Kalendář vánočního pečení 2025: Kdy zadělat těsto na perníčky, kdy se pustit do přípravy kokosek a kdy slepit linecké
4. 11. 2025 Vaření
				
				
	
Opět se nám po roce pomalu blíží maraton pečení cukroví. Chcete-li si letos předvánoční čas užít co nejvíc v klidu a v pohodě, určitě vám pomůže, když si vše dobře rozplánujete. Každý druh cukroví má totiž přesně svůj čas, kdy se do jeho přípravy pustit.
Pečení cukroví a čas adventní
Pečení vánočního cukroví společně se sháněním dárků zabere před svátky asi nejvíc času, hlavně v případě, že máte v plánu napéct více druhů. V minulosti hospodyňkám začínalo chystání na nejkrásnější svátky v roce na svátek svatého Ondřeje, který se slaví 30. listopadu.
Ten býval dříve vnímán jako začátek adventu, tedy období příprav na Vánoce. Právě na tento den připadá letos i datum první adventní neděle, během níž se ve většině rodin zapaluje první svíčka na adventním věnci.
Dnes mnozí začínají s pečením cukroví dokonce i dřív, aby vše stihli. Některé druhy cukroví totiž vyžadují i nějaký ten čas na odležení, proto je třeba je udělat dřív než jiné. Navíc, když se v některých rodinách dělají až desítky druhů cukroví, není času nazbyt.
Mohlo by vás zajímat
Co dělat na začátku listopadu
Vytáhněte staré kuchařky, projděte si internet a naplánujte si, co budete letos péct. Abyste si práci usnadnili, postupujte následovně:
- Sepište si seznam receptů
Podle toho si naplánujte nákup surovin. Trvanlivé věci kupujte hned, případně když jsou suroviny (mouka, cukr, ořechy, čokoláda) v akci. Máslo v akci můžete také koupit hned a zamrazit ho. - Připravte si formičky a vykrajovátka 
Vše očistěte, prohlédněte a případně si dokupte nové, pokud je něco již zničené. - Dokupte pečicí papíry a jiné nezbytnosti
Nezapomeňte na alobal, papírové košíčky nebo třeba zdobicí sáčky.
Až budete mít vše nachystáno, můžete se bez obav vrhnout na pečení. Jak si ho tedy rozplánovat, abyste vše stihli? 
Čtyři týdny do Vánoc
Perníčky, zázvorky, anýzky – s těmito druhy cukroví je dobré začít, protože vyžadují dostatek času na rozležení, aby změkly a propojily se v nich chutě koření. Perníčky zatím ale nezdobte. Upečené cukroví skladujte na suchém a chladném místě. Na tyto druhy cukroví jsou nejvhodnější papírové krabice nebo kameninové nádoby.
Štóla – delší čas na rozležení potřebuje i slavné německé vánoční pečivo, které se už i v mnoha českých rodinách dělá jako alternativa k vánočce. Po upečení se štóla potře máslem, posype vydatnou vrstvou cukru, který zabraňuje vysychání, a následně se zabalí do potravinářské fólie nebo alobalu. Takto se skladuje, aby zvláčněla.
Tři týdny do Vánoc
Rohlíčky, linecké, pracny – v tomto období se můžete pustit do nejoblíbenější trojice cukroví, jež se dělá snad v každé rodině. Těsta na jednotlivé druhy můžete zadělat i den (nebo více dní) předem a nechat odležet v lednici. Upečené cukroví zatím ještě neplňte, uložte je do chladu, nejlépe do plechových dóz.
Kakaové, strojkové, košíčky a ořechy – upéct si můžete korpusy na další oblíbené druhy cukroví, které pak budete ještě vylepšovat krémy. Na ně je ale ještě dostatek času. Korpusy uložte do dobře uzavíratelných krabic.
Vanilkový cukr – můžete si rovněž připravit i domácí vanilkový cukr, který vyjde levněji než ten v malých sáčcích, navíc úžasně voní.
Dva týdny do Vánoc
Kokosky, pusinky, laskonky – nastává ideální čas na bílkové cukroví. Na ně můžete využít bílky, které vám zbyly z předchozího pečení jiných druhů. Pokud jsou v dobře uzavřené sklenici, vydrží týden i více s přehledem v lednici. Bílkové cukroví po upečení skladujte v papírové krabici nebo ve skleněné nádobě při pokojové teplotě. V každém případě je chraňte před vlhkem.
Marokánky, florentýnky – upéct můžete i oblíbené placičky s kandovaným ovocem a ořechy. I ony potřebují čas na zvláčnění, pokud je ale dáte do dózy s víkem, do Štědrého dne budou vynikající. 
Cukroví plněné marmeládou – právě nyní nastává ideální čas na slepování cukroví marmeládou. Linecké je totiž třeba nechat po upečení tak týden odležet, aby se pak při mazání nelámalo. Čas potřebuje ale i po slepení pro změknutí a propojení chutí. Pokud byste je ovšem slepili moc brzy, cukroví by vyschlo a náplň by ztuhla – dva týdny jsou ideální. 
Zdobení perníčků – nezapomeňte ani na zdobení perníčků bílkovou polevou. I na ni využijete zbylé bílky. Důležité je, aby poleva měla tu správnou hustotu – jen tak se nebude trhat či stékat a bude na perníčcích dobře držet.
Jeden týden do Vánoc
Krémy, polevy – na počátku tohoto období je ten nejlepší čas dokončit ty druhy cukroví, na které jste si již připravili korpusy. Ořechy, košíčky nebo i linecké tvary můžete naplnit krémy a dozdobit polevami. Naplněné a nazdobené cukroví pak uložte nejlépe do plastových krabic vyložených alobalem a uložte do chladu, klidně i do lednice, aby se krémy nezkazily. Úplně nakonec si nechte vaječné a pudinkové krémy, nejdéle vydrží máslové.
Nepečené druhy – pokud máte pocit, že toho nemáte dostatek, nebo jste postupně „ujídali“, můžete ještě zásoby doplnit různými kuličkami, sladkými salámy a vosími hnízdy. I ty stačí udělat úplně na poslední chvíli a uložit je do chladu, aby vydržely bez úhony. Pokud do nich budete dávat čerstvá vajíčka, udělejte jen den až dva před Štědrým dnem.
Vánočka a jablečný závin – den před Štědrým dnem se tradičně peče i vánočka, v některých rodinách se dělá i jablečný závin. Tyto moučníky čas na odležení nepotřebují a budete je mít čerstvé na sváteční snídani. V některých rodinách dokonce pečou štrúdl až právě na Štědrý den ráno.
Náš tip: Pokud se už nemůžete dočkat, můžete se pomalu pustit do pečení perníčků třeba podle našeho videoreceptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Přečtěte si Zobrazit více