Salát ze zelených rajčat

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 20 názorů

Suroviny

3 kg nezralých zelených rajčat
12 středně velkých cibulí
1 litr vody
1 litr octa
1 kg cukru
lžíce soli
lžíce celého pepře
2 lžíce nového koření
několik bobkových listů
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.

  2. Vodu, ocet, cukr, sůl a koření povaříme, přidáme zeleninu a spolu ještě 10 min vaříme.

  3. Hotový salát dáme do sklenic a 20 minut zavaříme.

  4. (Před zavařením koření vyndávám, ale není to nutné.)

Poznámka

Salát je pikantní, sladkokyselý. Jeho výrobou se zbavíme rajčat, která nám na podzim už nestihnou dozrát.

Není vhodný pro děti a těhotné ženy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 34 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Salát ze zelených rajčat

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    ahoj já toto dělala loni moc všem zelená naložená rajčata chutnala a tak pro velký úspěch letos dělám zase dávám bodík:yes::-K

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Ivi, málem jsem zapomněla přiložit fotku, dělala jsem už před nějakým tím dnem, tak asi skleróza :-8 Jsem zvědavá, jaký ten salát bude, už po uvaření za čerstva mi dost chutnal ;-):yes:

    Odpovědět

  • yoolo yoolo(neregistrovaný)

    Nezralá rajčata Lycopersicon esculentum
    * Převládajícími glykosalkaloidy jsou α-tomatin a α-solanin.
    * Obsah solaninu v zelených rajských jablkách se pohyboval od 30 do 150 mg na kilogram. V červených plodech jsou podlimitní koncentrace.
    * Obsah tomatinu v zelených rajčatech těsně po sklizni se pohybuje v koncentracích 50 až 80 mg na jeden kg v čerstvých plodech. Během skladování rajčat při 4°C došlo během tří měsíců k poklesu téměř k nule.
    * Ve výrobcích ze zelených rajčat bylo nalezeno 10 až 30 mg tomatinu na 1 kg, podle podílu rajčat ve výrobku, během skladování došlo k poklesu obsahu zřejmě v důsledku hydrolýzy glykosidů.
    * při běžných „kuchyňských“ teplotách do 150 °C nedochází v obsahu tomatinu téměř k žádným změnám. Příčinou poklesu tomatinu ve výrobcích je pravděpodobně jeho hydrolýza v kyselém prostředí.
    Zdroj : http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=117&...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Petra Ku.:ja som tie prťavky neprekrajovala...do 2 cm priemeru sú - také strapcovité;-)

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    cathleen: Ivi, můžu ti říct, že asi tak rok nechci malá prťavá rajčátka ani vidět :-D To je mazec, 3 kila těch potfor očistit a překrájet :-) Nicméně, dílo se zdařilo, směs mi chutnala i jen tak povařená, bez zavařování. To jsem dělala včera večer, 2 skleničky se mi nechytly, tak to převařím dneska. Ale chuťově je to fakt mňamka :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: děuju za rychlou radu :-K

    Petra Ku.: já bych ta malá rajčátka překrojila napůl, i když pokud jsou opravdu maličká, budou to krásné zelené kuličky - jednohubky;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Petra Ku.: ja som jednu feferónku dala na dno, druhú skoro na vrch. Sterilizáciou sa to celé povarí a je to ostré celé. Ak chceš tak prekroj, ja som nad tým nejako nerozmýšľala. A zaváram aj samotné feferónky, v malých fľaštičkách. K takému pečenému light bôčiku na studeno je to u nás nevyhnutná vec.;-)

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    magdalenka: Magdi, děkuju za radu. Máme jich hromadu a je mi líto je vyhodit na kompost ;-) Tu feferonku přidám... a ta se asi taky krájí na kroužky, že?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Petra Ku.: ja som zavárala aj cherry paradajky. Ak máte radi pikantné, pridaj aj feferónky, jednu dve na pohár. Ale novým korením šetrím, dávam menej ako čierneho.

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Ivi, prosím tě - dají se takto zavařit i malá zelená cherry rajčata? A můžu je nechat vcelku, nebo rozkrojit? Děkuju za radu :-)
    A kolik sklenic je z této dávky?

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    marisko, děkuji za radu:-K, dnes odpoledne to vyzkouším:yes::yes::-D

    Odpovědět

  • maris maris

  • Jana Pá Jana Pá

    Cathlen a nemáš náhodou receptík na "čátní ze zel.rajčat":-?, dnes jsem obrala ve skleníku 5 kg zelených, něco zkusím nechat dozrát na okně, ale "hele,koukej:-D-syn z Phy:-D" mě včera volal a říkal, že čátní z těchto rajčátek je :yes:tady jsem recept nenašla, tak snad někdo poradí, díky:-K

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Že sa dajú zelené rajčiny aj grilovať,to som naozaj nevedela:-OEliza,musím to vyskúšať;-)A takýto šalát môže byť dobrý:yes:Myslím,že tých zelených je v záhrade ešte dosť,tak asi pár pohárov vyrobím:-))

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Taky bych si dala takový salátek, ale jak říká Eliza, kde vzít zelená rajčata:-// :yes::yes: +

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: nezralá rajčata rajče zpracovani rajcat recepty jak zpracovat nezralá rajčata jak nechat dozrát rajčata zavařování nezralých rajčat zpracování nezralých rajčat zpracování rajčat nezrala rajčata recepty naložená zelená rajčata recepty na zpracování rajčat co se zelenými rajčaty recepty z nezralych rajcat salát z nezralých rajčat čalamáda z nezralých rajčat zelené rajské rajčatové čatní ze zelenych rajcat čatní z nezralých rajčat nezralá rajčata recept rajče přihlášení

Zapomněl/a jsem heslo