Jak správně jíst pečivo v restauraci? Expert na etiketu Ladislav Špaček varuje před ukusováním a drobením
27. 4. 2023 Tipy a triky
Návštěvy restaurací jsou běžnou součástí našeho každodenního života. Přesto existuje mnoho úskalí, která na nás v gastronomických zařízeních čekají. Patří mezi ně i některé nepsané regule, které by se měly dodržovat, abychom neporušovali etiketu, upozornil Ladislav Špaček. Věděli jste třeba, že pečivo s pomazánkou, na účtence často označované jako couvert, jí většina zákazníků způsobem, který je nevhodný?
Co je vlastně couvert?
Pod tímto termínem se označují obvyklá dochucovadla, která nám obsluha připraví na stůl, zároveň to ale v lepších restauracích také bývá košík s pečivem a máslem či pomazánkou, který obdržíme ještě před objednávkou pokrmů.
Nejsme na výletě
Na přesná pravidla konzumace couvertu upozorňuje odborník na etiketu Ladislav Špaček. „Pečivo se neukusuje, láme se na malé kousky a ty se vkládají do úst. Máme-li na stole společný košíček s pečivem, vezmeme si jeden kousek a přeneseme si ho na svůj pečivový talířek po levé ruce. Nemůžeme si namazat krajíc chleba a ukusovat ho, jako to děláme na výletě,“ říká odborník. „Nic, co jsme vložili do úst, se už nemůže vrátit na talířek. Odlomíme sousto, namažeme máslem a vložíme do úst,“ připomíná.
Mohlo by vás zajímat
Drobky nejsou ostuda
Podle Špačka můžeme pečivo jen lámat, nesmíme ho krájet nebo ukusovat. „Je to vzpomínka na poslední večeři, kdy Kristus lámal chléb svým učedníkům, a tak to dělá tatínek na francouzském chateau v rodinném kruhu dodnes,“ vysvětluje bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla. Ulomené sousto mažeme máslem nad talířkem s pečivem, abychom nedrobili zbytečně po celém stole.
„Jestliže nadrobíme, nic se nestane, i to patří k uvolněnému stolování. Nesmíme se bát chovat se nenuceně, jen nesmíme podlehnout prohřeškům při stolování. U některých pokrmů, které jíme jen vidličkou v pravé ruce, třeba u těstovin nebo mořských plodů, si můžeme pomáhat při nabírání kouskem pečiva v levé ruce,“ říká Špaček s tím, že dokonce můžeme kouskem pečiva vytřít talíř a pak pečivo vložit do úst. Jediné, co nesmíme s pečivem udělat, je ukusovat ho, vkládat do úst a vytahovat zpátky ven, varuje odborník.
Mohlo by vás zajímat
Není třeba všechno sníst
Julie Lamberg-Burnetové, zakladatelka a generální ředitelka Školy protokolu v Sydney, je také přesvědčena, že mnoho lidí vůbec netuší, jak se má zachovat, když v restauraci obdrží košík s pečivem a pomazánkou. Nejen, že si někteří lidé myslí, že by měli celý couvert sníst dřív, než obdrží objednané jídlo.
Nůž patří na své místo
Podle Lamberg-Burnetové je zcela nepřípustné, abychom pečivo jedli stejným způsobem, jako když si ho připravujeme doma. “Při lámání držte čerstvý chléb nad talířem a oddělujte kousky. Každý pak namažte obdrženým máslem či pomazánkou,” radí. Zapovězeno je i řezání nebo krájení chleba, stejně jako namazání tlustou vrstvou. „Použitý nůž nikdy nevkládejte zpět do společné misky na máslo či pomazánku,“ varuje renomovaná odbornice.
Zdroj informací:
The Mirror - Etiquette expert says we all eat bread wrong at restaurants - with key knife rule
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Doba dovolených je tady. Pokud se ale na ten svůj… Číst více
Prostřeno z Chorvatska: Dnes bude vařit „jadranská snoubenka“ Blanka Čechová. Tohle je její pljeskavica
Pljeskavica je obdoba oblíbeného hamburgeru, se… Číst více
Pečená jablka jako vzpomínka na zimní chvíle u babičky. Takto si je hravě připravíte i doma
Pečená jablka Omytým jablkům vydlabejte jádřinec (nejlépe to jde škrabkou na brambory), aby zůstal tunýlek uprostřed. Nebo je rozkrojte a částečně… Číst více
Jak a v čem obalit a usmažit lososa nebo jinou filetovanou rybu. Rady pro začátečníky pomohou s jednoduchou přípravou
Většinou koupíme lososa už naporcovaného, v tom případě ho stačí jen upéct nebo usmažit. Při oblíbeném smažení občas obměníme obal, abychom nejedli… Číst více
Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
Bez černý je léčivá rostlina, jež kvete od května… Číst více
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco… Číst více
Co ke grilovanému masu? Zkuste pikantní srbský salát nesalát zvaný Bouřlivák!
Cestujete rádi, ale momentálně musíte být v práci… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Kuřecí řízky patří mezi nejoblíbenější, a to i mezi dětmi. A ochutnali jste je už v sýrovém těstíčku? Poradíme, jak na to
Těstíčka na obalování řízků lze připravit různá, ale ta sýrová jsou ze všech nejoblíbenější. Nastrouhaný tvrdý sýr vytvoří z těstíčka opravdu… Číst více
Sýrové těstíčko jednoznačně vede, ale jsou i další oblíbená. Nechte se inspirovat tím nejlepším a vaše řízky budou dokonalé
Pro smažení v těstíčku se hodí tvrdé sýry v plátcích, houby a některé druhy zeleniny, především, květák, celer, cuketa, patizon a lilek. Smažíme také… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (3)