Jak při nákupu poznat čerstvého kapra? Chtějte ho zásadně s hlavou, hodně napoví oči, ale také šupiny nebo žábry
11. 12. 2024 Ostatní
Rozhodli jste se zakoupit čerstvého kapra? Abyste si pochutnali a nezpůsobili si zažívací potíže, je třeba se řídit spolehlivými radami, jak poznat opravdu čerstou rybu.
Jak při nákupu poznat čerstvého kapra?
Kapr bývá tradičním jídlem hlavně na Štědrý den, i když v dnešní době má už velkou konkurenci jiných pokrmů. Kapra si můžeme pořídit v supermarketu přímo naporcovaného, ale také čerstvého z kádě. Poznat čerstvého kapra je přitom velmi důležité, zvlášť pokud si chceme užít jeho chuť a kvalitu.
Nepsaným pravidlem je fakt, že skutečně čerstvé kusy seženete především v rybárně a ve specializovaných rybích prodejnách. Ryby v supermarketu často ušly dlouhou cestu, doba od usmrcení po nákup se ještě prodlouží zpracováním a balením. Ideální je kupovat ryby včetně hlavy. Na ní totiž nalezneme řadu znaků, které vypovídají o čerstvosti. Čím se tedy řídit?
Mohlo by vás zajímat
Prodejní podmínky
Než si rybu zakoupíme, je dobré, si prohlédnout samotné prodejní místo. Pokud jsou tam ryby zabíjeny a kuchány, prostor na tuto činnost musí být čistý, kapři by měli být uchováváni v čisté a dobře okysličené vodě. Špinavá nádrž může vést k tomu, že kvalita ryb není v dobrém stavu. V každém případě, je dobré si rybu prohlédnout a případně nechat blíže ukázat.
V kádi by ryby měly být aktivní a energicky se pohybovat. Slabé nebo apatické ryby nejsou v dobrém stavu.
Mohlo by vás zajímat
Vzhled kapra
Jak podle vzhledu poznat, jestli je ryba v pořádku?
- Lesklé a pružné šupiny, které jsou hladké a pevně přiléhají k tělu.
- Oči kapra by měly být čisté, jasné, rozhodně ne zakalené nebo matné. Rohovka nesmí být zapadlá.
- Čerstvý kapr má jasně růžové až červené žábry. Pokud jsou šedé nebo hnědé , jde o starší rybu.
- Kapr má být přirozeně slizký. Sliz by měl být průhledný, nelepit nebo nepříjemně zapáchat.
- Povrch kapra by měl být svěží s jasnou nevybledlou barvou.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Vůně kapra
Kapr by měl vonět po rybníku nebo čerstvé vodě. Varovným znakem, že rybu rozhodně nekupovat, je zápach po amoniaku, kvašení, nebo hnilobě. Někdy bývají kapři cítit po bahně. To není na závadu, může nám to ale být nepříjemné. Pak je dobré se poohlédnout po rybách ze sádek. Tam na rozdíl od rybníka proudí voda.
Pružnost masa
Když nakupujeme vykuchaného kapra, je vhodné stisknout maso. To by mělo být pevné, pružné a po stlačení se vrátit do původního tvaru. Pokud zataháme za šupiny, měly by pevně držet. Maso nesmí mít nažloutlou až šedavou barvu a nemělo by být měkké až blátivé.
Až přinesete kapra domů, hned s ním do chladu a při jeho porcování dbejte na hygienu.
Náš tip: Vánočního smaženého kapra si můžete přichystat podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat