Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jogurt

cathleen cathleen
Jogurt

Jogurt je kysaný mléčný výrobek, vyrobený kysáním (nejčastěji kravského) mléka působením mléčných bakterií. Jogurty jsou bohaté na živiny, jejich pravidelná konzumace působí blahodárně na naše zdraví. Jogurt zasytí, pomáhá léčit zažívací potíže, posiluje imunitní systém, chrání před osteoporózou. Výborný je nejen jako svačina, ale též v koláčích a řezech (pečených i nepečených). Přidává se také do zeleninových salátů.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Inulin

Inulin je účinná prebiotická, dietní vláknina, vyrobená z kořenů čekanky. Vláknina obnovuje střevní… Číst dál

Jablečný (jablkový) křen

Jablkový křen (lidově vejmrda) je směs strouhaného křenu a jablek, které ostrost křenu trochu… Číst dál

Jablečný (jablkový) křen

Jablečný ocet

Jablečný ocet se vyrábí fermentačním procesem, jeho výroba trvá asi měsíc. Vyrobit si jej můžeme… Číst dál

Jablečný ocet

Jadel

Jadel je pletený pařený ovčí nebo kravský sýr s vrstevnatou a vláknitou strukturou. Stejně jako… Číst dál

Jáhelník

Jáhelník je tradiční staročeský jáhlový nákyp. Základem je oslazená jáhlová kaše, která je zapečená… Číst dál

Jáhelník

Jáhly

Jáhly jsou loupaná zrna prosa, bezlepková potravinářská surovina. Hodí se na přípravu jáhelných… Číst dál

Jáhly

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál

Cordon bleu

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál

Mouka

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering