Svatební koláčky bez kynutí - podrobný návod, pro ty, kteří se do pečení pustí poprvé

Dajda Kuchařka: Dajda

Moučníky , Kynuté 25 názorů

Suroviny

350 g hladké mouky (prosáté)
250 g másla
2 žloutky
30 g kvasnic
6 lžic mléka
1 lžíce cukru
špetka soli
citrónová kůra
náplň (tvarohová, maková, ořechová nebo povidlová - tužší povidla )
Ořechová náplň:
vlašské ořechy (strouhané)
med
rum
citrónová kůra
skořice
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku vsypeme do zadělávací mísy, uděláme důlek, přidáme kvasnice, cukr, pokapeme vlažným mlékem.

  2. Když kvasnice vzejdou, tak přidáme další suroviny (máslo rozehřejeme a zchladíme, případně vylijeme vzniklou vodu) a zpracujeme těsto, které uložíme v chladu (i do ledničky). V první chvíli má tendenci kynout, ale po 60 minutách se "zklidní" a lze ho vyválet úplně tence - já nechávám těsto v lednici celé 2 hodiny.

  3. Vyválené těsto nakrájíme na čtverečky, poklademe náplní (povidla, tvaroh, mák nebo ořechy), která by měla být tužší, aby se koláčky dobře balily.

  4. Protilehlé cípy spojíme do koláčku.

  5. Dobře pomastíme plech (nebo ho vyložíme papírem) a koláčky na něj naskládáme těsně vedle sebe, mastíme strany i na povrchu (nejlépe olej a máslo).

  6. Dáme upéci do předehřáté trouby dorůžova. Při pečení znovu pomastíme.

  7. Po vyndání z trouby pokropíme rumem a obalíme v cukru nebo hustěji pocukrujeme.

  8. Naskládáme do většího kastrólu, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 2 dny uležet ideálně venku nebo na balkóně, když je vlhké počasí - to pak dáme na kastról raději pokličku.

  9. Z této dávky jsou koláče zhruba na jeden plech. Děláme-li malé, může jich být až 270 kusů. Nezpracované těsto je lepší uchovávat v chladničce, stejně i plech, který postupně doplňujeme dodělanými koláčky. Neměly by kynout před pečením. Koláčky mají charakter cukroví, netvrdnou, ale naopak. Lepší jsou po 2-3 dnech. Vydrží až týden, pokud je dobře uschováme. Ořechová náplň je skvělá a dobře se balí, protože z náplně uděláte malou kuličku. Lze přidat mleté piškoty nebo cukr.

Poznámka

Napadlo mě, že opravdu chybí podrobný návod, jak postupovat krok po kroku pro ty, kteří se do takové práce pustí poprvé a nemusí to být jenom na svatbu. Já už jiné koláčky nedělám, ani o posvícení, pak jsou samozřejmě trochu větší.

Varování: Neochutnávat první den a už vůbec ne po pečení! Chutnají jako čerstvě upečená jíška. Musí se uležet.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 859 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svatební koláčky bez kynutí - podrobný návod, pro ty, kteří se do pečení pustí poprvé

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    casino: Ve východních Čechách se dělají svatební koláčky vázané a musí být malinké, proto se cpou na plech jeden vedle druhého. Chtějí-li neprovdaná dívka či mládenec vstoupit do stavu manželského, měli by pozřít koláček rohový, pokud možno i s myrtou! :-O

    Odpovědět

  • casino casino

    "Svatební koláčky bez kynutí - podrobný návod, pro ty, kteří se do pečení pustí poprvé"
    eva hubova:
    Naopak! Ty vaše ŠÁTEČKY jsou přepychové :yes: i když, pravda, provedení na plechu není podle postupu v rcp a proto vám ŠÁTEČKY ve finále nedělají ostudu :-)
    No, možná se podobnému leckde říká Svatební koláčky, leč s ohledem na autorské foto, bych toto podle rcp realizoval pouze v připadku, že bych se snažil začepit vlastní dcéééru a tato měla design typu filmové Marfuši: ženich by od pečiva nebyl s to oči odtrhnout a klidně by se nechal zosobášit aj s babů Jagů, že :-8:-):-D:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    amebaa: Koláčky na plechu mezi sebou mastím proto, aby se od sebe po vychladnutí dobře oddělily. Tuku je v nich opravdu hodně, ale vzhledem k tomu, že je peču tak jednou až dvakrát do roka, tak proč ne?

