Den brambor
Národní den
Oblíbené brambory známe pod mnoha názvy. Někdo je označuje jako kobzole, další erteple a jiný jim říká zemáky. Obdobně jak jsou pestré možnosti jejich pojmenování, tak je pestrá i nabídka jídel, která můžeme z brambor připravit. Dopřát bychom si je měli zvláště 19. srpna - právě pod tímto datem najdeme v kalendáři Den brambor.
Využití brambor v kuchyni je prakticky neomezené. Hodí se k přípravě předkrmů, polévek, hlavních chodů i dezertů. Tyto kulaté či oválné hlízy se dají připravit na mnoho způsobů. Zásadní otázkou, kterou řešil jednou asi každý z nás, bývá, jak dlouho je vařit, aby nebyly tvrdé nebo naopak rozvařené? Není však brambora jako brambora, a proto neexistuje nějaký univerzální návod a přesná doba, jak dlouho brambory vařit. Záleží nejen na typu brambor (A, B, C), ale je rozdíl, vaříme-li brambory ve slupce nebo oloupané, v klasickém hrnci nebo třeba i tlakovém. Více se dočtete v našem článku Jak se vyhnout rozvařeným či nedovařeným bramborám?
Na co využít brambory
Brambory obsahují poměrně mnoho vitamínu C, jehož množství klesá jak jejich nesprávným uskladněním, tak ročním obdobím. Na jaře totiž dochází v uskladněných bramborách k přirozenému poklesu množství vitamínu C. Brambory se znehodnocují také nesprávným vařením.
Na co všechno brambory využít? Oblíbené jsou třeba bramborové knedlíky, které používáme jako hlavní pokrm i jako skvělou přílohu, třeba k pečené kachně. Výtečné jsou též různé bramborové placky. Oblíbené jsou hlavně bramboráky ze syrových nastrouhaných brambor, své fanoušky ale mají také bramborové placky nebo lokše, které tak trochu připomínají palačinky. Brambory také skvěle chutnají z pekáče. Mezi tradiční staročeské dobroty patří slaná buchta na plech, neboli bramborový bác z nastrouhaných brambor, škvarků, česneku a majoránky.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den brambor?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 15 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 18 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno 16. 9. 2024 00:10
Chowder s treskou
Přidáno 15. 9. 2024 21:35
Přečtěte si Zobrazit více
Netradiční Prostřeno!: Menu připravil pořezaný Václav Vydra, Jana Boušková nadchla svými omáčkami
Holka u plotny radí: Jak udělat výtečný křupavý bramborák a ještě při tom ušetřit?
Krkovička pečená ve šlehačce s nivovou peřinkou: Šťavnatému a dokonale měkkému masíčku dodají olivy středomořský šmrnc