Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dnes uvařit?

Dobrý deň dievčatá, mala som tu dnes deti a vnukov, zazimovávali sme záhradu , bol na to krásny slnečný deň. Uvarila som klasický hovädzí vývar so slížikmi , pečené kura s ryžou a uhorkovým šalátom, ale najviac si pochutili na baklažánovom tataráku podľa Marcelky. Ten som pre nich urobila prvýkrát a boli nadšení , milujú zeleninové jedlá v rôznych podobách:-8.

Nadja: Ach, jo! Já taky, říkám mám půl zajíce, tak jak mám udělat litr a půl, nebo 2 litry omáčky, no jak? Odpověď: Ale urob viac, daj tam viacej zeleniny! :-(( A koprová je vždycky málo, křenová taky, málo! :-(( Už se děsím, když nakoukne pod pokličku,(nevím co s těmi pokličkami má, furt je zvedá) a zahlásí: Prečo tak málo omáčky?

Krásnou neděli, dnes k obědu krůtí řízky, vařený brambor a salát :-K<3
Konečně jsem upekla ty Martinské rohlíčky. Půl napůl s ořechy a tvarohem<3<3. Jsou moc dobré.

MarcelaPa: už několikrát jsem si říkala, že vaříš takové pro mne zvláštní kombinace, které jsem ani nikdy neochutnala, právě jako teď: ciderová cibuláda se šťouchanými bramborami s jablky.

:-O janatka: ty houbičky, zvláště růžovky, Ti závidím - letos jsem neměla ani jednu, jen několik málo bedel, které mi vyrostly na zahrádce. <3
Obrázky se mi nepodařilo otevřít - asi tam byly houby.....

:-K tara23: dříve jsem do polévky dávala jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu (osmahnutou na másle), nebo v kouscích, pak jsem kousky vylovila a vidličkou rozmačkala na kaši, kterou jsem vrátila do polévky. Teď Petr už domácí polévky nechce, dělá si jen čínské nudlové, i když nejsou zdravé. Tak jedině si vezme na Štědrý večer rybí polévku s jemně strouhanou zeleninou - doufám, že i letos.

Julia Oskerova: ;-) tak jsem trochu googlila: pleskáč = cejn, zubáč = candát
slovnik.seznam.cz/preklad/slovensky_cesky/plesk%C3%A1%C4%8D

Hezký víkend. Dnes naposledy jsme vyrazili s manžou do lesa. Bylo dost chladno a hustá mlha. :-O Tak nějaké ty houbičky jsme našli - bedly, pár podhřibků, růžovky, lištičky. Budou karbanátky. Jinak dnes jsme dojídali ze včera. Pekla
<3 Plnila jsem mákem a moc se povedly a chutnají!!!:-K Zítra bude hovězí vývar s domácími nudlemi, pečené kuř. stehno, chlupačky a červené zelí. <3 Upekla

Dobrý večer :-), dnes jsme k obědu měli králičí stehna v ciderove cibuládě se šťouchanými bramborami s jablky. Na odpoledne jsem upekla svatomartinské ořechové rohlíčky.

Nadja: Nadi jsi můj člověk, jako bych ten příspěvek psala já :-Q. I do polévky dávám celou zeleninu, celer a petržel vyhodím, mrkev nastrouhám:-)

Veronika.Hrozna: u nás raději předem: a udělej hodně omáčky. Ale to slýchala už moje maminka. S tátou jsme snědli porci s masem a přílohou, pak jsme si vzali hluboký talíř, naplnili si ho jen omáčkou a lžicí vyjedli samotnou. Mamka vždy říkala, jak mám udělat hodně omáčky, když mám jen kousek masa. Já to řeším tím, že koupím kosti, ze kterých uvařím vývar na podlévání masa a do omáčky.

Příjemný večer.
:-K tara23: aha, tak to jsem to špatně pochopila - u nás zelenina, kromě cibule, v omáčce také ne, jedině rozmixovaná. A vůbec zelenina jakkoliv tepelně upravená nepřipadá v úvahu, jen syrová. Jen mi ještě projde cibule, pórek, paprika, někdy i mrkev v "číně", když je to ještě skoro syrové. Občas může být zelí a v poslední době má Petr rád špenát. A hodně často máme brambory v různých úpravách. A samozřejmě maso musí být, i kdyby jen kousek. ;-)

Julia Oskerova: Neřešme to, hlavně že jste si pochutnali, cejn, candát, furt je to ryba, ne! Candát může být taky od Zahne, cejn taky. :-D:-D:-D ;-)

Ahoj Veronika, tak mne to pre zmenu preložilo, že zubáč je candát a pleskáč cejn. Tak sa v tom motám, lebo tvoje vysvetlenie je logické. Možno nám to nejaký rybár vyjasní:-K:-*. Viem, že zubáč je ako úlovok medzi rybármi viac cenený a má luxusné biele mäso.

Julia Oskerova: Cejn, je slovensky zubáč. Zahne - zuby z němčiny.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více