Marmeláda/chutney ze zelených rajčat

Zavařeniny Doba přípravy: 70 minut 17 názorů

Zavařeniny Doba přípravy: 70 minut 17 názorů

Suroviny

3 hrnky zelených rajčat nakrájených na cca 3x3 cm
2 lžíce soli
1 citron
1 lžička citronové kůry
2 hrnky třtinového cukru nebo
1,5 hrnku bílého cukru
1 lžička skořice
1 lžička muškátového oříšku
1 lžička zázvoru
1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
asi 4 lžíce balzamikového octa

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata se solí řádně promícháme a uložíme na noc do lednice. Po 12 - 15 hodinách propláchneme pod tekoucí vodou a rozložíme na čistou utěrku, kterou je usušíme.

  2. Do hrnce se silnějším dnem vložíme rajčata a tenké plátky oloupaného citronu, cukr a koření. Na mírném plameni za občasného míchání necháme bublat cca 40 minut.

  3. Několik kousků dáme stranou a pokrájíme nahrubo, zbytek ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Poté dáme zpátky na plotnu, přidáme kousky rajčat a balsamicový ocet podle chuti. Vaříme zhruba 25 minut.

  4. Poté lijeme do dobře vymytých a suchých skleniček, otočíme vzhůru dnem a po vychladnutí skladujeme v temnu.

Poznámka od kuchařky

Marmeládá nebo spíše chutney se skvěle hodí ke grilovaným masům a sýrům. Výborně chutná s kozím sýrem nebo se sýry s bílou plísní na povrchu. Má pikantní, zvláštní kyselo-sladko-slanou chuť.

P.S. Zelená rajčata v tomto zpracování nejsou jedovatá, nebojte se.

Inspirace vychází z knihy Kuchařka Nero Wolfa, autor Rex Stout.

Komentáře k receptu Marmeláda/chutney ze zelených rajčat

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Simona Kucerova: Simonko, nenechám Tě v tom samotnou, včera mi "kamarádi" :-D přinesli dva kýbly zelených rajčat, teď jsem to hodinu a půl třídila, myla, krájela, solila. A zítra pokračuju, tedy už na plotně ;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    danielle72:Daniellko,tak jsem dnes konečně vyrobila tento super produkt:-pchutney;-);-)sice jsou jen 3skleničky,ale stálo to za to;-)příští rok zasadím rajčata,hlavně kvůli těm zeleným,abych měla skleniček více:-D:-D:-Ddíky za receptík;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Hanýžka: To nevím, neznám - ale co kdyby se ta rajčata rozpůlila?

    Odpovědět

  • Hanýžka Hanýžka(neregistrovaná)

    A co nakládaná zelená rajčata ala okurky ? Vše stejně, jen né kopr, jsou prý lepší než okurky, jen bohužel nevím na jak dlouho a na kolik stupňů. Zkoušela jsem 1 sklenici, šoupla jsem jí k těm okurkám,ale popraskaly.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Krásný receptík,super nápad a protože jsem měla tu čest Tvojí dobrotu Danielko ochutnat,tak pokud seženu zelený rajčata jdu do toho;-):yes:už jsem to aj po rodině vychvalovala;-):-p:yes:+

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    maris:Maru, jo, ty kuličky, já zelený koriandr prostě nemůžu......

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka: no mně to bylo divný, takže - čerstvě mletý koriandr, že jo;-):-)):-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    maris:Maru, jéé já to asi napsala blbě, já naopak to zelený nesnáším, melu semínka, ty kuličky, prostě to zelený nemůžu. Žlutý kuličky v jakémkoli množství :-p:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka: špagi - to meleš čerstvý koriandr ? Nestačilo by ho jen nakrájet, nebo bych asi přidala jen snítku do sklenice..;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    danielle72: Dani, to co ty, plus ještě mletý čerstvý koriandr -ale ten každému nechutná, takže spíš vyzkoušej, jo a ještě, skořici dávám celou a roztlučenou, ale to je asi detail, jinak nedělej chutě jooo, už to mám hotový :-D:-D:-D:-p:-p:-p a jelikož to dělám bo babce a žijem, jsem důkaz, že zelený rajčata neškoděj. Jasně, nesmím toho sníst na kila....:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    spagetka: Fakt? A jaké koření tam dáváš, Špagi?;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    děláme běžně, mňam :-p:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    danielle72::-DDanielko,vidím,že jsme stejná chuťová skupina:-p:-D

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Anna Kocikova: Jakýpa čunče, Andulko :-8;-) Ono by to šlo ke konci namatlat i na vepřovou pečínku jako když se dělá medová krusta, proč ne? Anebo na kačiču, na kuřecí křidýlka... :-p Anebo i k rostbífu, k čerstvému sýru,... Jestli máš tak zvláštní chutě jako já (já ji měla i k ohřátým párkům místo hořčice, ehm), určitě by Ti to chutnalo ke všemu, co bys vymyslela ;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Danielko,podle složení surovin to musí být chuťová pecka:-p+4:yes:A já jsem takové"čunče":-Dže se už vidím,jak touto dobrou marmeládkou natírám naklepané plátky hovězího masa a roluji do závitků:-p;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: zpracovani zelenych rajcat zelená rajčata zpracování zelená rajčata recepty čatní ze zelených rajčat zelena rajcata zpracovani rajcat recept ze zelených rajčat jsou zelená rajčata jedovatá recepty ze zelených rajčat rajčatové čatní ze zelených rajčat čatný ze zelených rajčat zelená rajčata čatní zpracování rajčat recepty zelená rajčata jedovatá nakládaná zelená rajčata recepty recepty na zpracování zelených rajčat zelená rajčata jsou jedovatá hořčice ze zelenych rajčat recept na zpracování zelených rajčat recept zelena rajcata