Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslový krém do cukroví jen ze dvou ingrediencí: Je hotový za pár minut a v chladu vydrží týdny
Zdroj: Toprecepty

Košíčky, ořechy nebo trubičky… jsou druhy cukroví, které by nikdy nebyly kompletní bez krému. Jaký ale vybrat, aby dlouho vydržel a neriskovali jste, že se cukroví zkazí? Sázkou na jistotu je jednoduchý máslový s cukrem, který ovšem můžete mnoha způsoby dochutit. 

Kdy plnit cukroví krémy?

Pečení vánočního cukroví je v mnoha rodinách v plném proudu. Po upečení všech sušenek, košíčků a dalších korpusů nás ale čeká to nejdůležitější – cukroví nazdobit. Na to je sice ještě dostatek času, nicméně nikdy není na škodu si rozmyslet, s pomocí jakého krému dovedete své cukroví k dokonalosti.

Obvykle se doporučuje plnit cukroví krémy až tak týden před Štědrým dnem. Chcete-li ale, aby cukroví dlouho vydrželo, je třeba zvolit co nejtrvanlivější krém

Krém, který dlouho vydrží

Krémů do cukroví je celá řada. Nejklasičtější je ten máslový s vajíčky (případně jen s bílky) a s cukrem, který má ovšem vzhledem k použití vajec omezenou trvanlivost. To platí i v případě krému pudinkového, chcete-li ale krém, jímž můžete naplnit cukroví i trochu víc dopředu, je nejlepší zvolit ten úplně nejjednodušší z másla a cukru, který se nazývá americký. 

Univerzální máslový krém

Americký máslový krém je nejuniverzálnějším krémem vůbec. Hodí se nejen do cukroví, ale i na dorty nebo třeba cupcaky. Tento krém se vyznačuje tím, že je krásně jemný, dobře drží tvar a hlavně je chuťově neutrální, takže se hodí ke všem korpusům a navíc jej lze různými způsoby dochutit. Při jeho přípravě si vystačíte opravdu jen se dvěma surovinami – máslem a cukrem, které se společně ušlehají do lehké a nadýchané konzistence. 

S máslovou chutí

Tento krém se vyznačuje tím, že je poměrně sladký, neboť obsahuje hodně cukru. Ten je třeba zvolit moučkový nebo ještě lépe pudrový, aby měl krém co nejhladší texturu. Výhodou tohoto krému je, že opravdu dlouho vydrží. Máslo poskytuje stabilní základ a v chladu vám cukroví s tímto krémem vydrží klidně až tři týdny. Navíc máslo dodává krému příjemnou máslovou chuť, kterou ovšem můžete vylepšit dalšími ingrediencemi. 

Jak ochutit máslový krém?

Výhodou amerického máslového krému je velká variabilita – můžete jej zkrátka dochutit, jak se vám zlíbí. Jen je třeba počítat s tím, že některá dochucovadla vám mohou trochu zkrátit trvanlivost krému. Co tedy do krému můžete přidat? 

  • Nejčastějším dochucovadlem bývá vanilka ve formě samotných zrníček vyškrabaných z vanilkového lusku, vanilkového cukru nebo extraktu. Extrakt samozřejmě můžete do krému použít i jjakýkolijiný – třeba citronový, rumový nebo mandlový
  • Chcete-li ještě víc prodloužit trvanlivost krému, můžete do něj přidat rum nebo nějaký jiný alkohol. Místo rumu lze použít třeba vaječný likér, griotku, whisky nebo brandy.
  • Do plněných ořechů, košíčků nebo do lineckého je oblíbený i máslový krém s mletými ořechy, které se vmíchají do již našlehaného krému. Počítejte ovšem s tím, že ořechy, případně kokos, zkracují trvanlivost krému. Místo nich lze ale případně použít ořechová másla. 
  • Milovníci čokoládových chutí mohou krém ochutit kakaem. Další možností je ušlehat máslo s rozpuštěnou čokoládou. I takový krém se pyšní dlouhou trvanlivostí.
  • Jsou ale další možností ochucení – třeba karamel, silný kávový extrakt či instantní káva. Svěžejší chuť dodá citrusová kůra, zavařenina nebo ovocná šťáva

Recept na máslový krém s vanilkou a rumem

Máte-li rádi tradiční chuť másla, můžete si máslový krém připravit podle našeho receptu. 

Budete potřebovat: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 lžíci rumu nebo trochu vanilkového extraktu.

  1. Na krém je třeba použít máslo, které necháte změknout při pokojové teplotě. Ideálně by mělo mít teplotu kolem 15–20 °C. Pokud nemáte teploměr, poznáte to tak, že do něj jde snadno zabořit šlehací metla.
  2. Máslo nejprve prošlehejte samotné do hladkého krému bez hrudek, pak k němu přidejte prosátý moučkový cukr a šlehejte dál do hladké a nadýchané konzistence, cca 6-8 minut. Krém, který se usazoval na bocích mísy, průběžně seškrabávejte stěrkou. Přidejte rum nebo vanilkový extrakt podle chuti a ještě prošlehejte. 

Náš tip: Máslový krém s vejcem můžete udělat podle našeho videoreceptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli