Den španělské paelly
Den španělské paelly najdeme v kalendáři každoročně 27. března. Jde o aromatický rýžový pokrm z jednoho hrnce, který je naplněný všemi druhy lahodných ingrediencí – od zeleniny přes mořské plody až po šafrán, který dodá správnou chuť.
Chcete-li zažít Španělsko na talíři, dopřejte si pravou rýžovou paellu. Rozhodně do ní nezapomeňte dát rajčata a špetku šafránu. Hlavním tajemstvím úspěchu tohoto oblíbeného pokrmu španělské a středomořské kuchyně jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Základem je kulatý druh rýže. Zrna zůstávají celá a neslepená a jsou plná chuti. Další důležitou ingrediencí je šafrán, který pokrmu dodá zlatavou barvu, a extra panenský olivový olej. Španělé nejčastěji přidávají maso, ryby nebo plody moře nebo zeleninu podle chuti. Velmi často se objevují fazole, hrášek, artyčoky nebo papriky.
Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému…
Paella a její původ
Paella pochází z oblasti Valencie na východním pobřeží Španělska. Dobře je znám starý příběh o služebnících maurských králů, kteří vytvářeli pokrmy z rýže ze zbytků z královských banketů. Traduje se, že slovo paella pochází z arabského výrazu „baqiyah“, což znamená zbytky. Druhou možností je, že slovo pochází z názvu pánve, na které se připravuje. Ta totiž vypadá podobně jako plochý talíř (latinsky patella), na kterém se dříve přinášely obětiny bohům.