Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Datle

yanull yanull
Datle

Datle je zdravé a sladké ovoce, které i přes svoji sladkost nezvyšuje hladinu glukózy v krvi a navíc pomáhá proti ucpávání tepen. Roste na datlovníku pravém, v bohatých hroznech. Pěstuje se v různých kultivarech a barvách. Datle se konzumují hlavně sušené, čímž se zvyšuje jejich trvanlivost.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Fenykl obecný

Fenykl obecný je významná kořenová a léčivá rostlina, která má široké využití jak v kuchyni, tak v… Číst dál

Fenykl obecný

Fermentace

Fermentace (kvašení) je přeměna organických látek (nejčastěji sacharidů) způsobená enzymatickou… Číst dál

Fermentace

Feta

Feta je bílý sýr původem z Řecka. Je vyrobený z ovčího a kozího mléka, v poměru 70 % a 30 %. Více… Číst dál

Feta

Filé, filet

Filé je vykostěný řez nebo plátek masa či ryby. S takto opracovanou surovinou se setkáváme často v… Číst dál

Filé, filet

Filírování

Filírování je krájení masa na velmi tenké plátky, většinou o rozměru 0,5 - 1 cm. Jedná se o maso… Číst dál

Flambování

Flambování je polévání hotového pokrmu kvalitní lihovinou a následné zapálení. Nejčastěji se… Číst dál

Flambování

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál

Cordon bleu

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál

Mouka

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering