Domácí chléb se sezamovými a lněnými semínky

Slané pečivo Doba přípravy: cca 14 hodin a klidně raději i více 16 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: cca 14 hodin a klidně raději i více 16 názorů

Suroviny 1 bochník

0,5 kg hladké mouky
sáček sušeného droždí
400 ml vody
2 lžíce cukru
sůl dle zvyku či potřeby (do dvou ČL max.)
1 lžíce kmínu
2 lžíce sezamových semínek
2 lžíce lněných semínek

Postup přípravy receptu

  1. Zadělejte kvásek:
    Na kamnech v kastrůlku ohřejte na vlažno vodu s cukrem, přidejte droždí a nechejte vzejít.

  2. V míse mezitím smíchejte sypké ingredience - mouku, kmín, semínka a sůl. Přidejte kvásek a uhněťte těsto.
    Těsto nechte kynout přes noc (nebo od rána do večera, pokud chcete péct v načasované troubě přes noc na ráno).

  3. Po vykynutí dejte těsto na vál, lehce posypte moukou a splácněte. Následně několikrát placku přeložte přes sebe, abyste vypudili případné velké bubliny, a vytvarujte kulatý bochník. Dejte ho ještě podle možností cca dvě hodiny kynout do hrnce (výborný je litinový) vyloženého pečícím papírem, v němž budete péct.

  4. Vykynutý bochník nařízněte (kříž nebo nějaký obrazec na vršku, aby kůrka při pečení napětím nepraskla) a dejte péct na 180°C po dobu 45 minut, nejlépe spolu s troškou vody na dně trouby (u parní je tam na to prohlubeň, jinak třeba v kastrůlku).
    Hotový chléb pomašlujte vodou, aby kůrka nebyla vysušená a nechte pod utěrkou vychladnout, než jej uskladníte dle zvyku.

Poznámka od kuchařky

Na internetu je spousta návodů, tak jsem to dle možností svojí kuchyně také dala nějak dohromady a musela se samozřejmě pochlubit.

Komentáře k receptu Domácí chléb se sezamovými a lněnými semínky

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    Eja57: Tedy, povím vám, právě jsem tu zkoušela jeden recept na mazanec a opravdu mi lehce překynul. Je to moukou. Proč hrubá nebo polohrubá, ta je dobrá tak leda na knedlíky a drobenkové koláče a do falešného guláše a bramboráků. Co by před sto lety daly ženy za lepší hladkou. Ta polohrubá kyne okolo zrníček a neprokyne na vzduchové bublinky. Takže je to drolivé, suché a jde v tom cítit kypřidlo. No co se dá dělat, chlapi tady nejsou vybíraví a jsou dost na sladké ;-) Vymazala jsem Vám to čerstvé droždí, dobře? Moje máma mě holt učila netroškařit s ním a kupodivu nám to vycházelo stejně, ale jak říkám, my opravdu moc netopíme, jsme vysokotlaké ženské :-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Ivetca: 500 g mouky a 42 g droždí a 400 ml vody 12 hodin v pokojové teplotě je inovace se kterou možná vejdete do dějin pečení....
    Pletete dohromady různá těsta různé způsoby přípravy. Opravdu doporučuji nejdřív teoretické základy u pečení...treba Florentyna web Kuchařka pro dceru....kdyz už chcete net a ne knížku...
    Doufám, že tento recept nebude nikdo zkoušet.

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    Eja57: https://www.recepty.cz/recept/starocesky-domaci-chleb-146232
    https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/recept-domaci-chleb-bez-hneteni-20200215.html
    https://www.televizeseznam.cz/video/cuketka-pece/domaci-chleb-bez-hneteni-recept-pro-uplne-zacatecniky-64020286
    A dalších 4 430 000 prosím.. ale máte pravdu, příště bych měla uvádět všechny zdroje ;-(:-(

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Ivetca: těstu na langoše se 2 dny v lednici opravdu nic nestane....to je úplně o něčem jiném...
    Chleba bez kynuti v lednici klidně 12 hodin podle Cuketky apid. je zase o něčem jiném...
    A půl kila mouky a 42 g droždí 12 hodin kynout je už úplně o něčem jiném...
    Možná bych si o těstech a pečení něco přečetla...treba zrovna od Cathleen knížku...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ivetca: to jste se asi dívala na videa a recepty na nekynutý chleba - do něj se kvásek nedělá a dává se jen ždibíček droždí. Proto těsto může kynout 12-18 hodin. U toho vašeho to fungovat nebude ani tehdy, kdyby kynulo v lednici.

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    cathleen: Nooo, neeee, on v těch inspirativních receptech a videích ten chléb nechávali kynout ještě o pár hodin déle, ve starých receptech (tak 200let staré knihy to jsou) se píše, že když těsto překyne, mají se prostě odříznout Překynuté okraje, vzhledem k tomu, že se mi to ještě s ničím nestalo (kuchyň u nás je ovšem studenější, než u jiných lidí, u nichž jsem se stavovala na návštěvách ještě před covidem :-) ), tak vlastně ani nevím, jak to vypadá :-D. Jednou jsem na dva dny zapomněla na těsto na langoše v lednici. Taky nic nooo, asi prostě překynuté těsto ani neumím :-8

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Ivetca: Pises v postupu (bod 2) - Těsto nechte kynout přes noc (nebo od rána do večera, pokud chcete péct v načasované troubě přes noc na ráno) :-?
    To mnozstvi cerstveho drozdi v surovinach bych na Tvem miste radeji upravila. . . . .

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ivetca: píšete "Nemám moc chuť pokoušet se zkazit, co ce mi jednou fakt perfektně povedlo."
    JEDNOU? To přeci ještě neznamená, že se vám to povede i příště, neznamená to, že je to hotový recept :-)
    Abyste zbylou půlku kostky droždí nevyhodila, tak ji přidáte do těsta? Droždí ale není vajíčko nebo trocha tuku, kterou seškrábnete ze stěn misky, abyste to nevyhodila...čím více droždí do těsta přidáte, tím rychleji pak těsto musíte zpracovat a upéct (žádných 12 hodin kynutí přes noc)...nebo ho tím více zkazíte.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Ivetca: tak to je klasická ukázka nepochopení...u toho droždí VŮBEC nejde o peníze....ale cim méně tím lépe...tak to Cat myslela...odrazi se to i na chuti...

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    bofinka: Nešoupám do trouby, nechám kynout pod čistou utěrkou na lednici, tam je tak akorát. Vím, že co zvládne sáček sušeného, zvládne stejně dobře půl kostky čerstvého, ale u nás ten zbytek pak akorát zplesniví. Jednou napeču a pak zbytek týdne všichni drží dietu, droždí se okatě přehlíží 8-(:-*

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    cathleen: víte Cathleen, já peču slané jednou za uherský rok (to je pět let, ne?), jinak jsem na sladké. Garantuju, že chleba sladký nebyl, a to solím méně, protože mám doma osmiměsíční batole, které si dá už rádo taky. Ony ty kvasinky to rozloží na plyn. Nemám moc chuť pokoušet se zkazit, co ce mi jednou fakt perfektně povedlo. Šetřílek ,manžel mi odpusť, nejsem, na špetce droždí bazírovat asi budu jedině v případě apokalypsy :-8

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Ivetca: Sacek suseneho drozdi se v zadnem pripade nerovna jedne kostce drozdi cerstveho (42g) . A i ten sacek drozdi suseneho je na tzv. pomale kynuti strasne moc. Nehlede na to, ze testo nedas ani do lednice, ale soupnes do vypnute trouby, kde je teplo jako v "pokojicku"

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    No...diskutovat s Cat o pečení...:-O....tak to budu se zájmem sledovat:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ivetca: mám toho napečeno opravdu dost, tak věřím, že poznám jak teplotu použité vody a rozumím i tomu, odkud kvasinky berou cukr ;-) Dáte-li do chleba 2 lžíce cukru, bude sladký. Méně droždí nedávám z důvodu šetrnosti, ale protože ho tolik těsto nepotřebuje.
    Na překynutý chléb (těsto) stačí i 2-3 hodiny kynutí navíc, nejsou třeba 3 dny, věřte mi.
    Zkuste tenhle chléb zadělat s 10-12 g čerstvého droždí (nebo 1 kávovou lžičkou sušeného), 1 kávovou lžičkou cukru, 2 rovnými lžičkami soli a cca 320-340 g vody ;-) Třeba budete překvapená, jak pěkně vykyne.

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    cathleen: Omlouvám se, někdy jsem zbytečně výřečná, odstranila jsem zbytečnosti. Pokud máte domácí pekárnu, nebo to chcete nechat kynout déle, nemusíte vůbec dělat kvásek.
    Ale pokud ho už děláte, slouží k rychlejšímu vykynutí těsta, kvasnice se "rychlí", čili ještě více namnoží za pomoci cukru, nebo jen a pouze samotné mouky (což trvá déle, protože má složitější cukry, budiž jak se komu chce, u chleba hodně lidé používají obojí) při teplotě 37,5° maximální, tedy je jen o chlup teplejší než tělesná teplota, říká se jí vlažná, koupají se v takové mimina. Nedoporučuji vlažnou z kohoutku, vzhledem ke dlouhému ohřevu v bojleru může být kontaminovaná jinými bakteriemi.
    Pokud to neumíte od ruky, vezměte si teploměr. Používám sušené droždí a na obale je napsáno, na kolik je to mouky. Jestli chcete ale šetřit surovinami, dejte tedy špetku: opět více kvasnic= rychlejší kynutí. Překynuté pečivo jsem jednou jedla, chutná jako byste měla v ústech jenom samé kvasnice, tenhle chléb byl výborný, rozhodně nebyl Překynutý. To by musel kynout dva tři dny. Jestli myslíte překynutím velké bubliny, ty se odstraňují tím překládáním.
    Vody dejte podle toho, jakou vám v kraji melou mouku, ony nejsou všechny stejné. Soli dejte tolik, jak slaný chléb ráda jíte, na to, zda vykyne nebo ne to nemá moc vliv. Ale když dáte více než dvě čajové lžičky, možná už bude vážně přesolený.
    Boží pomoc, zdar a sílu,
    Přeje Ivetca.

    Odpovědět

Předchozí 1 2