Kapr- Kapřík

mirca75 Kuchařka:

Ryby 13 názorů

512

Suroviny

Čerstvý kapr
koření Kapřík nebo Dědkův kapr-od Samuela http://www.koreni-samuel.cz/
sůl
máslo
česnek 2 stroužky
rajčata 2 ks
zelená cibulka 2 ks
žampiony oloupané 2 ks(nemusí být)
pórek 1/4 ks
hladká mouka
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kapra očistíme, zbavíme šupin, naporcujeme, omyjeme a osušíme. Jednotlivé porce posypeme solí a kořením (jestliže není toto, stačí jakékoliv zelené koření na ryby) a necháme odležet.

  2. Mezitím si očistíme zeleninu: rajčata zbavíme většiny semínek a nakrájíme na kostky, pórek na proužky, žampiony na čtvrtky nebo hrubší plátky, česnek na plátky a zelenou cibulku na kolečka.

  3. Na pánvi rozehřejeme máslo (nepřepálíme), vložíme porce kapra a ze všech stran opečeme. Pak podlijeme trochou vody, přiklopíme pokličkou a necháme pár minut dusit. Poté porce ryby obrátíme a už bez pokličky ještě chvíli dusíme (hotové je, když nám maso začíná samo odpadat od kosti).

  4. Necháme všechnu tekutinu odpařit a přidáme česnek, rajčata, pórek, zelenou cibulku a nakonec žampiony promíchané s troškou mouky, orestujeme a znovu lehce podlijeme. Necháme pomalu projít varem a dle potřeby dosolíme. Jako přílohu použijeme brambory.

Poznámka

Lze dělat i ze zamraženého kapra, ale kdo má štěstí, že má doma(jako já) nebo poblíž rybáře šikulu, tak použije čerstvého kapříka. My čerstvé ryby milujeme a vždycky se moc těším a jsem zvědavá co manžel chytí. Je to pak taková improvizace na danou rybku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kapr- Kapřík

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Petrre:-)díky;-)

    Odpovědět

  • Petrr Petrr

    Moc krásné

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Bibinko:-)to nevadí:-).Třeba ho vyzkoušíš jindy:-p;-).A tvého "saturejku" už chválím u tebe:yes::-))

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirko, tak jsem se snažila, jak ho dneska udělám podle tebe a jelikož jsem neměla všechny ingredience, musela jsem improvizovat a vyšel z toho úplně novej recept, tak ho sem zřejmě dám-moc jsme si pochutnali:yes:a bodíka ode mě už máš stejně;-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Špagetko:-)posílám Samuelovu stránku,ale bohužel:-(jsem našla jen "Dědka";-),ale očuchala jsem "Kapříka"koření a složení je velmi podobné:-p http://www.koreni-samuel.cz/smesi-koreni-samuel/de....Mám Samuelovo koření moc ráda,kupuji si ho u nás na vinobraních,nebo na staročeských trzích.Myslím že kdyby jsi jim písla dotaz ,kde se nejblíž ve tvém okolí vyskytují,tak ti určitě odpoví;-).
    Bibinko:-)máš velmi šikovnou dcérenku;-),to asi máte rybí hody často;-).
    Janka:-)neboj,ryby jsou ještě po zimě vyhládlé a tak se určitě nějaká hladovka najde co na ten háček skočí:-D.Já na to vždycky u manžela po zimě sázím;-):-D:-D
    JanoR.:-)jak jsem psala,jde použít každé zelené koření na ryby,ale při tom množství co máš doma si určitě vybereš a namícháš co máte rádi vy:-p.Já to taky tak dělám,když už je sklenka s obrázkem rybky prázdná:-(;-):-)
    Pipre:-)zkus kapra jen tak přírodně-osolit,potřít česnekem,trošičku kmína,opéct na másle,zakapat citrónkem a podávat s bramborem:-p:-pto je moje nej:-).
    Jé a děkuji za tolik komentářů a bodíků:-*

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    No, kapříka bych měla, ale nemám ho na takové krásné podkovičky:-( a taky, koření "kapřík":-?, nebo, ještě líp.."Dědkův kapr od Samuela":-O To jsem ještě nikdy neslyšela a neviděla. Dá se použít normální koření na ryby? Já se z toho koření fakt picnu:-/ přítel nadává, že máme koření, kam se podíváme a že mám pořád málo:-)):-D Jinak, Mirco, moc inspirativní;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Mirčo, závidím ti tvého rybáře:-) Já mám ryby moc ráda na jakýkoli způsob a konečně jim přišel na chuť i můj muž (ale jen proto, že chce hubnout a ryby jsou i zdravější, než maso) Kapra kupuji většinou jen na vánoce, ale to ho musím dělat jen smaženého s bramborovým salátem, ikdyž jsem několikrát navrhovala i jiný způsob úpravy. Moje chyba, že jsem dosud nevyzkoušela jiný způsob přes rok. Po tomto receptu to hodlám napravit, věřím, že zabere :-)Jen se musím porozhlédnout po tom koření. Krásné fotky, ukládám a dávám bod:yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Moc hezké:-), zítra jede manžel na ryby, tak pokud ryba uvidí háček:-?:-D, tak mu to připravím:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Je to možný:-?,zrovna jsem přemýšlela, jak zítra udělám kapříka a tady taková paráda jak na zavolanou:-OMirko dííííky a už teď si troufnu dát boďku-ta chuť je mi úplně jasná:yes: a zítra bude jen půlka kapra. Mám zamraženýho velkýho, to by jsme neujedli, tak druhá půlka bude zase jinak někdy jindy. Máme ho od naší dcéééérenky, která ho chytla:-!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Moc hezké a zase přehodnocuju dnešní vaření :-D:-p, jinak mě zaujalo totvé koření, musím se po něm podívat, nebo můžeš napsat, z čeho se skládají oba? Jestli tedy máš tu možnost. Jinak :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    HankoPu:-)Papriko:-)děkuji za bodíky a Papričko:-)-jestli jsou mé fotky byť jen na vteřinku jako od Elizy:-)(snad se Elizka nenazlobí:-(),tak to je pro mě ta největší pochvala:-8;-):-).

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Mirčo - krásný fotky, je to úžasně barevné.:yes::yes::yes: Připomíná mi to skladbou zeleniny Itálii, i když nevím, jestli v Itálii jedí kapra. V první chvíli jsem podle těch fotek myslela, že je to od Elizy:-8. Fakt krása ;-)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Mirčo, pěkné fotečky i receptík, kapra mám v mrazáku, tak určitě vyzkouším:yes: +

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo