Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelená rajčata se dají skvěle zužitkovat.
Zdroj: Toprecepty

Rajčata letos zažívají dvojí období. Buď se při slunečném počasí obsypou červenými plody, nebo při chladnějších dnech a kvůli dešti „produkují“ jenom ty zelené. Ani ty však nemusí skončit na kompostu nebo v popelnici. Za pomoci několika receptů a tipů totiž zužitkujete i nezralé plody.

Jak se zbavit nebezpečí

Přestože je známo, že zelená rajčata, obsahující solanin, jsou ve vyšších dávkách zdraví nebezpečná, existuje mnoho způsobů, jak je konzumovat, aniž bychom se jich museli bát. Jen pozor, zelená rajčata v jakékoliv úpravě bychom měli jíst jen v malém množství, pro děti se nedoporučují vůbec. 

Nejjednodušší a zřejmě i nejbezpečnější je nechat plody dozrát. K tomu můžeme použít buď „italský trik“ nebo radu, kterou nabízejí odborníci.

Italský fígl

Kouzlo postupu z Apeninského poloostrova spočívá v tom, že rajčatové keře zbavíte všech viditelně poškozených plodů, odstraníte i listy a poté rajčata vytrhnete ze země. Důležité je, abyste měli na keřích i kořeny, za něž je zavěsíte na místo, kde budou v teple. To je totiž pro dozrávání rajčat důležitější než slunce.

Papírová krabice 

Ještě lehčí je zelená rajčata natrhat v celých hroznech a umístit je například do krabice vyložené novinami či pečícím papírem. Mezi rajčata vložte banán, červené rajče nebo zralá jablka. Díky těmto „pomocníkům“ se nezralé plody postupně promění na krásná červená rajčata. Nezapomeňte však na to, že je potřeba mít krabici na místě, kde je pokojová teplota.

Vyrobte si salsu i polévku

Dalším způsobem, jak si poradit s nezralými rajčaty, je jejich kuchyňská úprava. Například si můžete připravit perfektní salsu, která se hodí nejen k masu, ale také si do ní můžete namáčet nachos. Stačí jen opéct rajčata, cibuli a česnek a pak je spolu s koriandrem a limetkou rozmixovat do hladka.

Skvěle chutná i polévka ze zelených rajčat. Ta jen opečete s cibulí a česnekem v troubě a poté je dokonale smícháte se zeleninovým vývarem. Za zkoušku stojí rozhodně i čatní. To se hodí například k pečenému kuřeti nebo vepřovým kotletám, můžete ho přidat do hot dogů nebo si jím jen potřít toust se smetanovým sýrem.

Smažení a nakládání

Oblíbená jsou i smažená zelená rajčata. Jejich příprava je také velmi jednoduchá. Nakrájená rajčata stačí posolit, nechat vypotit a pustit se po obalení v mouce, mléku s vejcem, strouhance, drcených kukuřičných lupíncích a směsi koření. Pak už jen hurá na pánev. Výborný způsob uchování zelených rajčat je jako u mnoha druhů zeleniny zavaření a nakládání.

Nakládaná zelená rajčata

Na přípravu netradiční zavařeniny budete potřebovat: 1,5 l zavařovací sklenici s víčkem, zelená rajčata, 3 stroužky česneku, 250 ml octa, 250 ml vody, 1 lžičku sušeného kopru, ½ lžičky kurkumy, 8 kuliček černého pepře, 12 g cukru krupice, 20 g soli.

Jak na to?

  1. Do sterilované sklenice naskládejte na měsíčky nakrájená rajčata. Pokud používáte cherry rajčata, stačí je překrojit napůl.
  2. V rendlíku smíchejte ocet, vodu, rozmačkaný česnek, kopr, pepř, kurkumu, cukr a sůl. Za občasného míchání přiveďte k mírnému varu, aby se cukr a sůl rozpustily.
  3. Poté nalijte nálev do sklenice. Poklepáním o stůl z ní uvolněte vzduchové bubliny a následně pevně zašroubujte víčko. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Před konzumací uchovávejte v chladničce alespoň 24 hodin.

Náš tip: Nakládaná zelená rajčata se skvěle hodí do hamburgerů a hot dogů, použít jdou do salátových zálivek, na sendviče nebo jako ozvláštnění domácího hummusu.

Zkuste si podle našeho videoreceptu naložit i klasická rajčata:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více