5 nejlepších receptů na retro cukroví: Sandokanovy oči, domácí čokoláda, ledovky nebo banánky vás vrátí do dětství
11. 11. 2025 Vaření
Vánoce se pomalu ale jistě blíží a v mnoha rodinách již přemýšlejí, jaké cukroví letos napečou. Pokud si chcete trochu zavzpomínat, co se letos pustit do druhů oblíbených v dobách socialismu? V některých rodinách se možná dělají dodnes, určitě ale není na škodu si některé z nich připomenout.
Cukroví z dob socialismu
Cukroví je důležitou součástí vánočních svátků již několik staletí. Tradiční perníčky, linecké, rohlíčky a pracny postupem let doplňovaly další a další druhy. Některé si udržely svou popularitu, na jiné se pomalu zapomnělo nebo je v poslední letech vytlačily modernější druhy cukroví, jako jsou třeba makronky nebo další sladké delikatesy ze zahraničí.
I cukroví zkrátka podléhá módě. Pojďte si tedy společně s námi zavzpomínat, co frčelo v dobách socialismu, kdy nám dárky nosíval místo Ježíška Děda Mráz, v obchodech se stály dlouhé fronty na mandarinky a stromečky zdobily figurky a bonbony z vánočních kolekcí.
Mohlo by vás zajímat
Sandokonovy oči
Sandokan byl v sedmdesátých a osmdesátých letech jedním z největších hrdinů televizích obrazovek a jeho uhrančivé oči nedávaly mnoha ženám spát. Možná i proto vzniklo cukroví, jež po nich získalo název. Šlo o třívrstvé košíčky ze ztuženého tuku a sušeného mléka.
Světlá vrstva byla s kokosem, tmavší s mletými oříšky a ta nejtmavší spodní s kakaem. Hlavní ale byla lentilka, kterou se cukroví ozdobilo a která právě měla připomínat oči exoticky vyhlížejícího piráta. Lentilky se někdy nahrazovaly kandovaným ovocem nebo rozinkou.
Náš tip: Sandokanovy oči s lentilkou snadno zvládnete podle našeho receptu.
Ledovky
Pod názvem ledovky si někteří možná představí tvrdé bonbony s čokoládovou náplní z dob předrevolučních, jiného napadne ledová čokoláda, ale milovníci starých receptů si jistě vzpomenou na retro druh vánočního cukroví. Jde vlastně o variaci na linecké – tvary se ovšem neslepují marmeládou, ale pudinkovým krémem.
Poté se přelévají světlou cukrovou či tmavou čokoládovou polevou. Právě po cukrové polevě připomínající ledový povrch získalo cukroví své jméno. Nakonec se obvykle dozdobily barevným cukrovým posypem, který na ledovém povrchu vytvořil veselý kontrast.
Náš tip: Ledovky zdobené ořechy upečete podle tohoto receptu.
Domácí čokoláda
Oblíbené vánoční kolekce tehdy bývaly vzácným zbožím, lidé proto plastové blistry od čokoládových figurek hned nevyhazovali, ale ještě využívali jako formičky na domácí čokoládu. Když se zabalila do barevného staniolu a přidal se provázek, mohla na stromečku nahradit i pravou kolekci.
Nešlo ovšem o žádný kvalitní čokoládový výrobek. Cukrovinka se připravovala ze ztuženého rostlinného tuku, kakaa a cukru, což jí dodávalo specifickou chuť. Někdy se směs lila i do formiček na pracny a dělávala se i světlá s kokosem nebo třeba s mletými oříšky či s rozinkami.
Náš tip: Domácí čokoládu můžete připravit třeba podle tohoto receptu.
Nepečený salám
Oblíbeným cukrovím na poslední chvíli byly nejen různé druhy rumových, čokoládových či kokosových kuliček, ale třeba i sladký salám. Předností tohoto nepečeného druhu cukroví byla především snadná příprava.
Stačilo jen udělat hmotu z kokosu nebo piškotů, čokolády, kakaa, rumu a tuku a pak z ní vytvarovat váleček. Ten už se jen nechal ztuhnout, obalil se v kokosu a nakonec nakrájel na plátky.
Náš tip: Při přípravě tříbarevného kokosového salámu se můžete řídit naším receptem.
Strojkové pudinkové banánky
V minulosti v mnoha domácnostech nesmělo na mísách s cukrovím chybět ani to strojkové. Dělávalo se v masovém strojku, který mívala doma většina lidí, pomocí nástavce na cukroví.
Z něj se nejčastěji vytlačovaly vroubkované tyčky, které se pak po dvou slepovaly marmeládou a jejich strany se namáčely do rozehřáté čokolády. Cukroví tak vypadalo jako oblíbený zákusek z cukrárny – třené linecké banánky.
Náš tip: Pudinkové banánky vyzkoušejte podle našeho videoreceptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více