Babiččina spíž: Nasušte si zeleninu do zásoby! Domácí vegeta podle tohoto receptu dochutí polévky i omáčky
24. 9. 2025 Vaření
Přemýšlíte, jak zužitkovat zeleninovou úrodu ze zahrádky? Tu kořenovou můžete snadno proměnit do podoby vynikajícího polévkového koření. Je bez zbytečných „éček“ a dochucovadel a také příliš velkého množství soli. A hlavně ochutit jím můžete nejen polévku.
Nasušeno do zásoby
Naše babičky neukládaly zásoby na zimu jen prostřednictvím zavařování do sklenic. Oblíbenou metodou konzervace pro ně bylo i sušení. V minulosti to zvládaly jen na vzduchu, na sluníčku nebo u kamen. Dnes máme vše mnohem jednodušší díky speciálním sušičkám na ovoce a zeleninu, s jejichž pomocí můžeme sušit i tehdy, když venku zrovna prší.
Případně nám je ale dokáže nahradit i obyčejná horkovzdušná trouba rozehřátá na nízkou teplotu. Kromě ovoce nebo hub se vyplatí si nasušit do zásoby i zeleninu (nejčastěji mrkev, celer, petržel) nebo bylinky. Když pak různé druhy usušené zeleniny smícháte, získáte vynikající kořenicí směs.
Mohlo by vás zajímat
Kořenící směs nejen do polévek
Této směsi sušené zeleniny a bylinek se obvykle říká polévkové koření, nicméně ji využijete nejen do polévek, ale i do různých omáček či zeleninových směsí. Jde o vynikající dochucovadlo, které spoustu pokrmů povýší na mnohem vyšší úroveň.
Báječně totiž prohloubí chutě, aniž by bylo nutné přidávat hodně soli nebo jiné přísady. Díky němu si tak přípravu jídla i výrazně usnadníte a urychlíte.
Nejlepší je domácí
Polévková dochucovadla jsou k dostání v různých podobách (v sypké, pevné i tekuté) v obchodech, nicméně domácím směsím sušené zeleniny se jen stěží mohou vyrovnat. Obvykle bývají příliš slané, obsahují různé přídatné látky, většinou i glutamát. Rozhodně pak nejde o žádný přírodní produkt.
Zato domácí šetrně usušená zelenina má intenzivnější a přirozenější chuť, čerstvé suroviny si zachovají typické aroma a ještě si můžete směs namíchat podle své chuti. Navíc jde o jednoduchý způsob, jak zužitkovat sezonní úrodu a případně i různé zeleninové odřezky.
Jaké druhy zeleniny použít?
Základem sušené zeleninové směsi vhodné do polévek i dalších jídel je tradiční kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, případně pastinák). Její chuť zvýrazní cibule, česnek a pórek. Přidat do ní ale můžete i další druhy zeleniny, jako je třeba kedlubna, rajče, paprika, řepa či květák.
Lepší aroma navíc zajistí bylinky – libeček, petržel, majoránka či celerová nať. Chcete-li vytvořit hotové dochucovadlo, je dobré přidat i trochu soli, která navíc působí jako konzervant, takže prodlužuje trvanlivost směsi.
Mohlo by vás zajímat
Jak sušit zeleninu?
Příprava takové sušené zeleniny do polévky je poměrně snadná. Zeleninu stačí jen omýt, očistit a nastrouhat nebo nasekat nadrobno. Zeleninu pak můžete sušit buď v sušičce (při teplotě 50-60 °C asi 7 a více hodin) nebo v troubě při nízké teplotě kolem 50 °C. Doba sušení záleží i na druhu zeleniny – nejdelší dobu potřebuje mrkev, petržel, celer či pastinák. Kořenovou zeleninu se proto vyplatí předem krátce (cca 2 minuty) povařit v osolené vodě, zchladit, osušit a teprve pak dát sušit.
Vynikající sušená polévková směs
Správně usušenou zeleninu poznáte tak, že je tvrdá, křupavá a hlavně není nijak navlhlá. Takovou pak skladujte v uzavřené sklenici nebo dóze, ideálně v suchu a temnu. A jak si tedy takovou jednoduchou sušenou zeleninu do polévky připravit? Zkuste to třeba podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 2 kořeny petržele, 1 celer, 6-8 mrkví a 1 snítku petrželové nati.
- Zeleninu očistěte, dobře omyjte a nasekejte v robotu na malé kousky. Ty rozmixujte nebo nastrouhejte najemno. Petrželovou nať umyjte a nakrájejte nadrobno.
- Vše dejte sušit do sušičky alespoň na 10-12 hodin. V průběhu sušení prohazujte pláty se zeleninou, abyste docílili rovnoměrného prosušení. Čas sušení je orientační, záleží, jak velké kousky zeleniny máte.
- Zelenina je usušená, až je hezky sypká a při rozemnutí mezi prsty chrastí. Pak ji můžete přesunout do čisté nádoby. Udržujte v suchu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více