Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na to nejlepší kapání do polévky? Vynikající zavářku uděláte jen ze dvou ingrediencí, vylepšit ji můžete bylinkami
Zdroj: Toprecepty

Tradiční součástí každého svátečního oběda je vývar, ať už jde o nějaký sváteční, vánoční nebo jen nedělní. Nezáleží na tom, zda je hovězí nebo kuřecí, zahřeje na těle i na duši. Kapání jej udělá o trochu sytějším a povýší jej na polévku hodnou i výjimečných okamžiků.  

Kapání - jednoduchá a levná zavářka

Kapání je vedle nudlí nebo játrových knedlíčků jednou z nejoblíbenějších zavářek do polévek. Ty se od tzv. vložek do polévky odlišují právě tím, že se do polévky přímo zaváří. Vložky se naopak připravují a obvykle i servírují zvlášť. Mezi ně patří například celestýnské nudle, svítek či krutony. K zavářkám se řadí třeba i různé další knedlíčky, noky či těstoviny. 

Kapání je takovým příjemným doplňkem vařené zeleniny nebo na kousky nakrájeného vařeného masa, obyčejný vývar zahus, obohatí jej o další chuť a ještě jej udělá výživnějším. Kapání je vynikajícím řešením v případě, že doma nemáte nudle do polévky nebo ingredience na výrobu játrových či jiných knedlíčků. Předností kapání je, že vám na něj stačí jen dvě základní ingredience, dále snadná příprava a nakonec i to, že vyjde poměrně levně

Jaká mouka se dává do kapání?

Kapání v nás často evokuje představu polévky u babičky.  Už kdysi naše babičky věděly, jak udělat masové či zeleninové vývary o trochu sytější, a to jen pomocí vajíčka a trochy mouky. Z těchto surovin se pak umíchá jednoduché tekuté těstíčko, které se jen nalije tenkým pramínkem do vroucí polévky, kde se krátce povaří – stačí jen dvě minuty. V polévce vám pak vzniknou takové menší podlouhlé nočky – podle toho, jak moc jste polévku s kapáním zamíchali. 

  • Na kapání lze použít různé druhy mouky – od té pšeničné přes špaldovou až po různé bezlepkové – nejlépe rýžovou či kukuřičnou. 
  • Nejčastěji se kapání dělá z hladké mouky, z níž umícháte hezky hladké těstíčko. Kapání je pak tužší a nerozpadá se. 
  • Pokud byste použili polohrubou či hrubou mouku, vytvoříte kapání nadýchanější, nevytvoří se vám ale v polévce takové kousky jako v případě hladké mouky. 
  • Kapání umícháte i z dětské krupičky – to se pak ale může trochu rozpadat

Hustota těstíčka a jak dlouho kapání vařit

Konzistence kapání však závisí i na tom, jak husté těstíčko vytvoříte. Na polévku pro čtyři osoby vám stačí obvykle jen jedno prošlehané vajíčko, do kterého přimícháte 2-4 lžíce mouky. Vše pak stačí jednoduše prošlehat metličkou nebo i jen vidličkou.  

Množství mouky, kterou je nutné přidat, záleží na velikosti vajíčka, těstíčko by ale mělo být tak husté, aby šlo nalévat do hrnce s horkým vývarem.  Nejlepší je kapání nalévat přes vidličku, aby se vám nevytvořily moc velké kousky. Můžete je ale i nalévat přes cedník (tak vzniknou tenoučké nudličky), případně při sítko na halušky (vytvoříte tak větší nočky).  

Pokud by se vám těstíčko zdálo moc husté, stačí je naředit trochou vody nebo mléka. Z hustého těstíčka bývá kapání pevnější, pokud je ale hodně řídké, může se vám úplně rozvařit. 

Kapání dochutí bylinky i sýr

Kapání je dobré i trochu ochutit, aby nebylo mdlé. Úplně stačí sůl, klidně ale můžete přidat třeba i muškátový oříšek. Kapání chuťově a barevně oživí najemno nasekané čerstvé bylinky. Hodí se do něj třeba petrželka, libeček nebo pažitka. Další možností je vmíchat do těstíčka i trochu strouhaného sýra. Pokud ale kapání dáváte do polévky, v níž je navíc i vařené maso nebo zelenina, není to nutné. 

Náš tip: Zeleninovou polévku s kapáním snadno připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku