Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvová polévka s krupičkou: Recept ze školky nás vrátí do časů bezstarostného dětství
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Mrkvová polévka s krupičkou se vařívá ve školce. Tento jednoduchý pokrm z pár surovin je hotový během chvilky. Děti ho milují a díky ní se i dospělým strávníkům vybaví bezstarostná školková léta.

Polévka ze školky

Možná ji znáte jako miliónovou (zrníček krupičky bylo tolik, že by je nikdo nespočítal) a tato mrkvová polévka s krupičkou bývala a někde možná ještě je i dnes hitem školkových jídelen. Ocenit musíme její jednoduchost a rychlost. Za necelou půlhodinu máme na talíři dobrou polévku. 

Suroviny do mrkvové polévky

Základem je mrkev a krupice. Můžeme použít klasickou hrubou krupici, ale také jemnou dětskou krupičku. Zalijeme zeleninovým vývarem, který orestované  mrkvi dodá lepší a silnější chuť. Na ochucení se používá sůl, kmín, ale i třeba muškátový oříšek nebo malé množství pepře. Do polévky patří také rozmíchané vejce. 

Příprava miliónové polévky

Mrkev se do této polévky dává nastrouhaná nahrubo. Otázkou je, v jaké podobě tam dáme krupici. Většinou se do polévky přidává orestovaná nebo promíchaná s vodou. Pro lepší chuť ji můžeme orestovat spolu s mrkví, a pak zalít vývarem. Někdo dává do této polévky strouhání. Do hrnku s rozklepnutým vajíčkem nasype sůl a krupici a vše promíchá vidličkou. Hustou směs pak nastrouháme do hrnce. Na ozdobení a podporu chuti můžeme přidat i nakrájenou petrželku nebo celerové listy.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Mrkvová polévka s krupičkou

Na tuto polévku si připravte: 3 větší mrkve, 4 lžíce dětské krupičky, 1 lžičku drceného kmínu, 2 lžíce másla, 1 litr zeleninového vývaru, 1 vajíčko, 1 hrst petrželové nati a sůl.

Jak na to? Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Do hrnce dejte máslo a rozehřejte ho. Vložte k němu mrkev a krátce ji orestujte. Přidejte kmín, krupici, opět chvíli restujte a poté vše zalijte vývarem a důkladně promíchejte. Vařte zhruba čtvrt hodiny. Pak do polévky rozklepněte vajíčko, promíchejte a převařte. Můžete nalévat na talíř, kam se jako výborná ozdoba mrkvové polévky hodí celerové listy nebo petrželka.

Náš tip: Připravte si mrkvovou polévku s krupičkou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více