Žitná polévka "Korma", základní

CstavaDobreta Kuchař: CstavaDobreta

Doba přípravy: Asi 3 hodiny přerušovaně (+příprava 10-12 hodin) 1 porce Polévky 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

30 g zeleného hrachu
30 g bílých fazolí
60 g krup
1 l vody (450+250+300 ml)
30 g jemné celozrnné žitné mouky
20 g středně mleté celozrnné žitné mouky
1 KL soli (nebo dle chuti)
1 KL kari (nebo dle chuti)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Namočit hrách a fazole na 10-12 hodin.
    Namočit kroupy asi 2-2,5 hodiny před vařením, 2-3x vyprat ve studené vodě.

  2. Buď na začátku vaření. nebo víc než 1 hodinu před vařením (pro lepší chuť) odměříme plně vrchovaté lžíce (než začne opadávat) mouky. 1,5 lžíce jemné mouky, 1 lžíci středně mleté mouky. Mouku nasypat do hrnku 250 ml, promíchat za sucha.
    Následně do nejméně 0,4 l nádoby nalijeme 250 ml studené vody (~100 ml / 1 lžíce mouky). Na hladinu vody přisypáváme postupně s přestávkami asi dvě rovné lžíce smíchané mouky. Mouka sama skoro nesaje vodu.
    Pomalým kvrdláním kvrdlíkem (kvedlačkou) u dna nádoby na hladině jakoby rozsypáváme postupně nasypaný kopeček mouky na tenkou vrstvu bez hrudek (1 vrchovatá lžíce ~ 4 minuty). Teprve tenká vrstva žitné mouky se smísí s vodou. Důležité je sledovat na hladině vrstvičku mouky, aby byla bez hrudek. Ty se jinak nerozmíchají, ani moc nerozvaří - vlastnost jemně mleté žitné mouky.
    Necháme odstát asi 1-1,5 hodiny, přikryté víčkem. V teplých dnech i v ledničce (chladničce). Mouka má snahu začít samovolně kvasit.

  3. Dát vařit hrách a fazole ve studené vodě 450 ml. Po začátku varu osolit a po novém začátku varu přisypat kroupy. Od začátku varu krup vařit asi 15-18 minut. Vodu po vaření nalít s hrachem, fazolemi a kroupami do uvařené mouky.

  4. Současně se začátkem vaření hrachu a fazolí dát vařit 300 ml vody nejlépe do hrnce se silným dnem a na mírném plameni, po osolení, znovu promíchanou připravenou mouku podle bodu 2 středně rychle lijeme do vroucí vody a mícháme lžící. Směs mírně lepí, nelze lít pomalu.
    Po nalití rozmícháme, aby se mouka nepřipalovala u dna. Nejlepší je vodorovně kmitat lžicí u dna hrnce ze strany na stranu.
    POZOR - jemně mletá mouka je lepivá, tudíž při vaření se chová jako hustá směs. Nutný mírný plamen (teplo) a utajený var - pouze převalování vrstev na hladině, sledování pěny, viditelné vrásky na hladině, nebo světlá místa bodového varu, bublin. Znakem varu je citelná změna hustoty vařené směsi - je tekutější blízko varu. Doba do varu je asi 7-10 minut podle tepla. Jakmile jsou vidět známky varu na hladině, není nutné déle vařit, je to dostatečná tepelná úprava (ověřil autorův žaludek).
    Vždy je u dna připálená slabá vrstva mouky. Nutno hlídat teplotu, jinak se mouka u dna připaluje více a je cítit pach spáleného.
    V případě velkého tepla nebo bez hlídání mouka přeteče tak, že se vzedme ode dna a dobře 2/3 obsahu vyteče ven. Zejména jemně mletá mouka.

  5. Po uvaření mouky nalijeme k ní do hrnce uvařený hrách, fazole a kroupy i s vodou.
    Po promíchání rozsypat na hladině 1 KL kari a promíchat.

  6. Na podávání polévky je vhodná keramická miska o obsahu 1-1,2 l.
    Nebo 3 hluboké talíře.

  7. Polévka se jí jedině teplá, chladnutím se mění v hustou směs. Po vychladnutí se stane jemným rosolem. Ohřev je možný, nutné je zředění. Opět se připaluje u dna.

Poznámka

Jedná se o variantu hrstkové, troškové polévky podle indického receptu.

Mírně zjednodušeno. Na internetu jde dohledat původní recept. Hlavní rozdíl je v žitné mouce a kari.

Chutná slabě nasládle.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Žitná polévka "Korma", základní

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo