Na co se hodí aronie? Černý jeřáb včas otrhejte a zpracujte na chutné produkty
Aronii pěstujeme na zahradách buď ve formě stromků nebo keřů, které působí okrasně, ale zároveň jsou velmi užitečné a ceněné. Plody aronie jsou při vhodném využití překvapivě chutné, používáme je zasyrova i po tepelné úpravě. Můžeme je zavařovat, sušit a mrazit.
Aronie (temnoplodec, černý jeřáb) je užitková dřevina, kterou si snadno vypěstujete na zahradě. Je samosprašná, proto stačí jeden exemplář. Vyhovuje jí slunné nebo polostinné stanoviště, kde plody krásně dozrávají. Není náročná na prostor, netrpí na choroby a škůdce. Aronie je nejen užitečná, ale i okrasná - na jaře vykvétá jemnými bílými kvítky, později dozrávají krásně tmavé plody a na podzim se listy vybarvují červenými odstíny.
Mohlo by vás zajímat
Jak sklízet plody aronie
Aronie plodí pravidelně a rok od roku více. Sklizeň je snadná a rychlá. Keře otrháte ze země, na stromky už budete potřebovat žebřík. Sklízejte dobře vyzrálé a vybarvené plody, které jsou plné chutné šťávy, rovnejte je do vzdušných košíků. Dozrávání probíhá v průběhu srpna, plody pak postupně sládnou a pokud je včas neotrháte, začnou sesychat a ztrácet šťavnatost.
- Máte dvě možnosti sklizně - sklízejte buď celé kranečky s plody nebo otrhávejte pouze kuličky. Každý z postupů má své výhody, oba jsou rychlé.
- Kranečky jsou trvanlivější, proto takto otrhané jeřabiny není nutné zpracovat hned po sklizni. V dobrém stavu vydrží i několik dnů, jen je musíte uložit do chladna a nechat rozložené na bedničkách. Nicméně kuličky začnou při delším skladování pomalu sesychat a ztrácet šťavnatost, některé mohou začít i plesnivět, proto zpracování zbytečně neodkládejte.
- Jednotlivé kuličky sklidíte také velmi rychle, po příchodu domů je stačí umýt a nechat okapat, zpracujte je pak co nejdříve, pokud možno ihned po sklizni, aby z nich zbytečně nevytékala šťáva a aby se plody nezačaly kazit. Můžete je mrazit, sušit, zavařovat nebo použít na sirup.
Ochrana aronie před ptactvem
Začínající pěstitelé brzy přijdou na to, že aronie velmi chutná ptákům, z toho důvodu je lepší zralé plody včas otrhat, než je ptactvo objeví a velmi rychle sklidí. Před sklizní můžete využít k přikrytí keřů starší záclonu nebo netkanou textilii, aby se k plodům ptáci nedostali.
Na co se hodí aronie
Plody se mohou zdát při ochutnávání mírně trpké, ale nenechte se odradit. Pokud je dobře zpracujete, pochutnáte si. Vybrali jsme pro vás několik tipů na jejich využití.
- Smoothie a koktejly: Vyzkoušejte do nich přidat hrst plodů aronie, dají jim výraznou tmavou barvu a také příjemnou chuť, trpkost se ztratí. Výborná je kombinace s banány, případně s dalším ovocem, a s mlékem (např. sójovým), k přislazení přidejte trochu medu.
- Mražení: Postupujte stejně jako při mražení jiného drobného ovoce. Aronii propláchněte chladnou vodou, nechte okapat a zmrazte po menších dávkách v mikrotenových sáčcích. Mražené plody využijete nejen na posypání litých buchet (podobně jako rybíz či borůvky), ale i do jogurtu a kaší, koktejlů a smoothie.
- Aronie v cukru: Plody promíchejte zasyrova s cukrem nebo medem a uložte ve skleničkách do ledničky, kde vydrží několik týdnů. Obdobně se postupuje i s černým rybízem (nevařená marmeláda). Používejte např. do bílého jogurtu a na zdobení kaší, lívanců a palačinek.
- Sirupy: Z plodů můžete připravit vařené sirupy, ale také sirupy vyrobené zastudena, které jsou snadné na přípravu, přitom velmi trvanlivé a navíc výborně chutnají.
- Sušení: Plody snadno usušíte, nejlépe to jde v elektrické sušičce. Můžete je pak podobně jako rozinky dávat do těst (např. na litý perník) nebo používat na přípravu ovocných čajů.
- Kompoty: Z plodů lze vyrábět kompoty a jiné zavařeniny, které v zimě využijete např. k posypání koláčů nebo na dochucení jogurtu.
- Marmelády a džemy: Aronii lze přidávat buď do ovocných směsí nebo z ní uvařit džem či marmeládu samostatně. Chuť bude lehce pikantní.
- Pečený čaj: Určitý podíl ovoce může tvořit právě aronie, která dá čaji krásnou a výraznou barvu i zajímavou chuť.
- Likéry: Pokud rádi experimentujte, možná budete chtít vyzkoušet i tmavě zbarvený likér z aronie.
Komentáře (2)