Stánkaři můžou zavřít! Recept na trdelník za 15 Kč zvládne doma každý, chutí je k nerozeznání od toho na trzích
26. 11. 2025 Vaření
Trdelníky jsou dnes vnímány už skoro jako vánoční specialita. Vůně skořice a oříšků na adventních trzích naláká mnoho lidí. Ale pak mnozí zapláčou nad šílenou cenou. Kus obyčejného těsta na tyči se totiž prodává za 120 Kč. Kdo si chce pochutnat, ale nezruinovat se, ten volí domácí přípravu. Je to jednoduché a díky našemu receptu to zvládne i začátečník!
Past na turisty
Na trzích, a nejen těch předvánočních, jsou prezentovány jako typická staročeská specialita. Spousta lidí už ale ví, že to s tím jejich českým původem není až tak úplně pravda, a ve skutečnosti toto voňavé pečivo z kynutého těsta pochází ze Sedmihradska (historické země ležící na území dnešního Rumunska).
Kürtőskalács. Tak zní originální název toho, čemu tady říkáme trdelník. Kürtőskalács pochází podle Maďarského muzea lidové kultury z oblasti Sikulsko (Székelyföld) v Sedmihradsku v dnešním Rumunsku, odkud se pak moučník rozšířil do celé maďarsky mluvící části monarchie.
První známý recept na kürtőskalács byl zaznamenán v roce 1784 v sedmihradské kuchařce hraběnky Márie Mikes, tehdy šlo ovšem ještě o moučník bez cukru. Slazení se objevuje až v roce 1795 v ručně psané kuchařce piaristického mnicha Kristófa Simaie. V roce 1876 byl pak v populární Segedínské kuchařce tety Rézi popsán kürtőskalács s karamelovou polevou.
Za národní pokrm jej tedy právem považují v Maďarsku, nicméně setkat se s ním můžete na trzích i v jiných evropských zemích – populární jsou trdelníky rovněž v Polsku, Rakousku nebo v Německu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se pečou trdelníky?
Zmínky o trdelnících nebo jim podobném pečivu se i u nás objevovaly již v 19. století a název trdelník má český původ. Je odvozen od trdla – palice, jíž se drtilo koření v hmoždíři.
Ta totiž připomínala válec, na němž se trdelník peče. V minulosti se k pečení trdelníků využíval dohořívající oheň v kamnech, dnes se připravuje na speciálním rožni na dřevěných či kovových válcích, které se otáčejí, nad žhnoucími uhlíky.
Právě pečení nad uhlím dodává trdelníkům jejich půvab. Těsto se totiž potírá máslem a zasypává cukrem, a díky tomu se na povrchu vytvoří křupavá zkaramelizovaná vrstva, která krásně kontrastuje s nadýchaným a měkkým těstem uvnitř. Právě to dělá z trdelníků takovou pochoutku, samozřejmě společně s nasekanými oříšky, mandlemi a skořicovým cukrem, v nichž se trdelníky obalují.
Ceny na trzích
I když dnes jsou k dostání i různé speciální verze trdelníků třeba se zmrzlinou nebo nutellou či pistáciovým máslem, v základu jde o úplně obyčejné kynuté těsto z mouky, mléka, másla, cukru a droždí. O to víc zarážející je cena, za níž se i základní trdelník na trzích prodává, která často dosahuje až 120 Kč. Pokud takovou částku odmítáte za trdelník dát a netrváte nutně na tom, že si jej musíte vychutnat přímo na trzích, můžete si jej snadno udělat i doma.
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí trdelník?
Trdelník lze totiž upéct i v troubě třeba na zavařovací sklenici, láhvi od vína, prázdné plechovce od piva nebo dřevěném válečku na těsto, které obalíte do alobalu. Pak už jen stačí na ně namotat pruhy těsta, obalit je v oříšcích či skořicovém cukru a upéct.
K dostání jsou případně i speciální formy na trdelníky určené k pečení v troubě, a pokud by vám nevadilo mít trdelníčky jen malé, můžete těsto namotat na kovové trubičky na kremrole. A jak tedy trdelníky uděláte?
Budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 80 g másla, 2 vejce, 3 lžíce práškového cukru, 220-250 ml mléka (podle potřeby), 42 g droždí a 1 špetku soli. Na dokončení: máslo nebo olej na potření, vanilkový nebo skořicový cukr (klidně smíchejte krupicový cukr se skořicí)
- Z trochy vlahého mléka, dvou lžic mouky, části cukru a všeho droždí udělejte kvásek a nechte asi 20 minut kynout, dokud se na povrchu neutvoří bublinky. Do mísy pak dejte zbylou mouku, změklé máslo, práškový cukr, zbylé mléko, vejce a špetku soli. Vypracujte těsto a nechte kynout 20-30 minut.
- Vykynuté těsto rozdělte na bochánky, které vyválejte na tloušťku 0,5 cm. Vyválené těsto rozkrájejte na 3 cm široké proužky a pevně je namotejte na válečky obalené alobalem nebo formy na trdelníky tak, aby se proužky trochou překrývaly.
- Namotaný trdelník potřete olejem nebo máslem a obalte ve skořicovém nebo vanilkovém cukru. Připravené trdelníky dejte na hlubší plech tak, aby držadla válečku byla opřené o boky plechu. Těsto by se nemělo dotýkat dna plechu. Nicméně, i když se bude dotýkat, nevadí, i tak se trdelníky povedou.
- Pečte v troubě předehřáté na 150-160 °C cca 10-15 minut dozlatova. Během pečení je můžete otočit. Po upečení stáhněte trdelníky z válečků, ještě jednou je obalte v posypce a můžete podávat.
Z tohoto receptu získáte přibližně 1 kg těsta, z něhož vytvoříte asi pět trdelníků o váze asi 200 g, což je běžná váha trdelníku z trhu. Takový domácí trdelník pak vyjde mnohem výhodněji než ten z trhu: mouka (10 Kč), máslo (19 Kč), vejce (16 Kč), cukr (1 Kč), mléko (6 Kč), droždí (10 Kč), skořicový cukr (7 Kč), vanilkový cukr (7 Kč). Celkem: 76 Kč. Cena za jeden domácí trdelník pak je cca: 15 Kč.
Samozřejmě je třeba připočítat i cenu za energie, která se v různých domácnostech liší, počítejte s částku cca 5-8 Kč.
Tipy a rady:
- Těsto můžete namotat i na prázdnou zavařovačku obalenou pečicím papírem. Trochu sklenici navlhčete vodou, aby těsto lépe přilnulo.
- Pokud budete těsto namotávat na plechovku, pak jedině na prázdnou, obalenou alobalem.
- Po upečení je potřeba trdelníky hned stáhnout, později by to šlo hůř.
- Potírat se mohou před pečením máslem, olejem, bílkem anebo jen vodou. Jde zkrátka jen o to, aby posypka k těstu přilnula.
- Ihned po upečení můžete ještě horké trdelníky obalit ve směsi mletých oříšků.
Zdroje informací: Strednicechy.rozhlas.cz, Wikipedia.org
Náš tip: Případně můžete vyzkoušet i mini trdelníčky podle našeho receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více