Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí čokoláda s pudinkovým práškem vás vrátí do dětství. Je levnější než z obchodu a může ozdobit i stromeček
Zdroj: Toprecepty

Receptů na jednoduché druhy cukroví, jimiž můžete na poslední chvíli doplnit zásoby, není nikdy dost. Domácí čokoláda je rozhodně jedním z těch léty prověřených. Tato je zajímavá tím, že se do ní dává pudinkový prášek, který zlepší její chuť i vzhled. 

Specifická chuť domácí čokolády

Domácí čokoláda bývala v minulosti velmi oblíbeným druhem cukroví a v některých rodinách se každoročně připravuje dodnes. V minulosti nahrazovala klasickou čokoládu, dnes se mnohdy dělá spíš z nostalgie. Její chuť je ovšem specifická a někteří ji tak dělají právě kvůli ní, tedy i v časech, kdy je možné v obchodech vybírat z celé řady čokoládových dobrot.  

Z tuku a kakaa

Tato čokoláda totiž není čokoládou v pravém slova smyslu – není v ní totiž kakaové máslo, připravuje se jen ze ztuženého rostlinného 100% tuku, kakaa a cukru. Do světlé verze se pak dává i sušené mléko, někteří vzpomínají, že místo něj používali dokonce Sunar. Domácí čokoládu lze udělat jen obyčejnou kakaovou, její chuť ale můžete pozvednout pomocí nasekaných oříšků, skořice či vanilky, do světlé varianty zase lze dát strouhaný kokos

Se škrobem nebo pudinkem

V některých receptech na domácí čokoládu najdete rovněž škrob (kukuřičný nebo bramborový), který vylepšoval její konzistenci. Následující recept je ale specifický tím, že se do něj místo škrobu dává pudinkový prášek.

Pro intenzivnější čokoládovou chuť se samozřejmě nabízí použít ten kakaový, klidně ale můžete zvolit třeba vanilkový nebo banánový či karamelový. Domácí čokoládě to propůjčí zase trochu jinou příchuť. 

Recept na domácí čokoládu

Kakaová cukrovinka se nejčastěji připravuje do formiček na pracny, dříve se na ni používala i prázdná platíčka od vyjedeného adventního kalendáře nebo blistry z bonboniér či kolekcí. V minulosti se dokonce hotové bonbonky balily do barevných staniolů a pak se věšely na stromeček právě místo figurek z kolekcí

V současnosti sice běžně seženete jakoukoliv čokoládu, pokud si ale chcete zavzpomínat, můžete si připomenout čokoládu domácí, třeba právě tu s pudinkem. Jak tedy na ni?

Budete potřebovat: 1 balení 100% tuku, 80 g kakaa, 250 g moučkového cukru a 1 vanilkový pudinkový prášek

  1. Připravte vodní lázeň – do hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Na hrnec s vodou postavte skleněnou nebo nerezovou misku. Dno misky by se nemělo dotýkat vařící vody. Do misky dejte tuk a rozpusťte jej. Pak do něj opatrně prosejte kakao, cukr a pudinkový prášek a důkladně promíchejte. Krátce prohřívejte do zhoustnutí
  2. Formičky na medvědí pracny vypláchněte studenou vodou a nalijte do nich ještě teplou směs připravenou ve vodní lázni. Naplněné formičky dejte ztuhnout do chladu. Pamětníci dokonce vzpomínají, jak se domácí čokoláda nechávala chladnout ve sněhu na balkoně nebo na zahradě. I to je možnost. Jen pozor, aby pak nezmizela dříve, než ji stihnete vyklopit! 

Náš tip: Milovníci čokolády si mohou na Vánoce připravit také tyto bílkové tyčinky s čokoládovou náplní podle našeho videoreceptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli