Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V české kuchyni máme spoustu jídel, nad nimiž zůstává cizincům rozum stát. Pavlišovský řízek ale všechny spolehlivě překoná. Tento klasický smažený řízek je zvláštní hlavně tím, že se servíruje s knedlíkem a zelím. Kombinace je to sice podivná, ale překvapivě chutná. 

Když se spojí řízek, knedlík a zelí

Pavlišovský řízek neboli pavlišovák je regionální specialita z východních Čech, kterou by se dalo popsat jako takovou variaci na vepřo knedlo zelo. Suroviny se v jejím případě používají stejné, rozdíl je však v tom, že se na talíř nedávají kousky či plátky pečeného masa, ale maso obalené ve strouhance a osmažené na pánvi dozlatova – zkrátka klasický řízek v trojobalu. 

Východočeská specialita

I když se pavlišovský řízek obvykle spojuje s obcí Pavlišov nedaleko Náchoda, po níž je ostatně i pojmenován, zásluhy za jeho vynalezení si nárokují i nedaleké Úpice, které mu samozřejmě říkají úpický.

Pomineme-li spor obou obcí, je pravděpodobné, že specialita má stejně zřejmě německý původ jako samotný smažený řízek. K pavlišovskému řízku se váže hned několik příběhů o jeho vzniku. Podle jedné verze prý tento pokrm připravili pro hosty v hostinci v Pavlišově z nouze, když jim došly suroviny.

Vypráví se však i to, že jídlo v této formě si vyžádali obchodníci, kteří do místního hostince zavítali z Německa. A někteří dokonce tvrdí, že jde o tradiční místní pokrm, který ženy dávaly svým mužům, když tito v příhraničí stavěli bunkry. 

Kde ochutnat pavlišovský řízek?

Ať už je pravda kdekoliv, jisté je, že se pokrm ujal a v místním pohostinství U Vlčků vám jej naservírují i dnes. I když jde o specialitu východních Čech, občas na něj můžete narazit i v dalších koutech naší vlasti. Šéfredaktorka našeho magazínu, Šárka Adámková, jej třeba ochutnala ve Vinárně u Vávrů na pražských Vinohradech.

A jaká to byla zkušenost? „Obvykle nejím knedlíky, ale tuhle specialitu jsem chtěla ochutnat dlouho. Restauraci a vinárnu U Vávrů kdysi, ještě jako gymnazista, hodně navštěvoval můj syn, a tak ji vychválil, že tam párkrát za rok taky zajdu. Polední menu má na centrum Prahy příznivé ceny a vaří tam moc dobře,“ popisuje Šárka a dodává, že kombinace křupavého řízku a šťavnatého zelí funguje výborně. 

Za pavlišovský řízek zaplatila v květnu ve zmíněné restauraci 155 Kč, jak se můžete sami přesvědčit v naší galerii níže. Pavlišovský řízek zde ale nemají ve stálém menu, tak nezbývá než si hlídat to polední, pokud to máte k Vávrům blízko.

Ovšem jestli vám nevadí udivené pohledy obsluhy, můžete si jej objednat vlastně kdekoliv, stačí si jen říct, že k řízku nechcete brambory či bramborový salát, ale houskový knedlík a dušené kysané zelí

Jak na pravý pavlišovák?

Pokud byste si raději tento řízek chtěli připravit doma, můžete se do toho pustit podle receptu přímo z Královéhradeckého kraje. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 plátky vepřového masa (kýty nebo krkovice), sůl, strouhanku, hladkou mouku a vejce na trojobal, houskový knedlík a dušené kysané zelí k podávání.   

  1. Vepřové maso nakrájejte na plátky, naklepejte je, osolte a postupně obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. 
  2. Hotové řízky v trojobalu pak smažte na rozpáleném oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Vyjměte je a nechte okapat na ubrousku. 
  3. Podávejte s dušeným kysaným zelím a kupovaným nebo domácím houskovým knedlíkem.

Náš tip: Zelí k pavlišovskému řízku si můžete připravit podle našeho videoreceptu

Zdroje: Hkregion.cz, Strednicechy.rozhlas.cz, Wikipedia.org

Recepty k tomuto článku