    Odpovědět

  • amebaa amebaa

    Koláčky dělám dlouho, ale na plechu je vůbec nemastím, protože je v nich tuku dost a dost a když je zadělávám (v robou) tak máslo nerozpouštím ale studené ho nastrouhám do těsta (dávám 1/2 másla a 1/2 100% tuku a jsem s tím moc spokojená). Po upečení je potřu směsí másla a rumu a jsou vynikající okamžitě.:-)
    Hanka

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    babulka62: Teď jsem z toho trochu zmatená! Vy máte zadělané těsto a nepekla jste hned? :-O

    Odpovědět

  • babulka62 babulka62

    už se docela těším, až přijdu z práce domů a pustím se do koláčků. Počítám, že ochutnávat nebudu, až v neděli mám hosty, tak zkusím nabídnout. Nedávno se mi stalo, že jsem upekla takové nějaké podobné koláčky. Dcera přijela po dlouhé době domů (podotýkám, že je takový moderní typ - nejí maso, nejí nic z mouky, nepije mléko.....jen samá zelenina.....). Koláčky ležely na tácku v obýváku a když jsem přišla za čtvrt hoďky, už tam nebyly a nevadilo, že jsou s tvarohem, že je v nich cukr.....mouka.... a když jsem jí oznámila, že právě prodělávám fázi zkoušení - pečení koláčků na svatbu - jen se chytila za hlavu a řekla: "Mamko, jen nepeč ty dobré ......."

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    babulka62: Pokud jste upekla dneska, tak ochutnejte nejdřív v sobotu, skvělé budou až tak v neděli, v pondělí. Tedy doufám, že Vám budou chutnat. :-K

    Odpovědět

  • babulka62 babulka62

    děkuji, zítra uvidím. Musím potrénovat, v červnu žením syna.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    babulka62: Milá Babulko, není to právě dietní moučníček, ale výsledek nebude mastný, i když budete koláčky ještě hodně mastit, až je budete dávat na plech. :-p

    Odpovědět

  • babulka62 babulka62

    prosím prosím, pustila jsem se do těsta podle návodu a jsem překvapena jeho konzistencí, zdá se mi dost mastné, dle návodu jsem dala celé máslo, děkuji za info

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    eva hubova: Naopak, vypadají skvěle. Děkuji za foto. A hlavně, že chutnají .....

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Dajdo, koláčky jsou upečené a i přes zákaz neochutnávat jsem už 3 zbaštila. Ten tvar se mi asi moc nevydařil a jestli vydrží do té neděle to teda nevím:-)):yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    magdalenka: Ano, proto píšu, že je to raz dva. Kromě toho záleží jen na Vás, jak si chcete udělat náplň sladkou, ochucenou atd. Ořechy si můžete namlít až těsně před pečením.

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Darinka je už uvařená a dochucená stačí pouze ustřihnout špičku sáčku a můžete plnit. Pokud neupotřebíte celý obsah, očistíte konec sáčku a kolíčkem na prádlo zaděláte a uložíte do lednice,kde vydrží bez změny a poškození. Mám s touto náplní velmi dobré zkušenosti.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dajda:Prosím, do náplne sa len zmiešajú suroviny dokopy?

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: svatební koláčky bez kynutí svatební koláče od markéty svatební koláče bez kynutí pečení svatebních koláčů vázané svatební koláče bez kynutí svatební kolačky od markety koláče bez kynutí pečení koláčů koláčky bez kynutí pečeme koláče pečeme koláčky jak na svatební koláče svatební koláčky kolacky od markety kolace bez peceni pečeme na svatbu recepty peceni na svatbu jak pect kolace svatební koláče svatebni kolacky recept