Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z rybářství nám prozradili, kolik bude letos stát kapr na Vánoce: Cena za kilo vás asi překvapí!
Zdroj: se souhlasem Rybářství Třeboň a Wikimedia Commons,/koláž Toprecepty

Vánoce jsou ještě za dlouho, nicméně kapříci, kteří poputují na vánoční stoly, se už z rybníků loví právě teď. Než se začnou prodávat v kádích na ulicích, nějaký ten čas ještě uběhne, možná vás už ale nyní zajímá, za kolik letos kapříka koupíte. Zjišťovali jsme přímo u zdroje!

Kapr rovnou z výlovu

Sezona výlovů rybníků právě vrcholí a stále se můžete na některé zajít podívat, a i si tam čerstvou rybu koupit. Právě podzimní výlovy jsou ideální příležitostí nejen pozorovat, jak akce probíhá, nebo ochutnat nějakou tu rybí specialitu, ale i si nakoupit ryby za výhodnější ceny.

Třeba v době výlovu našeho největšího rybníka Rožmberk prodávali kapra za pouhých 99 Kč/kg. Máte-li ale kapra spojeného hlavně s vánočními svátky, zbývá vám ještě dost času. Pokud si ho tedy nechcete koupit rovnou na výlovu a do svátků si jej uchovat v mrazáku

Pro kapra na sádky

Většina lidí si ale před vánočními svátky kupuje kapry čerstvé, obvykle přímo z kádí, které najdeme na ulicích nebo před obchodními centry. Právě do nich kapříci putují ze sádek, kde pobývají od výlovů.

V sádkách totiž ryby procházejí jakousi očistnou kúrou, kdy se nekrmí. Díky tomu se pročistí a ztrácí část tuku. Maso je pak chutnější, pevnější a není tak cítit bahnem a rybinou. Kapři ovšem netrpí – díky chladné vodě se jim zpomaluje metabolismus, takže hlad nemají. 

Kam pro kvalitního kapra

Při nákupu kapra záleží i na tom, odkud pochází. Chutnější maso mají třeba kapři, kteří jsou chováni ve větších rybnících a mají dostatek místa k pohybu. Jejich maso pak obsahuje více svaloviny a není tak tučné. Chcete-li mít záruku kvalitní ryby, je nejlepší si ji koupit od nějakých vyhlášených rybářství.

K nim se řadí Rybářství Třeboň, Chlumec nad Cidlinou, Pohořelice, Hluboká nebo Sádky Lahovice. Třeba značka Třeboňský kapr nebo Pohořelický kapr mají dokonce ochranou známku EU chráněné označení původu, což svědčí o jejich výjimečnosti a původu. 

Cena stejná jako loni

Právě vyhlášené Rybářství Třeboň, pod nějž spadají naše nejznámější rybníky, jako je Rožmberk nebo Svět, dodává před svátky kapry do všech koutů naší vlasti. Jelikož ideální velikost kapra pro čtyřčlennou rodinu je kolem 2,5-3,5 kg, každého, kdo si potrpí na tradiční štědrovečerní menu, určitě zajímá, kolik letos bude kapřík stát. 

Oslovili jsme proto přímo Rybářství Třeboň, jak to s cenou kaprů vypadá pro letošní rok a zda se na ní nějak nepodílí úspěšný výlov. „Cenu kapra neurčuje úspěšný výlov, ale vývoj cen na trhu a hospodaření po celý rok,“ říká pro Toprecepty Ing. Zdeněk Eisert, hlavní zootechnik - Rybářství Třeboň.  

Máme se tedy připravit na zdražování? Z rybářství nás ovšem ujistili, že cena bude stejná jako loni, tedy 119 Kč/kg. „Cenu jsme se snažili zachovat stejnou jako loňský rok i přes mírný nárůst cen krmiv, energií a podobně, aby byl kapr pro konzumenty dostupný,“ dodává Zdeněk Eisert.

Chcete-li mít jistotu, že jste si koupili opravdu kapra z Třeboňska, stačí se podívat na jejich stránky Rybarstvi.cz, kde každoročně zveřejňují seznam certifikovaných prodejců Třeboňského kapra, kteří by měli dodržovat závazná pravidla pro prodejce  Třeboňského kapra.

Živý nebo naporcovaný?

Cena kapra se samozřejmě odvíjí i do toho, kde a v jaké formě si jej koupíte. Levněji obvykle pořídíte přímo od rybářů, u dalších prodejců si většinou trochu připlatíte. Záleží i na velikosti kapra – velcí kapři nad 2,5 kg bývají dražší než ti malí do 2,5 kg. Menší kapři do 2 kg totiž mají víc kostí a hůře se porcují, mají ale jemnější maso.

Připravte se samozřejmě i na to, že si připlatíte za zabití kapra, jeho vykuchání a naporcování. Pokud si ale celý tento proces raději necháte ujít, je možné si jej koupit již naporcovaného a vakuově baleného i v supermarketu. Tam už samozřejmě rovněž bývá dražší. 

Náš tip: Pokud máte už nyní chuť na nějakou kapří dobrotu, můžete si doma osmažit kapří hranolky podle našeho videoreceptu.  

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli