Bramborové placky s kuřecím masem a zeleninou: Křupavé placičky skvěle doplňuje šťavnaté maso a svěží chuť zeleniny
2. 7. 2025 Vaření
Bramborové placky nebo bramboráčky? Zjistěte, jaký je mezi nimi rozdíl a připravte si výborný oběd: křupavé bramboráčky s kuřecím masem a zeleninou, které se hodí i jako rychlá večeře.
Bramborové placky
Brambory jsou základem mnoha tradičních jídel, ale málokterý recept nabízí tolik prostoru pro kreativitu jako právě bramborové placky a bramboráčky. Přestože se oba názvy často používají zaměnitelně, mezi těmito pokrmy je rozdíl, který ovlivňuje nejen chuť, ale i způsob přípravy. A právě na pomezí těchto dvou variant vzniká recept, který vám dnes představíme – křupavé bramboráčky doplněné o šťavnaté kuřecí maso a zeleninu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší bramborové placky a bramboráčky
Bramborové placky můžeme vnímat jako obecný pojem pro všechny placky z brambor. Obvykle ale máme na mysli bramborové placky, které připravovaly naše babičky na peci. Bramborové placky většinou připravujeme z vařených brambor, které se smíchají s moukou a dalšími ingrediencemi do podoby hustšího těsta. Nesmažíme je na tuku, stačí suchá pánev. Výsledkem pak jsou sušší, ale vynikající placky.
Bramboráčky oproti tomu chystáme z nastrouhaných syrových brambor, často je dochucujeme česnekem, majoránkou nebo pepřem, a smažíme je na pánvi dozlatova. Na talíři pak máme křupavé, výrazně kořeněné placičky se zlatavou kůrkou.
Recept, který najdeme níže, se sice tváří jako placky, ale technikou i chutí odpovídá spíš bramboráčkům. Doplnění o kuřecí maso a zeleninu z něj dělá plnohodnotné pestré jídlo, které skvěle funguje jako rychlá večeře nebo oběd. Při přípravě je třeba počítat s naložením masa přes noc.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit bramborové placky s kuřecím masem a zeleninou
Co si připravit? Na bramborové placky potřebujete: brambory, mouku, majoránku, kmín, sůl, Podravku (třeba domácí), česnek a olej na smažení. Na kuřecí směs si připravte: kuřecí maso, Podravku, kari, grilovací koření, zeleninu (dle chuti), kečup, chilli omáčku a hladkou mouku na zahuštění.
Jak na to? Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, smíchejte s kořením a nechte přes noc v chladu odležet.
Brambory oloupejte, jemně nastrouhejte, vymačkejte vodu, zasypte jemně moukou, přidejte koření a případně dosolte. Na rozehřátém oleji smažte menší placky.
Maso osmažte na pánvi na menším množství oleje. Přidejte trochu mouky, tu zamíchejte a zalijte troškou vody - dle potřeby.
Míchejte až do varu, a poté přidejte zeleninu. Jako na obrázku v úvodu článku můžete dát třeba mraženou mrkev, hrášek, celer. Směs duste pod pokličkou.
Ke konci přidejte trochu kečupu a kdo má rád ostřejší, tak i chilli omáčku. Ochutnejte a případně dosolte.
Náš tip: Připravit si můžete i bramborové špekové placky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více