Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 962 kJ / 708 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,00 g |
Tuky | 8,00 g |
Vláknina | 46,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 81 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 122,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: 1 kg citrónů důkladně omyjeme, abychom je zbavili veškerých nečistot. Na jemném struhadle z každého citrónu ostrouháme pouze žlutou kůru! (Nikoliv bílou, jelikož je hořká.).
Krok 2: Když máme ostrouháno, přendáme kůru do hrnce, nalijeme k ní 100-150 ml vody a přidáme 500 g třtinového cukru. Nechte vařit, dokud se cukr zcela nerozpustí. Horký rozvar necháme zchladnout.
Krok 3: Přejdeme zpět k citrónům, ze kterých jsme ostrouhali kůru, rozkrájíme je na poloviny, 1 citrón a polovinu pomeranče odložíme stranou. Ze zbylých citrónů a pomerančů vymačkáme šťávu přes klasicky lis na citrusy či elektrický. Šťávu přendáme do uzavíratelné nádoby.
Krok 4: Zchladlý rozvar přecedíme, kůru pečlivě v cedítku protřeme tak, aby z ní vyteklo co nejvíce sirupu, klidně přecedíme i vícekrát, aby byl rozvar čirý a nezbyla v něm kůra, tu poté vyhodíme.
Krok 5: Do džbánku nakrájíme na plátky zbylý citrón s pomerančem, přidáme rozvar (přibližně 100 ml) a šťávu z vymačkaných citrónů, zalijeme perlivou vodou, tím se chuť zvýrazní, přidáme kostky ledu a podle chuti buď přisladíme rozvarem, nebo okyselíme šťávou.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Zveřejněno 17. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Moje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Nejnovější recepty
Cuketová pomazánka
Přidáno před 52 minutami
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno před 2 hodinami
Avokádová pomazánka
Přidáno před 17 hodinami
Belgické vafle
Přidáno před 23 hodinami
Americké cookies s borůvkami
Přidáno 21. 8. 2025 09:05:02
Quiche inspirovaný Herbářem
Přidáno 21. 8. 2025 08:27:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová omáčka
Elis_131 před 17 minutami
Tvarohová bábovka (vláčná)
Mafia před 30 minutami
Kuřecí na liškách a tymiánu
Piedra před 50 minutami
Strouhaný koláč
Sarka531 před 53 minutami
Špagety à la carbonara
Hannah64 před 57 minutami
Cuketové brownies
verisek08 před 3 hodinami
Bramboráky nastavované kuskusem s hlívou
ZboSy před 3 hodinami
Cuketová polévka s nivou
Glapet před 4 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
pesmax před 4 hodinami
Italská rajčatová polévka
JindraPrazska před 5 hodinami
Suroviny:
citron,
pomeranče,
voda,
cukr třtinový,
citron,
led,
voda perlivá,
máta
Komentáře (3)
Ale - není to jen cukrový rozvar s vodou a citronem nebo jen voda + cukr + citron...Je to sice pracné ( a objevit citrony u kterých je možné ostrouhat žlutou kůru není až tak jednoduché), ale bude to moc dobré