Kam na kebab v Brně: V těchto podnicích si pochutnáte a za populární grilované maso zaplatíte kolem stovky
24. 8. 2025 Rozhovory a reportáže
Máte rádi kebab? Na tradiční tureckou specialitu si můžete vyrazit i v moravské metropoli. Na vertikálním grilu opečené maso nakrájené na kousky a podávané v pita chlebu, v tortille nebo třeba jen se salátem a hranolkami seženete na několika místech. Tyto tři jsme otestovali a zde jsou naše zkušenosti.
Slavná pouliční specialita
Kebab si obvykle spojujeme s Tureckem, jde však o tradiční blízkovýchodní specialitu (podobná je i libanonská šawarma nebo řecký gyros), která se však v Evropě prosadila díky tureckým emigrantům v Německu. Ti zde začali prodávat tzv. döner kebab, který se proslavil a postupně dobyl skoro celou Evropu.
V každém případě je v současnosti kebab v mnoha zemích oblíbeným pouličním občerstvením, jež skoro zastínilo burgery či hot dogy. Narazíte na něj jak ve velkých, tak v malých městech po celé Evropě – v různých obměnách a v rozličné kvalitě.
Mohlo by vás zajímat
V pitě nebo v tortille?
Toto speciálně okořeněné maso opečené na vertikálním grilu, z něhož se odkrajují dlouhým nožem malé kousky, se obvykle servíruje naplněné v polovině pita chleba, zabalené v tortille (takový pokrm je označován jako dürüm) nebo na talíři či v misce se salátem a hranolkami.
Někdy se navíc i do placky přidávají opečené brambory či hranolky, často maso doplňuje nakládaná zelenina a někdy i grilovaná a nikdy nesmí chybět omáčka, která bývá dostupná v různých příchutích.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat kvalitní kebab
Kvalita kebabů bývá v podnicích různá. Obvykle se jednotlivé kebaby liší pestrostí oblohy a hlavně použitým masem. Ve většině „kebabáren“ se totiž kebab připravuje z mraženého polotovaru, který se k nám dováží obvykle z Německa.
Kvalitní kebab by ovšem měl být připraven z čerstvého masa a poznáte jej obvykle tak, že na rožni jsou vidět jednotlivé vrstvy masa. V případě polotovaru vypadá kebab spíš jako celistvý válec. Případně se můžete informovat u obsluhy, jak kebab v konkrétním podniku připravují – měla by vám to popravdě sdělit.
Po testu kebabů v Praze jsme se rozhodli otestovat i ty v Brně a na doporučení známých vyrazili do těchto tří brněnských podniků zjistit, jak jejich kebab chutná a kolik za něj zaplatíte.
V centru, ale bez front
Naší první zastávkou byl ROJ Kebab, který má v Brně několik poboček – my jsme vyrazili na tu v centru města na rušné Panské ulici poblíž Hlavního nádraží. Zvolili jsme hovězí s bylinkovou omáčkou, ve kterém bylo dostatek masa, omáčky i zeleniny. Maso bylo navíc krásně šťavnaté.
Na stránkách inzerují, že podávají čerstvé hovězí a kuřecí maso. Ocenili jsme, že jídlo bylo rychle hotové a návštěvu nám rovněž zpříjemnil velmi milý a usměvavý personál. Kebab byl za příznivou cenu 110 Kč.
Široká nabídka omáček
Poté jsme zamířili do Sham kebabu v Joštově ulici, také v centru města. I oni inzerují, že připravují kebab z čerstvých surovin a ani oni masem nešetří. Celou chuť umocňovala čerstvá křupavá zelenina.
Ani zde jsme nelitovali, obsluha byla vstřícná a informovala nás o všech omáčkách i složení jídla. Líbilo se nám, že tu bylo hodně místa k sezení. Za kebab jsme rovněž zaplatili 110 Kč.
Když nechcete jen kebab
Naší poslední zastávkou byl Obelix kebab ve Štefánikově ulici poblíž centra. Jde o klasickou, mezi místními oblíbenou „kebabárnu“. Podnik ovšem nemá v poslední době úplně nejlepší recenze, tak jsme si chtěli ověřit, jak to doopravdy je.
Přivítala nás vstřícná a milá obsluha, která nám dovolila natáčet i za pultem a provedla nás celým procesem přípravy kebabu. My jsme si dali kuřecí a byli jsme příjemně překvapeni – maso bylo jemně dochucené a i cena byla příznivá, opět 110 Kč. Pokud byste na kebab zrovna neměli chuť, můžete si tu dát i pizzu, nudle nebo rýži.
Náš tip: Velkým hitem mezi brněnskými kebabovými podniky je i Bayt Kebap, který Ibrahim z Iráku otevřel loni v prosinci na Orlí ulici a na jeho kebab se tu zpočátku stály i hodinové fronty. Sázejí tu na kvalitní čerstvé suroviny a samozřejmě opravdové kuřecí maso od lokálních farmářů. Podnik máme rovněž v plánu otestovat, takže se můžete v brzké době těšit na reportáž z naší návštěvy.
Na fotografie z námi navštívených provozoven se můžete podívat i v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Kam na kebab v Brně: V těchto podnicích si pochutnáte a za populární grilované maso zaplatíte kolem stovky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více