Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bratislavský vánoční závin

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

17. 12. 2009 21:52

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie36 057 kJ / 8 618 kcal
Bílkoviny149,09 g
Tuky467,81 g
Vláknina67,24 g
Cholesterol 1,44 g
Sodík 139 mg
Sůl0,27 g
Sacharidy919,19 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Receptov na bratislavské rohlíky je viac, každá rodina si stráži svoj. Po dlhšom uležaní sú skvelé. Bez nich kedysi v Bratislave neboli sviatky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

magdalenka

15. 12. 2020 08:34

Dajda: ak budeš googliť, určite nájdeš nejaké články o bratislavských rožkoch a gastronómii starej Bratislavy.

Dajda

15. 12. 2020 08:32

magdalenka: Díky! Ráda si čtu recepty a vybírám z nich, co realizovat, ale ty s historií mám ještě raději. :yes:

magdalenka

15. 12. 2020 08:11

Dajda: Na 500 g múky dávam cca 400 g náplne. V recepte uvádzam suroviny na 1 makový a 1 orechový závin. Moja mamka toto pečivo - "Bratislavské = Prešporské pajgle" (z "beigli") robila skvostne. Tajomstvom bolo zrejme aj to, že do cesta dávala (aj) sádlo husacie! Piekla ich na Vianoce aj na Veľkú noc, ale iba ako rohlíčky, to sú pravé pajgle. Pajgle sú výrazne tmavé a mramorované, majú svoju históriu. Prvýkrát ich upiekol pekár menom Scheuermann v roku 1785 - 6. decembra - na Mikuláša, k ich sláve nemenej prispel aj nasledovník pána Scheuermana Augustín Schwappach či Gustav Wendler, vďaka ktorému sa dostali až do Ameriky. Dnes ich dostať kúpiť aj v niektorých predajniach, či na trhoch.
Mám knihu, ako sa kedysi varilo v Prešporku (Bratislave), dá sa do nej začítať a dozvedieť všeličo.

Dajda

15. 12. 2020 07:14

magdalenka: Množství jedné nápně je na obě "nohy" závinu nebo jen na jednu? Moc mě láká ho upéct. :-K

Veronika.Hrozna

25. 12. 2013 15:54

magdalenka:Měla jsi štěstí ,já kupovala ten mletý s cukrem když se dělal štrúdlík ,ale vždycinky některý putoval do koše.Carefoure tak 5 kousku ruzných značek v koši.
Jeden špatný jsem také koupila v Maďarsku v Tescu. Taky koš a už nemám odvahu kupovat mák vubec. Mám pocit ,že hraju basket . Ze tří dva skončí v koši. A když není úplně na vyhození ,tak nechutná a něco mu chybí, je jaksi vyčichlý nebo co. Tak si opravdu v té Bille měla štěstí ,dostali čerstvý. Také skladuju v mrazáku,ale když je špatný u když koupíš, tak ho ten mrazák nezlepší .:-(( A poctivě kontroluji data výroby a spotřeby- všechno marné. :-(

spagetka

25. 12. 2013 11:51

Veronika.Hrozna: Veru, já kupuju mletý i nemletý mák v Alberu nebo Intersparu a musím říct, že odtamtud jsem ho měla kvalitní - i když pozorně sleduju záručku. Jednou jsem ho koupila v Kaufu a letěl po otevření do koše, neb účtenku jsem už neměla a záručka zkontrolovaná nebyla:-/:-/.
Chystám se taky na něj, ale po svátcích :-p:-p:yes::yes:
Magdi, jediné, co u nás neprojde, je nějaké uležení ;-):-D:-D

magdalenka

25. 12. 2013 11:35

Veronika.Hrozna: ja som mak kúpila v BA v Bille na Farského ul. - Petržalka, asi som mala šťastie. Nemletý a dobrý. Mletý som kúpila pred časom v M. v Spari a tiež bol dobrý - možno to všetko bola náhoda. Skladujem všetko mrazničke.

Veronika.Hrozna

25. 12. 2013 09:26

magdalenka: Já letos nepekla, ano celá rodina je naštvaná! Žádné ořechové a ani mákové "bajgle" nejsou. Já totiž nevím kde koupit mák,který by se dal nazvat Mákem. Všechno je to plesnivý ,hořký ,smrdutý a stukovatělý, to do koláče nedám,ani za nic ! Tak letos nejsou a basta.:-( Ale zřejmě někdo má své zdroje lahodného máku,tak jenom závidím! Krásné foto.:-D

senky

25. 12. 2013 09:17

Díky:-K

magdalenka

25. 12. 2013 09:07

senky: Ďakujem za foto i milé slová, po ránu potešili. Nastavila som tvoju fotku za hlavnú. Pekné sviatočné ráno!:-K

senky

25. 12. 2013 09:03

Magdalenko, přeji krásný Boží hod vánoční :-K a posílám fotku posledních uhlídaných kousků závinu. Není vůbec "umělecká", protože návštěva v počtu tří lidí už měla kafe a čaj v hrncích a čekala:-D:-D Moc chutnalo:-K:-K

magdalenka

21. 12. 2013 17:55

senky: myslím, že už kvôli tebe a tvojim slovám sa oplatilo tento recept sem dávať. Ešte raz vďaka.:-K

senky

21. 12. 2013 17:19

Magdulka, vypadá to, že ke stromečku nebudu mít co naservírovat:-D:-D jednu nohavici dostala kámoška jako dáreček a zbytek prostě postupně sublimuje:-D:-D:-D Mladému jsem se snažila přítomnost štrúdlu na komoře zatajit, leč byla jsem odhalena se slovy: Ježiši, my máme koláč a mě nabídnou zbytek krému a piškoty:-)):-)):-)):-)) a polovina nohavice zmizela v propadlišti dějin;-) Chtěla jsem dnes udělat fotku a poslat Ti, ale zase jsem byla pomalá. A to nemáme doma toho staršího:-D:-D:-D my jsem prostě rozežraná rodina. Kdyby to na těch synech bylo aspoň vidět:-// to nééé:-(:-(:-(:-(:-( vidět je to jen na rodičích:-D:-D mmch právě mi pečka zadělává na Tvoje chlebové placky;-)

magdalenka

20. 12. 2013 07:57

senky:Ani nevieš, ako si ma potešila! Ďakujem!:-K
K bodovaniu - nikdy nebolo objektívne, vieme svoje...Kopa skvelých receptov tu ostane nepovšimnutých (môj to nemusí byť), ale sem tam ho niekto objaví a ocení.

senky

19. 12. 2013 22:15

Magdalenko, nemám slov:-O:-O skvostné:yes::yes: Neodolala jsem a ukrojila patičku z ještě vlažného:-8:-8 Mají sice trošku rustikální vzhled, jelikož i přes řádné propíchání trošičku praskly, ale ve výsledku je to naprosto jedno;-) Dělala jsem ze dvou dávek, takže mám čtyři nohavice jak stehno přes celý plech a všechny obojetné ...náplně půl/půl, takže budou všichni spokojení:-)):-)) Posílám 8.bod a divím se, že taková dobrota má tak málo:-O

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bratislavsky makovy zavin bratislavske rozky bratislavsky orechový závin bratislavský moučník bratislavské cesto bajgle orechovy závin bratislavské rohlíčky bratislavske rozky recept závin bratislavský bajgel recept vanočni bajgle vanocni bajgle makovy zavin bratislavsky bratislavske vanocni zaviny vanocni bratislavsky zavin bajgle recept bratislavské placko bratislavsky kynuty zavin bratislavský rohlík

Suroviny: mouka hladká, máslo, žloutek, droždí, cukr, mléko, smetana zakysaná, sůl, žloutek, ořechy mleté, cukr moučkový, mléko, cukr vanilkový, rozinky, rum, mák mletý, cukr moučkový, citron, voda, rozinky

TopRecepty.cz

Bratislavský vánoční závin

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JyjJ