Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
31. 10. 2022 Vaření
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla pro děti, ale když už jim jednou za čas takové jídlo dopřejeme, můžeme jej alespoň obohatit o vitamíny ze zeleniny. Speciální úprava pokrmů zvaná tempura je skvělým způsobem, jak podat dětem zeleninu, která si krátkou tepelnou úpravou oproti vaření a pečení zachová téměř všechny prospěšné látky.
Japonská tempura má evropské kořeny
Kousky zeleniny, ryb, mořských plodů, masa, hub nebo ovoce smažené při velmi vysoké teplotě ve speciálním těstíčku podávané s omáčkou, rýží nebo nudlemi – to je pokrm zvaný tempura, který je spojován s tradiční japonskou kuchyní. Původ tohoto druhu přípravy však můžeme najít v Portugalsku, odkud si velmi podobnou recepturu v 16. století přivezli japonští mořeplavci.
Tempura není složitý ani časově náročný pokrm, ale je třeba dodržet zásady přípravy, aby výsledkem byla dokonale křupavá kůrčička.
Mohlo by vás zajímat
Těstíčko na tempuru
Základem úspěchu je u tempury těstíčko, které musí být při vkládání do rozpáleného oleje doslova ledové. To se skládá pouze z vody, rýžové mouky a rozšlehaného vejce v poměru přibližně 1 hrnek vody a 1 hrnek mouky na 1 vejce. Konzistence těsta musí být hustá a nemělo by se dlouho míchat. Hrudky v těstíčku nejsou na škodu, naopak při smažení udělají zajímavou texturu. Aby byla zajištěna velmi nízká teplota, můžete do vody rozdrtit trochu ledu, nebo vložit hotové těstíčko na pár minut do mrazáku a poté ho znovu rozmíchat.
Tip: Použijete-li na těstíčko perlivou nebo minerální vodu, výsledek bude nadýchanější.
Nemáte-li k dispozici rýžovou mouku, ve specializovaných prodejnách s asijskými surovinami seženete směs na přípravu tempury, kterou pouze smícháte s ledovou vodou.
Co dále připravit na tempuru?
Jak už bylo uvedeno výše, jedná se o pokrm smažený, který by měl být zejména pro děti vyvážen zdravějšími surovinami. Ze zeleniny jsou na tempuru nejvhodnější mrkev, petržel, cuketa, dýně, batáty, chřest, lilek, brokolice, květák, paprika, kedlubna, zelené fazolky nebo cibulové kroužky. Nevhodná je naopak zelenina s vysokým obsahem vody, na které těsto špatně drží a na odkrytých místech se surovina připaluje. Takovou zeleninou je například rajče a okurka.
Kromě zeleniny však můžete experimentovat i s dalšími surovinami a osmažit v tempuře téměř cokoli vás napadne.
- Maso: ideálně kuřecí nebo krůtí nakrájené na nudličky, kterému stačí krátká tepelná úprava
- Ryby a mořské plody: na tempuru se hodí všechny druhy ryb zbavených kůže a kostí nakrájené na nudličky, z mořských plodů jsou velmi dobré očištěné krevety zbavené střívka, kroužky kalamárů nebo vyloupané mušle
- Houby: nejčastěji se používají houby shitake a žampiony nakrájené na plátky
- Ovoce: stejně jako u zeleniny platí, že je na tempuru vhodnější ovoce s menším obsahem vody
Smažení tempury
Pro dokonalý výsledek je nezbytné rozehřát vyšší vrstvu oleje na opravdu vysokou teplotu. Surovina v těstíčku by měla být v oleji celá ponořená. Je také nutné nesmažit celou várku současně, aby zůstal olej rozpálený po celou dobu. Tempura se smaží velmi krátce (asi 3 – 4 minuty) do lehce nazlátlé barvy. Hotové kousky se odkládají na papírovou utěrku, která vysaje přebytečný tuk. Poté se mohou ještě osolit.
Vhodné přílohy
Tempura se podává teplá s vařenou rýží nebo s nudlemi, vždy by k ní měla být servírovaná omáčka. Omáčky na různé druhy tempury jsou k dostání ve specializovaných asijských obchodech nebo na internetu, postačí však i kvalitní sójová omáčka. Japonci přidávají jako přílohu i bílou ředkev, která neutralizuje mastnotu.
Zdroje informací:
thespruceeats.com
justonecookbook.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Máte rádi japonskou kuchyni?
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 13 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Dokonalé zeleninové řízky v těstíčku: Řízek z dýně, cibule nebo kedlubny skvěle nahradí drahé maso
Připravit zeleninu v aspiku není složité, ale má to svá pravidla