Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kváskový chléb

Objevte kouzlo domácího pečení! Tento tradiční chléb s křupavou kůrkou a nadýchanou střídou vás nadchne svou vůní i chutí. Díky přírodnímu kvásku je nejen lahodný, ale také lépe stravitelný a vydrží déle čerstvý.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

TheTereza

Středně náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí, které trvá: 6 hodin kynutí v teple 12 hodin kynutí v lednici

85 min (40 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí, které trvá: 6 hodin kynutí v teple 12 hodin kynutí v lednici)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nalejeme 350 g filtrované vody a přidáme 100 g kvásku. Rozmícháme, aby se kvásek rozpustil. Přidáme 10 g soli, opět dobře zamícháme. Nakonec přisypeme 500 g mouky. Krok 2: Všechny suroviny promícháme a vytvoříme těsto. V tomto kroku není potřeba mít vše perfektně promíchané - těsto si s tím postupem času poradí samo. Krok 3: Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Krok 4: Po 30 minutách provedeme takzvané 1. "natáhnutí a přeložení". Navlhčíme si ruce a těsto natáhneme a přeložíme přes sebe (viz obrázek). Představíme si, jako by bylo čtverec a toto přeložení provedeme ze všech čtyř stran. Těsto přikryjeme a necháme opět 30 minut odpočívat. Krok 5: Tento postup zopakujeme ještě 3x s 30 minutovými pauzami. Krok 6: Po posledním přeložení necháme těsto kynout ještě 4 hodiny (celková doba kynutí by měla být kolem 6 hodin) při pokojové teplotě 22-23 °C. Krok 7: Po vykynutí těsto složíme do ošatky. Pro lepší pozdější manipulaci ošatku vyložíme utěrkou a vysypeme moukou, aby se nám těsto nepřilepilo. Krok 8: Takto připravené těsto v ošatce uložíme na 12-24 hodin do lednice na pomalé kynutí. Krok 9: Těsto vytáhneme z lednice až těsně před pečením. Žiletkou bochník podélně nařízneme po celé jeho délce. Krok 10: Troubu předehřejeme spolu s hrncem 30-40 minut na 260 °C. Krok 11: Chleba vložíme do rozpáleného pekáče, přikryjeme poklicí a pečeme 18 minut na 250 °C. Po 18 minutách sundáme poklop a pečeme dalších 25 minut na 240 °C. Krok 12: Po upečení chleba necháme minimálně hodinu vychladnout na mřížce.

Zveřejněno 3. 2. 2025

Poznámka autora TheTereza

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kváskový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRAwR

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kváskový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRAwR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (5)

Kváskujem, bez problémov používam vodu z verejného vodovodu. Priamo.

Chlorování vody, je potřebné. Protože se používá plynný chlor, který se z vody okamžitě začne uvolňovat po natočení do skleničky, stačí počkat 8-10 minut a voda je bez chloru, uvolní se do vzduchu. V letním období se přidává chloru víc, takže se prodlužuje čas, pro jeho uvolnění do vzduchu.

Přeposílám odpověď autorky na můj dotaz, proč filtrovaná voda: Peču hodně chleby o obecně jak při práci s kváskem samotným, tak na recepty kam dávám kvásek jako "kypřidlo" používám zásadně filtrovanou vodu, neboť kvasinky i bakterie mléčného kvašení jsou velmi náchylné na chlór (nemají ho rádi) a mohlo by to celý proces fermentace zpomalit/poškodit. Chlebík by pak nemusel třeba tak pěkně vyběhnout. Je možné že to půjde i s vodou kohoutkovou, ale nemám s tím zkušenost, raději jsem se tomu vyhýbala.

Skvělý recept i s postupem ;) Je pravda, že při překládání se hlavně hydratovanější pšeničná těsta doslova mění pod rukama.

:-)<3:yes::yes: Chléb vypadá velmi dobře a určitě i tak chutná. Moc pěkný recept i foto. :-K

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka chlebová pšeničná, sůl

Přidat fotografie receptu