Jak správně skladovat vánoční cukroví: Pusinky patří do krabice, perníčky do plechové dózy a úly do lednice
29. 11. 2022 Vaření
Když pečete cukroví, chcete, aby se krásně rozleželo a vy se z něj mohli těšit nejen na Štědrý den? Klíčem je správné skladování vánočního cukroví. Máme tipy, jak zajistit, aby bylo lahodné dlouho.
Co zvážit před skladováním cukroví
Víte, kam správně uložit vánoční cukroví, aby se nekazilo, krásně změklo a bylo nádherně voňavé a lahodné? Co se lépe hodí? Plastové dózy, nebo snad raději plechové? A co třeba papírové krabice, krabice od bot? Každý druh tohoto slavnostního pečiva totiž potřebuje něco jiného. Proto je třeba podle toho každý druh správně uložit. Zjistěte, jak a kde skladovat vánoční cukroví, aby mělo během Vánoc tu nejlepší chuť. V zásadě je potřeba vědět, že cukroví svědčí suché, chladné místo a nejlépe tma. Ideální je studená spíž, komora, sklep. Vyhovuje ale i krytá terasa a balkon, nemělo by ale mrznout. Některé druhy mohou (a měly by) i do lednice.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit krabici na uskladnění cukroví
Krabici je třeba ideálně vystlat pečicím papírem nebo alobalem. Tak, abyste mohli cukroví zabalit ze všech stran. Někdo ještě dává na pečicí papír rozložené ubrousky nebo nastříhaný pečicí papír a jednotlivé druhy, když jsou v jedné nádobě, od sebe takto odděluje. Díky vystlání se cukroví netlačí na stěny krabice a nejde k němu tolik vlhkosti. Když zvolíte alobal, ještě více bude chránit pracně připravené sladkosti před pachy dalších potravin.
Do jedné krabice můžete dát druhy, které mají podobné aroma a nevadí, že od sebe navzájem přejmou vůně. Krabice po botách je ale na skladování cukroví zcela nevhodná, protože po obuvi většinou zůstávají pachy, které by přešly na cukroví. Ideální jsou krabice plechové s víkem. Použít ale můžete i krabice umělohmotné, případně papírové.
Jak skladovat perníčky
Medové perníčky skladujte v plechových krabicích vyložených pečicím papírem nebo v keramických dózách v případě, že máte cukroví, které se nepotřebuje rozležet. Perníčky podle některých receptů se ale potřebují rozležet a změknout, a proto jim bude nejlépe v papírové krabici.
Jak skladovat linecké cukroví
Linecké (bez náplně) a různé křehké cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky či pracny dejte do plechových krabic vystlaných pečicím papírem. Když linecké naplníte marmeládou, je lepší ho dát do vystlané papírové krabice. Bude pak lahodně vláčné.
Kde skladovat sušenky
Sušenky patří mezi cukroví, které má hezky křupat. Proto je uložte do plechové nebo plastové dózy a skladujte je při pokojové teplotě. Zůstane jim jejich křupavost, nezvlhnou a nezměknou.
Jak skladovat plněné cukroví krémy
Cukroví naplňte krémem a případně polijte polevou až těsně před Štědrým dnem. Pak ho nejlépe skladujte v chladu v plastové dóze, vystalné alobalem. Dobře utěsněnou dózu můžete dát i do lednice. Proti pachům a vlhkosti bude cukroví v lednici dobře chráněno. Plněné cukroví můžete uložit i do chladného sklípku a na balkon, ale opět, nesmí projít mrazem.
Kde skladovat kokosky a sněhové pusinky
Cukroví z vaječných bílků, jako jsou kokosky, nebo třeba pusinky, je krásně nadýchané. Proto mu nesvědčí velká vlhkost. Nechávejte ho tedy v papírovém sáčku nebo v krabici při pokojové teplotě.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Kde skladovat nepečené cukroví
Vosím hnízdům, nebo chcete-li včelím úlům, různým kuličkám, salámům a dalšímu nepečenému cukroví se bude dobře dařit v alobalu a ve vzduchotěsné plastové nádobě v lednici. A nezapomeňte, že toto cukroví má obvykle krátkou dobu spotřeby.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více