Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ocet

Ocet má v kuchyni mnohem širší uplatnění než jako zálivka do salátů nebo jako čistící prostředek. Mnoho kuchařů na něj nedá dopoustit, dalo by se říci, že je to staromódní dochucovadlo. Jeho hlavní složkou je kyselina octová, s různými procenty síly. V gastronomii se jím dochucují omáčky, polévky a zelí. Další využití je při marinování a nakládání, slouží i jako konzervační činidlo. Octů je několik druhů - lihový kvasný, jablečný, vinný, rýžový, sladový.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Šašlik

Šašlik je druh kebabu, oblíbený je především v zemích bývalého Sovětského svazu. Připravuje se z… Číst dál

Šašlik

Šerbet

Šerbet je lehký mražený dezert podobný sorbetu, pouze s přidáním mléčné složky. Připravuje se z… Číst dál

Šerbet

Škubánky

Škubánky jsou jídlem z vařených brambor, které mají rády zejména děti. Brambory se ještě před… Číst dál

Škubánky

Šmorn

Šmorn je staročeský pokrm s mnoha krajovými obměnami. Připravují se jak ve slané, tak i ve sladké… Číst dál

Šmorn

Šodó

Šodó není mléčný vanilkový krém, kterým poléváme dukátové buchtičky. Je to vinná pěna, připravená z… Číst dál

Šodó

Šoulet

Šoulet je židovské jídlo, které se připravuje z různých druhů luštěnin, např. z hrachu, fazolí,… Číst dál

Šoulet

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál

Mouka

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál

Cordon bleu

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Naposledy jste si prohlédli