Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tempura
Zdroj: Freepik, stockking

Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla pro děti, ale když už jim jednou za čas takové jídlo dopřejeme, můžeme jej alespoň obohatit o vitamíny ze zeleniny. Speciální úprava pokrmů zvaná tempura je skvělým způsobem, jak podat dětem zeleninu, která si krátkou tepelnou úpravou oproti vaření a pečení zachová téměř všechny prospěšné látky.

Japonská tempura má evropské kořeny

Kousky zeleniny, ryb, mořských plodů, masa, hub nebo ovoce smažené při velmi vysoké teplotě ve speciálním těstíčku podávané s omáčkou, rýží nebo nudlemi – to je pokrm zvaný tempura, který je spojován s tradiční japonskou kuchyní. Původ tohoto druhu přípravy však můžeme najít v Portugalsku, odkud si velmi podobnou recepturu v 16. století přivezli japonští mořeplavci.

Tempura není složitý ani časově náročný pokrm, ale je třeba dodržet zásady přípravy, aby výsledkem byla dokonale křupavá kůrčička.

Mohlo by vás zajímat

Těstíčko na tempuru

Základem úspěchu je u tempury těstíčko, které musí být při vkládání do rozpáleného oleje doslova ledové. To se skládá pouze z vody, rýžové mouky a rozšlehaného vejce v poměru přibližně 1 hrnek vody a 1 hrnek mouky na 1 vejce. Konzistence těsta musí být hustá a nemělo by se dlouho míchat. Hrudky v těstíčku nejsou na škodu, naopak při smažení udělají zajímavou texturu. Aby byla zajištěna velmi nízká teplota, můžete do vody rozdrtit trochu ledu, nebo vložit hotové těstíčko na pár minut do mrazáku a poté ho znovu rozmíchat.

Tip: Použijete-li na těstíčko perlivou nebo minerální vodu, výsledek bude nadýchanější.

Nemáte-li k dispozici rýžovou mouku, ve specializovaných prodejnách s asijskými surovinami seženete směs na přípravu tempury, kterou pouze smícháte s ledovou vodou.

Co dále připravit na tempuru?

Jak už bylo uvedeno výše, jedná se o pokrm smažený, který by měl být zejména pro děti vyvážen zdravějšími surovinami. Ze zeleniny jsou na tempuru nejvhodnější mrkev, petržel, cuketa, dýně, batáty, chřest, lilek, brokolice, květák, paprika, kedlubna, zelené fazolky nebo cibulové kroužky. Nevhodná je naopak zelenina s vysokým obsahem vody, na které těsto špatně drží a na odkrytých místech se surovina připaluje. Takovou zeleninou je například rajče a okurka.

Kromě zeleniny však můžete experimentovat i s dalšími surovinami a osmažit v tempuře téměř cokoli vás napadne.

  • Maso: ideálně kuřecí nebo krůtí nakrájené na nudličky, kterému stačí krátká tepelná úprava
  • Ryby a mořské plody: na tempuru se hodí všechny druhy ryb zbavených kůže a kostí nakrájené na nudličky, z mořských plodů jsou velmi dobré očištěné krevety zbavené střívka, kroužky kalamárů nebo vyloupané mušle
  • Houby: nejčastěji se používají houby shitake a žampiony nakrájené na plátky
  • Ovoce: stejně jako u zeleniny platí, že je na tempuru vhodnější ovoce s menším obsahem vody

Smažení tempury

Pro dokonalý výsledek je nezbytné rozehřát vyšší vrstvu oleje na opravdu vysokou teplotu. Surovina v těstíčku by měla být v oleji celá ponořená. Je také nutné nesmažit celou várku současně, aby zůstal olej rozpálený po celou dobu. Tempura se smaží velmi krátce (asi 3 – 4 minuty) do lehce nazlátlé barvy. Hotové kousky se odkládají na papírovou utěrku, která vysaje přebytečný tuk. Poté se mohou ještě osolit.

Vhodné přílohy

Tempura se podává teplá s vařenou rýží nebo s nudlemi, vždy by k ní měla být servírovaná omáčka. Omáčky na různé druhy tempury jsou k dostání ve specializovaných asijských obchodech nebo na internetu, postačí však i kvalitní sójová omáčka. Japonci přidávají jako přílohu i bílou ředkev, která neutralizuje mastnotu.

Zdroje informací:

thespruceeats.com
justonecookbook.com

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Světový den rumu

Světový den rumu

V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více

Den vína

Den vína

Víno je alkoholický nápoj z hroznů nebo moštu z vína. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká lahodný mok s obsahem alkoholu v rozmezí cca 9… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více