Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

skladování vánočního cukroví
Zdroj: Pixabay, silviarita

Když pečete cukroví, chcete, aby se krásně rozleželo a vy se z něj mohli těšit nejen na Štědrý den? Klíčem je správné skladování vánočního cukroví. Máme tipy, jak zajistit, aby bylo lahodné dlouho.

Co zvážit před skladováním cukroví

Víte, kam správně uložit vánoční cukroví, aby se nekazilo, krásně změklo a bylo nádherně voňavé a lahodné? Co se lépe hodí? Plastové dózy, nebo snad raději plechové? A co třeba papírové krabice, krabice od bot? Každý druh tohoto slavnostního pečiva totiž potřebuje něco jiného. Proto je třeba podle toho každý druh správně uložit. Zjistěte, jak a kde skladovat vánoční cukroví, aby mělo během Vánoc tu nejlepší chuť. V zásadě je potřeba vědět, že cukroví svědčí suché, chladné místo a nejlépe tma. Ideální je studená spíž, komora, sklep. Vyhovuje ale i krytá terasa a balkon, nemělo by ale mrznout. Některé druhy mohou (a měly by) i do lednice.

Jak připravit krabici na uskladnění cukroví

Krabici je třeba ideálně vystlat pečicím papírem nebo alobalem. Tak, abyste mohli cukroví zabalit ze všech stran. Někdo ještě dává na pečicí papír rozložené ubrousky nebo nastříhaný pečicí papír a jednotlivé druhy, když jsou v jedné nádobě, od sebe takto odděluje. Díky vystlání se cukroví netlačí na stěny krabice a nejde k němu tolik vlhkosti. Když zvolíte alobal, ještě více bude chránit pracně připravené sladkosti před pachy dalších potravin.

Do jedné krabice můžete dát druhy, které mají podobné aroma a nevadí, že od sebe navzájem přejmou vůně. Krabice po botách je ale na skladování cukroví zcela nevhodná, protože po obuvi většinou zůstávají pachy, které by přešly na cukroví. Ideální jsou krabice plechové s víkem. Použít ale můžete i krabice umělohmotné, případně papírové.

Jak skladovat perníčky

Medové perníčky skladujte v plechových krabicích vyložených pečicím papírem nebo v keramických dózách v případě, že máte cukroví, které se nepotřebuje rozležet. Perníčky podle některých receptů se ale potřebují rozležet a změknout, a proto jim bude nejlépe v papírové krabici.

Jak skladovat linecké cukroví

Linecké (bez náplně) a různé křehké cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky či pracny dejte do plechových krabic vystlaných pečicím papírem. Když linecké naplníte marmeládou, je lepší ho dát do vystlané papírové krabice. Bude pak lahodně vláčné.

Kde skladovat sušenky

Sušenky patří mezi cukroví, které má hezky křupat. Proto je uložte do plechové nebo plastové dózy a skladujte je při pokojové teplotě. Zůstane jim jejich křupavost, nezvlhnou a nezměknou.

Jak skladovat plněné cukroví krémy

Cukroví naplňte krémem a případně polijte polevou až těsně před Štědrým dnem. Pak ho nejlépe skladujte v chladu v plastové dóze, vystalné alobalem. Dobře utěsněnou dózu můžete dát i do lednice. Proti pachům a vlhkosti bude cukroví v lednici dobře chráněno. Plněné cukroví můžete uložit i do chladného sklípku a na balkon, ale opět, nesmí projít mrazem. 

Kde skladovat kokosky a sněhové pusinky

Cukroví z vaječných bílků, jako jsou kokosky, nebo třeba pusinky, je krásně nadýchané. Proto mu nesvědčí velká vlhkost. Nechávejte ho tedy v papírovém sáčku nebo v krabici při pokojové teplotě.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Kde skladovat nepečené cukroví

Vosím hnízdům, nebo chcete-li včelím úlům, různým kuličkám, salámům a dalšímu nepečenému cukroví se bude dobře dařit v alobalu a ve vzduchotěsné plastové nádobě v lednici. A nezapomeňte, že toto cukroví má obvykle krátkou dobu spotřeby. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více