Milionová polévka s drožďovými knedlíčky: Z kořenové zeleniny a dalších obyčejných surovin uvaříte rychle a levně skvělý oběd
1. 12. 2025 Vaření
Když potřebujete rychlé a levné jídlo, polévka z kořenové zeleniny je sázkou na jistotu. Tahle je tak skvělá, že získala přízvisko milionová. Zjistěte, co do ní všechno patří a co stojí za její výtečnou chutí, když příprava nestojí moc času ani peněz.
Nejlevnější polévka z kořenové zeleniny
Mrkev, celer, petržel tvoří tak známou trojku, že jí možná už ani nevěnujeme pozornost. A to je škoda. Kořenová zelenina představuje jednu z nejvděčnějších možností, když přemýšlíme, z čeho rychle, dobře a levně uvařit teplé jídlo. Možná ji máme ze zahrádky, hezky uloženou v písku nebo zamrazenou, nebo se musíme vydat do obchodu. I tam se ale dá pořídit za rozumnou cenu.
Kořenová zelenina vytvoří dobrý a chutný základ, který stačí jen mírně doplnit potravinami, které máme běžně doma – brambory, cibuli, česnek, voňavé bylinky a koření. Snadno tak připravíme výbornou polévku. Třeba právě milionovou, která však není vůbec drahá. Recept na ni najdete na konci článku.
Mohlo by vás zajímat
Co všechno může levná polévka obsahovat
Základem je kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, pastinák), kterou můžeme doplnit třeba o nastrouhanou bramboru. Ta polévku příjemně zahustí. Podobně je prospěšná krupice. Chuti prospěje cibulka osmažená na másle či sádle, výborný je česnek (přidaný k cibulce na smažení i na dochucení na závěr). Všechny tyto ingredience se báječně doplňují, takže si pochutnáme. A stále se pohybujeme v cenově dostupných surovinách.
Do levné polévky můžeme nastrouhat i starší chléb, provoní ji bylinky, jako je majoránka, petrželová nať, celerová nať, libeček, pažitka, z koření pak dodá chuť černý nebo bílý pepř, muškátový oříšek, kmín a také bobkový list.
Milionová polévka je nejen levná, ale navíc ji uvaříme rychle. Hodí se na běžné dny, na večeři i jako základ k hlavnímu jídlu. A pokud ji doplníme drožďovými knedlíčky, také báječně zasytí.
Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…
Jak na milionovou polévku našich babiček
Na polévku z kořenové zeleniny potřebujete: 1,5 l vývaru (drůbežího nebo zeleninového), 1 mrkev, 1 kousek celeru, 1 řapík celeru, 2 lžíce dětské krupičky, libeček, pažitku na posypání, sůl a mletý pepř. Na knedlíčky: 100 g čerstvého droždí, 1 vejce, 1 malou cibuli, 1 stroužek česneku, trochu sádla, 2–3 lžíce strouhanky, petrželku (nebo majoránku), sůl a mletý pepř.
Jak na to?
- Začněte přípravou knedlíčků. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V rendlíku rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a opékejte ji dosklovita. Přisypte rozdrobené droždí a nechte ho rozpustit. Když se rozvoní a opět začne tuhnout, rendlík odstavte a nechte směs vychladnout.
- Vývar přiveďte k varu. Zeleninu očistěte, celer a mrkev nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer nakrájejte nadrobno. Vše přisypte spolu s libečkem do polévky. Vařte asi 10 minut.
- Do zchladlého droždí přidejte vejce, utřený česnek, sůl, pepř a strouhanku. Navlhčenýma rukama tvarujte knedlíčky a vhazujte je do vroucí polévky.
- Polévku zahustěte krupicí a vařte ještě přibližně 5 minut. Dochuťte, posypte pažitkou a můžete podávat.
Náš tip: Připravte si milionovou polévku jako od babičky podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více