Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelená rajčata mohou stále dozrát, když jim trochu pomůžete.
Zdroj: Freepik.com

Voňavá a vyzrálá rajčata jsou pochoutkou. V září se ale může stát, že jich je ještě hodně zelených. Jak urychlit dozrávání rajčat? Nemusíte se smířit s nevybarvenými plody. Existuje hned několik jednoduchých způsobů, jak docílit toho, aby i na podzim rajčata dozrála do sladké a šťavnaté podoby.

Zelená rajčata

Začátek září je pro pěstitele rajčat zlomovým obdobím. Dny se zkracují, noci jsou chladnější a slunce už nemá takovou sílu jako v červenci či srpnu. Na keřích přitom často zůstává spousta zelených plodů, které nestihly dozrát během horkého léta. Pokud je necháme napospas počasí, hrozí, že je nestihneme sklidit v plné zralosti a chuťové kvalitě.

Proto právě na přelomu léta a podzimu hledáme způsoby, jak proces dozrávání urychlit a zaručit si co nejbohatší a nejchutnější úrodu i v době, kdy přírodní podmínky už nejsou ideální.

Jak urychlit dozrávání rajčat

I v horším počasí mohou zelené plody dozrát. Existuje totiž hned několik jednoduchých možností, jak rostlinám i plodům trochu pomoci a z úrody vytěžit maximum. Které to jsou kromě včasného sbírání dozrálých rajčat?

  1. Omezte zálivku a vyvolejte mírný stres
    Pokud rajčata stále rostou a přitom nestíhají červenat, zkusíme je méně zalévat. Rostlina se pak soustředí spíše na dozrávání plodů než na růst listů. Někteří zahrádkáři doporučují i krátké přerušení zálivky. Funguje také hlubší, ale méně časté zalévání – plody pak bývají sladší a chutnější.
  2. Zaštipněte vrchol a odstraňte přebytečné listy
    Odříznutím vrcholu hlavního výhonu nad posledním květem dáme rostlině jasný signál: „už netvoř nové výhony, ale dozrávej plody“. Stejně tak pomůže odstranit spodní listy, hlavně ty, které se dotýkají země. K rostoucím rajčatům se tak dostane více světla a tepla a plody dozrávají rychleji.
  3. Vyštipujte zálistky u tyčkových rajčat
    Pokračujeme ve vyštipování zálistků u tyčkových odrůd. Pokud bychom nechali tato rajčata tvořit postranní výhony, zbytečně by se tím vyčerpávala a nevěnovala by více péče dozrávání plodů.
  4. Pomozte jim světlem a teplem
    Především na záhonech můžeme využít fíglu, kdy kolem rostlin položíme reflexní materiál, třeba alobal nebo speciální fólii. To napomůže odrážení světla a tepla zpět k rostlině, takže dozrávající rajčata dostanou „bonusovou dávku slunce“. Navíc to částečně odradí i škůdce.
  5. Přihnojte správnými živinami
    V době, kdy už rajčata nasadila plody, nepotřebují tolik dusíku. Místo něj jim dopřejeme draslík, fosfor a hořčík, které podpoří vybarvení a chuť. Přirozeným zdrojem je třeba dřevěný popel nebo banánové slupky.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Nechte zelená rajčata dozrát uvnitř

Ideální teplota pro zrání je 20–25 °C. Pokud je příliš chladno, zrání se zastaví, a naopak při velkých vedrech se netvoří červené barvivo lykopen. Vyplatí se proto sledovat předpověď počasí a v případě chladu plody přenést do domu nebo skleníku.

Nejlépe funguje papírový sáček s jablkem nebo banánem. Plody pak postupně získají červenou barvu a nezůstanou tvrdé. 

Náš tip: Ze zralých rajčat si pak můžete přichystat řadu dobrot. Jednou z nich je třeba rajčatová salsa s koriandrem podle našeho videoreceptu.

 
Zdroje: Nasezahrada.com, Gardeningknowhow.com

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli