Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milionová polévka vám přijde vhod v horkém dni i za chladného počasí.
Zdroj: Toprecepty

Milionová polévka našich babiček je jednoduchá, rychlá a výživná. Připravte si ji s trochu zapomenutými, ale chuťově výbornými drožďovými knedlíčky. Zvládnete ji přichystat během pár minut a báječně zasytí celou rodinu.

Jednoduchá a rychlá polévka

Jednoduché a rychlé polévky mají v české kuchyni své pevné místo. Babičky věděly, že dobrý vývar, pár základních surovin a trocha šikovnosti vytvoří během chvíle jídlo, které zasytí a zahřeje. Milionová polévka patří mezi takové stálice – je nenáročná na čas i peněženku, a přitom chutná poctivě.

Co je milionová polévka

Milionová polévka je variace na zeleninový vývar se strouhanou zeleninou, zahuštěný dětskou krupičkou. Říká se jí milionová prý proto, že má díky svým surovinám výživovou hodnotu jako mnohem dražší jídla – a sama přitom není drahá

Kromě skvělé chuti oplývá oblíbená polévka i dalšími přednostmi: je rychlá, sytá a hodí se jako lehký oběd nebo vydatná večeře.

Pro lepší chuť do polévky používáme drůbeží či zeleninový vývar, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, případně řapíkatý celer), čerstvé bylinky jako libeček či petrželku a hlavně jemnou krupičku, která vytváří zmíněný „milionový“ dojem. V polévce někdy bývá kapání, připravit si ji můžeme i s drožďovými knedlíčky.

Jak připravit drožďové knedlíčky

Čerstvé droždí nepoužíváme jen na kynuté těsto – už naše babičky z něj uměly připravit i lahodné polévkové zavářky. Knedlíčky z droždí jsou měkké, nadýchané a mají jemnou, lehce houbovou chuť. Aby se povedly, je důležité dodržet několik zásad:

  • Droždí necháme krátce orestovat na tuku spolu s cibulkou, dokud se nerozpustí a nezačne lehce tuhnout. Tím se rozvine jeho vůně a chuť.
  • Počkáme, až směs vychladne, aby se při přidání vejce „nezdrcla“ a knedlíčky zůstaly nadýchané.
  • Správnou hustotu těsta zajistíme postupným přidáváním strouhanky. Vznikne těsto, které drží tvar, ale není příliš hutné.
  • Knedlíčky dáváme do vroucí polévky. Knedlíčky se ihned zpevní a nerozvaří se.

Když se drožďové knedlíčky povedou, polévka získá bohatší chuť i výživnost.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Milionová polévka našich babiček

Na 5 porcí potřebujete: Na polévku: 1,5 l vývaru (drůbežího nebo zeleninového), 1 mrkev, 1 kousek celeru, 1 řapík celeru, 1 hrst libečku, 2 lžíce dětské krupičky, pažitku na posypání, sůl a mletý pepř. Na knedlíčky: 1 malou cibuli, 1 lžíci sádla, 100 g čerstvého droždí, 1 vejce, 1 stroužek česneku, 1 menší hrst petrželky (nebo 1 lžičku sušené majoránky), sůl, mletý pepř a 2–3 lžíce strouhanky.

Jak na to?

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V rendlíku rozehřejte sádlo a cibuli opečte dosklovita. Přidejte nadrobené droždí a nechte ho rozpustit. Když se rozvoní a opět začne tuhnout, odstavte ho a nechte vychladnout.
  2. Vývar přiveďte k varu. Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte nahrubo. Řapík celeru a libeček nakrájejte nadrobno. Zeleninu a libeček vsypte do polévky. Vařte asi 10 minut.
  3. Do zchladlého droždí přidejte vejce, utřený česnek, nadrobno nasekanou bylinku, sůl, pepř a strouhanku. Navlhčenýma rukama tvarujte knedlíčky a vhazujte je do vroucí polévky.
  4. Polévku zahustěte krupicí a vařte ještě přibližně 5 minut. Dochuťte, posypte pažitkou a můžete podávat.

Náš tip: Připravte si milionovou polévku našich babiček podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli