Jak dlouho péct vánočku: Záleží nejen na její velikosti, ale i vykynutí. S těmito fígly se vám zaručeně povede
22. 12. 2025 Vaření
Vánočka bývá vrcholem domácího pečení před Štědrým dnem. Výsledek však ovlivňuje tolik faktorů, že její příprava může vzbuzovat obavy ještě před začátkem. S našimi ověřenými tipy však sklidíte nadšení a vyhnete se zklamání. Možná, že vánočka zmizí tak rychle, že ji budete muset během svátků upéct ještě jednou.
Nastává čas vánoček
Pečení vánočky patří ke krásným tradicím. Obvykle bývá jedním z posledních bodů příprav před Štědrým dnem. Vůně kynutého těsta s máslem linoucí se z trouby tvoří nádhernou atmosféru domova.
Ať už vánočku připravujeme podle rodinného receptu, nebo zkoušíme novou variantu, vždy chceme, aby se nám povedla. Proto je dobré vědět, co ovlivňuje její pečení a jak poznáme, že je hotová. A jak dlouho je třeba ji péct?
Mohlo by vás zajímat
Co má vliv na dobu pečení vánočky
Doba pečení vánočky se může výrazně lišit podle několika okolností. Nejdůležitější je velikost a tvar těsta. Velká vánočka zhruba z 1 kila mouky potřebuje v troubě přibližně 50—60 minut, dvě menší vánočky bývají upečené rychleji.
Hustě zapletené prameny pomaleji propouštějí teplo, proto je nutné prodloužit pečení oproti volně upletené vánočce nebo při splétání méně pramenů oproti klasickým osmi.
Výsledek ovlivní i kynutí. Dobře nakynutá vánočka se peče rovnoměrněji od krajů do středu. Naopak málo vykynuté těsto může zůstat uvnitř hutné a lepivé i při delším pečení. Složení těsta hraje rovněž roli – vyšší podíl másla a cukru prodlužuje dobu pečení a způsobuje rychlejší hnědnutí povrchu, rozinky a oříšky uvnitř mohou zadržovat vlhkost.
Neméně důležitá je teplota trouby. Nejčastěji se peče na 160–180 °C při horním a dolním ohřevu, u horkovzduchu se doporučuje teplotu snížit asi o 20 °C. Vánočku vkládáme doprostřed trouby, aby se propekla rovnoměrně. Protože povrch může rychle tmavnout, bývá nutné ji po 20–30 minutách zakrýt alobalem nebo pečicím papírem a dopékat pozvolna.
Že je vánočka hotová, poznáme klasickým testem špejlí. Špejli vpíchneme do nejvyššího bodu tvaru a vytáhneme ji. Pokud na ní neulpívá těsto ani není vlhká, je vánočka hotová a může z trouby ven. V opačném případě potřebuje ještě chvíli dopéct. K testu můžete použít i špejle, které drží tvar vánočky.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak upéct vánočku
Na jednu velkou vánočku budete potřebovat: 600 g hladké mouky, 140 g krupicového cukru, 250 ml teplého plnotučného mléka (dle potřeby), 30 g čerstvého droždí, 1 vejce, 120 g změklého másla, 50 g rozinek, 25 g sekaných mandlí, 0,5 rovné lžičky soli, 1 špetku muškátového oříšku a 1 lžičku nastrouhané citronové kůry (nebo citronové aroma). Na dokončení: 1 vejce, 1 lžíci vody, plátky mandlí a moučkový cukr na poprášení po upečení.
Jak na to?
- Začněte přípravou kvásku. Droždí rozmíchejte s 50 g cukru dohladka. Přilijte asi 100 ml teplého mléka, promíchejte a nechte vzejít kvásek.
- V míse smíchejte vejce, změklé máslo a cukr. Přidejte sůl, nastrouhaný muškátový oříšek a citronovou kůru (nebo citronové aroma). Promíchejte. Pokud používáte kuchyňský robot, nasaďte hák na hnětení. Střídavě přidávejte mouku, kvásek a zbytek teplého mléka. Vypracujte hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy. Dle potřeby přidejte mouku, když je těsto moc řídké, nebo mléko, když je moc tuhé.
- Propracované těsto nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto prohněťte a nechte kynout další hodinu, až zase zdvojnásobí svůj objem.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných částí, ze kterých vyválejte stejně dlouhé prameny. Na vánočku upleťte nejprve základ ze 4 pramenů, pak ze 3 a nakonec ze 2 pramenů.
- Jednotlivě upletené copy vždy dávejte rovnou na plech (tzn. nepřenášejte celou vánočku, ale nejdříve na plech dejte cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, spojte, nahoru položte cop ze dvou a opět spojte). Aby vánočka udržela svůj tvar, můžete ji propíchat třemi špejlemi (na krajích a uprostřed). Vánočku přikryjte utěrkou a nechte na plechu kynout asi 45 minut.
- Jakmile je vánočka nakynutá, předehřejte troubu na 160 °C. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem s 1 lžící vody a posypejte plátky mandlí.
- Vložte do trouby a pečte asi 45 minut.
- Po upečení vánočku nechte vychladnout a zlehka poprašte moučkovým cukrem.
Náš tip: Můžete si upéct i tvarohovou vánočku podle našeho videoreceptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více