Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavý, voňavý bramborák milují všichni. S našimi praktickými tipy ho také každý zvládne.
Zdroj: Toprecepty

Placky najdete snad v každé světové kuchyni. U nás se kromě těch nejobyčejnějších chlebových pekly odpradávna i bramborové, z nichž nejoblíbenější jsou bramboráky. Udělat je je poměrně snadné, jak je ale dovést k dokonalosti?     

Populární bramboráky

Bramboráky sice nejsou žádná dietka, i tak je zbožňuje spousta lidí. Na rozdíl od obyčejných bramborových placek se tradičně smaží na oleji, což je činí chutnějšími. Ne nadarmo se říká, že tuk je nositelem chuti.

Jsou takovým malým hříchem, který si dopřejeme k pivu, jako rychlou večeři nebo jako dokonalé prázdninové jídlo u babičky na chalupě. Vzhledem k tomu, že se dělají přímo ze syrových brambor, je jejich příprava oproti plackám, na něž je nutné brambory předem uvařit ve slupce, o trochu rychlejší. 

Bramboráky v různých verzích

Bramboráky patří mezi ta jídla, která mají nekonečně mnoho podob. Někdo je má rád tenké a křupavé, jiný zase silnější a měkčí uvnitř. Někde je pečou na plechu, některé voní po drceném kmínu, v jiných koutech země do nich hospodyně přidávají uzené maso, kyselé zelí nebo dokonce houby či nastrouhanou zeleninu.

Základ je ale vždy stejný – obyčejné brambory, vejce, mouka, česnek a majoránka – suroviny, které máme obvykle vždy doma. Do přípravy bramboráků se tak zkrátka můžeme pustit kdykoliv, když potřebujeme rychle uvařit a zrovna nemáme nakoupeno. 

Bramboráky musí být křupavé

Ačkoliv se může zdát, že na bramborácích není co zkazit, pár detailů dokáže udělat velký rozdíl. Jaké brambory použít, jak je nastrouhat, kolik tuku rozpálit nebo kdy je otočit na pánvi – to všechno rozhoduje o tom, jestli budou křupavé, voňavé a akorát tak slané a dochucené.

Bramborák totiž není jen placka z brambor. Když se povede, stane se delikatesou, která chutná skvěle samotná, ale hodí se i jako příloha k mnoha masovým pokrmům. Na co si tedy dát při přípravě bramboráků pozor, aby se opravdu povedly?

7 kroků k dokonalým bramborákům

Na bramboráky má skoro každý svůj recept, případně je spousta lidí dělá jen tak od oka. Když si ale pár věcí ohlídáte, dosáhnete ještě lepšího výsledku. Na co si tedy dát pozor?

  1. Jaké brambory vybrat
    Nejvhodnější jsou starší škrobovité brambory (varný typ C). Obsah škrobu zajišťuje, že těsto drží pohromadě a bramboráky jsou po usmažení křupavé. Případně lze použít i varný typ B, na bramboráky rozhodně nejsou vhodné brambory salátové (varný typ A).
  2. Jak brambory nastrouhat
    Hrubá strana struhadla jim dodá křupavost, jemné strouhání zase hutnost. Ideální je kombinace obou způsobů (například v tomto receptu). 
  3. Jak je nechat odkapat
    Po strouhání brambory nechte odkapat nad mísou, přebytečnou tekutinu slijte. Zabránila by totiž tomu, aby se bramboráčky osmažily dokřupava. Tekutinu nevylévejte, ale nechte ji odstát, aby se dole usadil škrob. Ten pak můžete použít na zahuštění těsta. 
  4. Jak těsto zahustit
    Bramboráky lze udělat i úplně bez mouky, ve většině receptů se ale mouka přidává, aby těsto lépe drželo pohromadě. Stačí jí ale použít jen opravdu maličko. Příliš mnoho mouky udělá bramboráky příliš hutnými. Vhodná je vlastně jakákoliv mouka. S hladkou jsou bramboráky jemnější, hrubá a polohrubá zajistí lepší křupavost. Vždy je ale lepší přidat i tu hladkou, aby se těsto spojilo a netrhalo se. Alternativou je použít škrob, vhodná je i strouhanka či ovesné vločky. Pokud by bylo těsto hodně husté, můžete jej naředit trochou mléka
  5. Jak těsto dochutit 
    Těsto ochuťte solí, česnekem a majoránkou. Nedostatek koření způsobí mdlou chuť. Někdy se přidává i mletý kmín, chuť bramboráků vylepší rovněž uzenina nakrájená na kousky (třeba slanina, uzené nebo salám) nebo škvarky. Někteří do bramboráků přidávají i kysané zelí nebo třeba strouhaný sýr. 
  6. Jak je správně osmažit
    Bramboráky smažte ve vrstvě horkého tuku, ideálně ve slunečnicovém či řepkovém oleji nebo sádle. Tuk musí být dobře rozpálený, aby se do placiček nenasáklo příliš mnoho tuku a opekly se rychle dozlatova. Bramboráky raději tvarujte tenčí, budou díky tomu křupavější. Hotové bramboráky nakonec nezapomeňte nechat krátce okapat na papírové utěrce, aby se z nich odstranil přebytečný tuk.
  7. Jak si být jistí 
    Usmažte si nejprve malý bramborák na zkoušku, ať víte, jestli je těsto dochucené tak akorát, tuk dostatečně rozpálený a bramboráky správně silné. 

Náš tip: Bramboráky, které jsou dokonale křupavé díky ovesným vločkám, si můžete připravit podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli