Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jitrnice s kysaným zelím a bramborem: Jitrnice je třeba včas vyndat z lednice, obalit v mouce a zelí správně ochutit
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Máte chuť na jitrnice? Připravte si výborné jitrnice s kysaným zelím a bramborem. Vynikající rychlé jídlo provoněné vyškvařenou slaninou zvládnou i začátečníci v kuchyni.

Jitrnice domácí i kupované

Také si rádi pochutnáváte na voňavých jitrničkách? Tradičně se připravují o masopustu, ale jsou k sehnání i mimo něj. Jde o naplněná střívka, která se vaří ve vodě. Jelita jsou na rozdíl od nich ještě plná krve a krup. Jitrnicím se říkávalo jaternice, protože součástí směsi jsou i játra. Jelítka si můžeme koupit, ale také si je připravit doma z částí vepře, které seženeme u řezníka. Chuť jim dodává vývar, pepř, sůl, majoránka a česnek. 

Ale i začátečníci v kuchyni zvládnou přichystat jitrnice s kysaným zelím a vařeným bramborem z kupovaných jitrnic.

Kysané zelí k jitrnicím

Když doma máme vlastní kysané zelí, můžeme tuto dobrotu využít i v teplé variantě třeba právě k jitrnicím. Krásně ho provoní rozškvařená slanina a růžovoučká osmažená cibulkaZelí můžeme ochutit i bobkovým listem, výborný je i kmín. Zelí můžeme zasypat troškou mouky a zahustit ho tak. Pak už jen osladíme cukrem a okyselíme octem. 

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jitrnice s kysaným zelím a bramborem

Jitrnice vyndejte z lednice asi dvě hodiny před přípravou. Budete potřebovat: 4 jitrnice, hladkou mouku a 2 lžíce oleje. Na zelí si připravte: 800 g kysaného zelí, 4 lžičky cukru, 200 g slaniny, 1 cibuli, 2 lžičky hladké mouky a sůl podle potřeby.

Jak na to? Nejdříve si připravte zelí. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do kastrolu rozškvařit. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Přidejte cibuli ke slanině a smažte ji dorůžova. Přidejte lžičku hladké mouky a chvilku smažte, až je jíška světle narůžovělá. Pak přidejte kysané zelí, cukr a trochu vody. Duste zhruba čtvrt hodiny.

Jitrnice vyndejte z lednice asi dvě hodiny před přípravou. Pak je obalte v hladké mouce. Na pánev dejte lžíci oleje a nechte ho mírně zahřát. Vložte na něj jitrnice a na mírném ohni je opékejte ze všech stran. Díky mouce by neměly prasknout. Pokud se to přesto stane, obsah se nalepí na boky jitrnic a opeče se spolu s nimi. Podávejte s přichystaným kysaným zelím a vařeným bramborem.

Náš tip: Připravte si lahodné dušené hlávkové zelí podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více