Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro dezert: Smažený ananas s karamelem, hit čínských restaurací, snadno uděláte i doma a připomenete si tak zlaté časy
Zdroj: Toprecepty

Dáváte přednost exotičtějším dezertům? V tom případě vám určitě zachutná i sladká hvězda čínských restaurací - ananas v karamelu. Ovoce obalené v křupavém těstíčku je tradičním dezertem v asijské kuchyni obecně. Dělá se v mnoha podobách, to s karamelem je ovšem naprosto luxusní.  

Asijská specialita

Ti, kteří rádi navštěvují asijské restaurace, smažený ananas v těstíčku určitě znají. Jde o jeden z dezertů, který najdete na menu snad každého čínského bistra. Je to variace na smažené banány, které jsou rovněž tradičním moučníkem v čínských restauracích v Evropě nebo i v Americe. 

Variace na smažený banán

Banánový dezert se v čínštině jmenuje zha xiang jiao a dalo by se říct, že je takovou sladkou verzí zeleniny v tempuře. Kousky banánů se totiž namáčejí do jednoduchého těstíčka z mouky, vody, kukuřičného škrobu a vajec. V tomto těstíčku se pak smaží dozlatova, takže vznikne neskutečně křupavá pochoutka s vláčným, měkkým a báječně sladkým středem.

Dezert se podává pokud možno ihned, dokud je těstíčko co nejkřupavější a ovoce uvnitř teplé. Nejvíc pak vynikne v kombinaci se zmrzlinou. Takovou třešničkou na dortu je, když se navíc ještě těstíčko pokape medem a posype sezamem. Vznikne tak dokonalé spojení křupavého těsta, vláčného ovocného středu a sladké, lehce lepkavé medové krusty, která se bude doslova lepit na prsty.

Ananas čerstvý i kompot

Stejně jako banán se k této úpravě hodí i ananas. S tímto exotickým ovocem vznikne pochoutka trochu jiné konzistence, nicméně stejně lahodná. Navíc ananas je oproti banánu o trochu dietnější, takže po jeho konzumaci si nemusíte dělat zas tak velké výčitky, že jste ohrozili svou linii. 

Nejlepší je tak připravit dezert z čerstvého ananasu, který je u nás běžně dostupný. Je však třeba vybrat dostatečně zralý a správně ho naporcovat, což vyžaduje trochu cviku. Chcete-li si ušetřit čas, nebo čerstvý ananas neseženete, lze místo něj použít i z konzervy

Sladká specialita z Vodičkovy ulice

Smažený ananas byl jedním z klasických dezertů nabízených v legendární Čínské restauraci, která od 50. let minulého století fungovala v pražské Vodičkově ulici, přičemž šlo vůbec o jednu z prvních restaurací s autentickou čínskou kuchyní v Evropě. Dnes ji tu již nenajdete, nicméně na ni navázaly další podniky, jejichž současní kuchaři působili v tehdejším luxusním podniku a učili se vařit od čínských mistrů kuchařů.

Pamětníci si tak na podobné dobroty dodnes mohou zajít do pražské restaurace Zelená zahrada nebo do Asie v Mladé Boleslavi, která se rovněž může chlubit dlouhou historií – na „čínu“ se sem jezdí již od 70. let a již tenkrát byla vnímána jako dostupnější alternativa k pražské Čínské restauraci. 

Jak na ananas v karamelu?

Na menu v obou restauracích najdete i dezert nazvaný ananas v karamelu. Jde právě o ananas obalený v již zmiňovaném těstíčku a osmažený dokřupava. Jak již z názvu vyplývá, nepokapává se medem, místo toho se ale již osmažený ananas namáčí do karamelu, který na něm vytváří lepkavou krustu

Připravit si tento vyhlášený dezert čínských restaurací není nijak složité a snadno to zvládnete i doma. Jak na to? 

Budete potřebovat: 160 g ananasového kompotu nebo čerstvého ananasu nakrájeného na kostičky, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíci kukuřičného škrobu, olej na smažení, 4 lžíce cukru krupice, 1 lžičku vanilkového cukru, 1 lžíci studené vody a ½ lžičky oleje. 

  1. Z vajec, hladké mouky, škrobu a kypřicího prášku připravte těstíčko. Dobře ho promíchejte, aby v něm nebyly hrudky. Ananas nakrájejte na kostky nebo na plátky, osušte je a poprašte zlehka hladkou moukou, poté je namočte do těstíčka, aby byly všechny kousky či plátky důkladně obalené.
  2. Na pánvi rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje a ananas v něm osmažte dozlatova. Pozor, aby se nespálil. Poté jej nechte okapat na ubrousku. 
  3. Rozehřejte cukr s olejem a vodou, vytvořte zlatavý karamel. Do něj pak přendejte smažený ananas a opatrně jej v karamelu prohazujte, aby se všechny kousky v karamelou rovnoměrně obalily. 
  4. Pokládejte je na talíř vymaštěný olejem a podávejte s miskou studené vody, do ní budete ananas před konzumací namáčet. 

Náš tip: Pokud si na domácí karamel netroufáte, vynechte jej a smažený ananas jen pokapejte medem, nebo koupeným karamelem. Na závěr můžete ananas ještě posypat sezamem. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli