Placky cukeťáky neboli Cuketové vošouchy: Letní varianta bramboráků, kterou si zamiluje celá rodina
16. 7. 2025 Vaření
Cuketová sezona je opět tady, patříte-li tedy mezi příznivce této univerzální letní zeleniny, nastává váš čas. Pokud vám chybí inspirace, co s nimi, cuketové bramboráky cukeťáky jsou přesně tím ideálním receptem na lehkou letní večeři. Jsou rychle hotové a ze stolu mizí ještě rychleji.
Jak zpracovat velké množství cukety?
Cukety patří k nejoblíbenější letní zelenině. Na zahrádkách rostou doslova před očima a často tak přemýšlíme, co s velkou úrodou zase vymyslet, a to hlavně tehdy, kdy vyrostou trochu víc, než jsme plánovali. Jednou z předností cuket je jejich všestrannost – použít je totiž můžete do velkého množství pokrmů.
Lze z nich udělat třeba náhražku dušeného zelí, hodí se do slaných i sladkých koláčů, mohou být nejen základem různých zeleninových směsí, ale i polévek či salátů. Kromě toho jimi můžete nastavit omáčky, pizzu, sekanou a také různé druhy placiček.
Mohlo by vás zajímat
Placičky na oběd, večeři i svačinu
Právě placičky nebo spíš bramboráky jsou asi jedním z nejoblíbenějších cuketových receptů. Skvěle se hodí jako rychlá a lehčí večeře, stačí je doplnit třeba jen zeleninovým salátem nebo jogurtovým dipem.
Výborné jsou i k obědu, pokud k nim přidáte třeba brambory, mohou ovšem být i originální přílohou k masu místo klasických bramboráků. Díky tomu, že chutnají skvěle i studené, je můžete připravit dopředu a vzít si je třeba s sebou na piknik, do práce nebo na výlet jako svačinu.
Bramboráky s cuketou navíc
Jde vlastně o klasické bramboráky, jimž se třeba na Plzeňsku říká rovněž vošouchy, v nichž část brambor nahradí právě cuketa. Na rozdíl od ryze bramborových bramboráků jsou ale lehčí a jemnější, právě díky této svěží a šťavnaté zelenině, která obsahuje poměrně dost vody. A pokud byste je chtěli udělat ještě zdravější, nemusíte je smažit na oleji, ale upéct na plechu v troubě.
Snadné a rychlé cukeťáky
Cukeťáky jsou hlavně opravdu velmi jednoduché na přípravu a zvládne je opravdu každý. Stačí nastrouhat cuketu, ochutit česnekem a bylinkami, smíchat s vajíčkem, moukou a trochou brambor a za pár minut máte na stole hromadu voňavých, křupavých placek.
Cuketové bramboráky jsou navíc skvělou možností, jak zpracovat i větší cukety, které už nejsou tak ideální na jiné pokrmy. Jestliže vás tedy cukeťáky zaujaly a zrovna přemýšlíte, jak naložit s vypěstovanou cuketou, můžete si je připravit rovnou podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g brambor, 3 menší cukety, 100 g hladké mouky (nebo dle potřeby), 3-4 stroužky česneku, majoránku, mletý pepř a sůl podle chuti a olej na smažení.
- Brambory i cukety omyjte, očistěte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V míse je pak smíchejte dohromady s prolisovaným česnekem a přisypejte mouku, aby vzniklo těstíčko jako na bramboráky. Podle chuti je osolte, přidejte pepř a majoránku.
- Na pánvi rozehřejte olej a lžící nanášejte na pánev těsto. Vytvarujte placičky a ty smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova – cca 3-4 minuty. Hotové placičky nechte okapat na talířku na ubrousku a podávejte je rovnou teplé nebo pak i studené.
Náš tip: Z cukety můžete připravit i celý koláč cukeťák na plech nebo do formy podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více