Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

sladké cuketové lívanečky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Cuketu dáváte všude, i do buchty, tak proč ne do lívanečků. Připravte si je naslano i nasladko v různých chuťových variacích. Využijte toho, že cuketa má neutrální chuť a možnosti kombinování jsou téměř nekonečné.

Cuketové lívance

Cuketa je potravinou, která nabízí bezpočet možností a stojí za to je využít. Většinou asi připravujete cuketu naslano, někdy možná uděláte cuketovou buchtu, ale cuketové lívanečky jste možná ještě nezkoušeli. Vždy když využijete cuketu, získáte šťavnatý pokrm. Zatímco v případě sladkých lívanců bude výsledkem jemňounká konzistence, v případě slaných variant můžete objevit i jejich křupavou podobu. Cuketové lívance jsou vhodné pro ty, kteří nejedí maso. Většinou tam totiž vůbec nebývá.

Připrava cukety na lívance

Když zpracováváte cuketu do lívanců je třeba počítat s tím, že se oddělí voda. Připravte si ji tímto způsobem: cuketu omyjte a nastrouhejte na velké slzy. Osolte špetkou soli a vše promíchejte. Směs nechte čtvrt hodiny odležet, aby pustila vodu. Pak cuketu dobře vyždímejte, třeba ji dejte do čisté utěrky a pevně stiskněte. Nakonec cuketu nasypte do čisté misky.

Sladké lívance z cukety

Sladké lívance z cukety mívají jemnou konzistenci, především díky podmáslí, kefíru, nebo jogurtu, které bývají jejich základem, samozřejmě kromě cukety. Tato varianta cuketových lívanečků je s kefírem, ale voní také po kouzelné skořici, a je zakápnuta lžící rumu. Pro další chuťový vjem můžete přidat i trošku vanilkové esence. Vyzkoušet můžete i variantu s celozrnnou moukou, ke které potřebujete: 2 nahrubo nastrouhané střední cukety, 4 lžíce celozrnné mouky, ¼ lžičky vanilkového extraktu, 4 lžíce cukru, 1 vejce a 2 lžíce oleje.

Jako v případě ostatních receptů vše smíchejte. Na pánvi rozehřejte trošku řepkového oleje a nalijte cuketovou směs. Smažte na středním ohni, dokud nebudou hezky nazlátlé. Potom, co se upeče spodní část, lívanec otočte a usmažte ho i po té druhé. Hotové placičky odkládejte na papírové kuchyňské utěrky, aby na nich zůstal přebytečný olej.

Podobně jako se dají zdobit klasické lívance, tak si můžete pohrát i s těmi cuketovými. Navrch můžete dát šlehačku, zakysanou smetanu, nebo dokonce zmrzlinu. Skvěle vyniknou s pikantní rybízovou marmeládou, využít můžete ale i jakékoliv jiné sezónní ovoce.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Slané lívance z cukety

Slané cuketové lívance nejsou tolik neobvyklé, ale to neznamená, že by nedokázaly překvapit. Bývají kombinovány s ovesnými vločkami a různým kořením. V tomto receptu na cuketové lívance jim dělá společnost brambora. Zajímavými lívanci jsou i tyto se sýrem, sušenými rajčaty a droždím. 

Můžete vyzkoušet také placičky, na které budete potřebovat 3 šálky strouhané cukety, 1/4 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku strouhaného parmazánu, 2 rozdrcené stroužky česneku, velké rozšlehané vejce, sůl a černý pepř podle chuti. Smažte na oleji stejně, jak je uvedeno u sladké varianty. A jak slané lívance konzumovat? Můžete si je dát jen tak samotné, třeba s pokrájenými cherry rajčátky, skvělé jsou s tvarohem nebo tvarohovým sýrem a posypané pažitkou nebo petrželkou.

Náš tip: Z cukety se dá připravit i výborný makovec. Podívejte na video, jak na něj:

Snadný cuketový makovec

Zdroje informací:
https://damndelicious.net
https://www.onceuponachef.com
https://www.dinner-mom.com
https://gourmandelle.com/sweet-zucchini-fritters/

Recepty k tomuto článku