

Svatební koláčky bez kynutí - podrobný návod, pro ty, kteří se do pečení pustí poprvé
Suroviny
- 350 g hladké mouky (prosáté)
- 250 g másla
- 2 žloutky
- 30 g kvasnic
- 6 lžic mléka
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- citrónová kůra
- náplň (tvarohová, maková, ořechová nebo povidlová - tužší povidla )
- Ořechová náplň:
- vlašské ořechy (strouhané)
- med
- rum
- citrónová kůra
- skořice
Postup přípravy receptu
Mouku vsypeme do zadělávací mísy, uděláme důlek, přidáme kvasnice, cukr, pokapeme vlažným mlékem.
Když kvasnice vzejdou, tak přidáme další suroviny (máslo rozehřejeme a zchladíme, případně vylijeme vzniklou vodu) a zpracujeme těsto, které uložíme v chladu (i do ledničky). V první chvíli má tendenci kynout, ale po 60 minutách se "zklidní" a lze ho vyválet úplně tence - já nechávám těsto v lednici celé 2 hodiny.
Vyválené těsto nakrájíme na čtverečky, poklademe náplní (povidla, tvaroh, mák nebo ořechy), která by měla být tužší, aby se koláčky dobře balily.
Protilehlé cípy spojíme do koláčku.
Dobře pomastíme plech (nebo ho vyložíme papírem) a koláčky na něj naskládáme těsně vedle sebe, mastíme strany i na povrchu (nejlépe olej a máslo).
Dáme upéci do předehřáté trouby dorůžova. Při pečení znovu pomastíme.
Po vyndání z trouby pokropíme rumem a obalíme v cukru nebo hustěji pocukrujeme.
Naskládáme do většího kastrólu, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 2 dny uležet ideálně venku nebo na balkóně, když je vlhké počasí - to pak dáme na kastról raději pokličku.
Z této dávky jsou koláče zhruba na jeden plech. Děláme-li malé, může jich být až 270 kusů. Nezpracované těsto je lepší uchovávat v chladničce, stejně i plech, který postupně doplňujeme dodělanými koláčky. Neměly by kynout před pečením. Koláčky mají charakter cukroví, netvrdnou, ale naopak. Lepší jsou po 2-3 dnech. Vydrží až týden, pokud je dobře uschováme. Ořechová náplň je skvělá a dobře se balí, protože z náplně uděláte malou kuličku. Lze přidat mleté piškoty nebo cukr.
Poznámka od kuchařky
Napadlo mě, že opravdu chybí podrobný návod, jak postupovat krok po kroku pro ty, kteří se do takové práce pustí poprvé a nemusí to být jenom na svatbu. Já už jiné koláčky nedělám, ani o posvícení, pak jsou samozřejmě trochu větší.
Varování: Neochutnávat první den a už vůbec ne po pečení! Chutnají jako čerstvě upečená jíška. Musí se uležet.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Svatební koláčky bez kynutí - podrobný návod, pro ty, kteří se do pečení pustí poprvé
-
casino: Ve východních Čechách se dělají svatební koláčky vázané a musí být malinké, proto se cpou na plech jeden vedle druhého. Chtějí-li neprovdaná dívka či mládenec vstoupit do stavu manželského, měli by pozřít koláček rohový, pokud možno i s myrtou!
-
"Svatební koláčky bez kynutí - podrobný návod, pro ty, kteří se do pečení pustí poprvé"
eva hubova:
Naopak! Ty vaše ŠÁTEČKY jsou přepychovéi když, pravda, provedení na plechu není podle postupu v rcp a proto vám ŠÁTEČKY ve finále nedělají ostudu
No, možná se podobnému leckde říká Svatební koláčky, leč s ohledem na autorské foto, bych toto podle rcp realizoval pouze v připadku, že bych se snažil začepit vlastní dcéééru a tato měla design typu filmové Marfuši: ženich by od pečiva nebyl s to oči odtrhnout a klidně by se nechal zosobášit aj s babů Jagů, že -
amebaa: Koláčky na plechu mezi sebou mastím proto, aby se od sebe po vychladnutí dobře oddělily. Tuku je v nich opravdu hodně, ale vzhledem k tomu, že je peču tak jednou až dvakrát do roka, tak proč ne?
-
Koláčky dělám dlouho, ale na plechu je vůbec nemastím, protože je v nich tuku dost a dost a když je zadělávám (v robou) tak máslo nerozpouštím ale studené ho nastrouhám do těsta (dávám 1/2 másla a 1/2 100% tuku a jsem s tím moc spokojená). Po upečení je potřu směsí másla a rumu a jsou vynikající okamžitě.
Hanka -
babulka62: Teď jsem z toho trochu zmatená! Vy máte zadělané těsto a nepekla jste hned?
-
už se docela těším, až přijdu z práce domů a pustím se do koláčků. Počítám, že ochutnávat nebudu, až v neděli mám hosty, tak zkusím nabídnout. Nedávno se mi stalo, že jsem upekla takové nějaké podobné koláčky. Dcera přijela po dlouhé době domů (podotýkám, že je takový moderní typ - nejí maso, nejí nic z mouky, nepije mléko.....jen samá zelenina.....). Koláčky ležely na tácku v obýváku a když jsem přišla za čtvrt hoďky, už tam nebyly a nevadilo, že jsou s tvarohem, že je v nich cukr.....mouka.... a když jsem jí oznámila, že právě prodělávám fázi zkoušení - pečení koláčků na svatbu - jen se chytila za hlavu a řekla: "Mamko, jen nepeč ty dobré ......."
-
babulka62: Pokud jste upekla dneska, tak ochutnejte nejdřív v sobotu, skvělé budou až tak v neděli, v pondělí. Tedy doufám, že Vám budou chutnat.
-
děkuji, zítra uvidím. Musím potrénovat, v červnu žením syna.
-
babulka62: Milá Babulko, není to právě dietní moučníček, ale výsledek nebude mastný, i když budete koláčky ještě hodně mastit, až je budete dávat na plech.
-
prosím prosím, pustila jsem se do těsta podle návodu a jsem překvapena jeho konzistencí, zdá se mi dost mastné, dle návodu jsem dala celé máslo, děkuji za info
-
eva hubova: Naopak, vypadají skvěle. Děkuji za foto. A hlavně, že chutnají .....
-
Dajdo, koláčky jsou upečené a i přes zákaz neochutnávat jsem už 3 zbaštila. Ten tvar se mi asi moc nevydařil a jestli vydrží do té neděle to teda nevím
-
magdalenka: Ano, proto píšu, že je to raz dva. Kromě toho záleží jen na Vás, jak si chcete udělat náplň sladkou, ochucenou atd. Ořechy si můžete namlít až těsně před pečením.
-
Darinka je už uvařená a dochucená stačí pouze ustřihnout špičku sáčku a můžete plnit. Pokud neupotřebíte celý obsah, očistíte konec sáčku a kolíčkem na prádlo zaděláte a uložíte do lednice,kde vydrží bez změny a poškození. Mám s touto náplní velmi dobré zkušenosti.
-
Dajda:Prosím, do náplne sa len zmiešajú suroviny dokopy?