Celožitný kváskový chléb

fazolka2009 Kuchař: fazolka2009

Slané pečivo 10 názorů

Suroviny

Množství pro formu cca 29/30 x 12 cm:
Na přípravu kvásku/rozkvasu :
190 g žitné mouky (nejlépe chlebové)
200 g vody
1 PL kvásku (již vyrobeného, nebo získaného z kváskové mapy)
Na chléb:
připravený kvásek/rozkvas
300 g žitné mouky chlebové
260 g vody
15 g soli (tři špetky), dle komentáře upravte dle sebe v rozmezí 10-15g, ideál 11g
špetka celého nebo lépe drceného kmínu
semínka k posypání i do těsta (kdo chce)
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme suroviny na kvásek/rozkvas a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté fólií při pokojové teplotě. Večer uděláme, ráno pečeme. Nebo ráno uděláme a pečeme večer a pak chleba necháme chladnout přes noc.

  2. Do mísy s žitným rozkvasem přidáme ostatní suroviny. Kdo má rád, přidá semínka do těsta, případně pak posype vrch chleba.
    Vymícháme těsto, spíše takovou lepivou hustou hmotu, není třeba moc hnětat.
    Těsto dáme do formy (v mém případě vymazané). Někdo vymazávat nemusí, případně vyloží papírem.
    Uhladíme stěrkou, nebo rukou lehce namočenou ve studené vodě. Povrch můžeme posypat semínky (v mém případě konopné, drcené, ale není nutné) a necháme kynout 2-4 hodiny. Osobně nechávám kynout v troubě zapnuté na cca 30°C asi 2 hodiny, krásně vykyne do plné formy. Po vykynutí vyndám chléb, nechám troubu rozehřát na 220-230°C. Pečeme 10-15 min, poté přikryjeme alobalem na 10-15 minut, aby se nepřipálil. Pak odkryjeme a dopékáme 10-15 minut.
    Doba pečení se může lišit, záleží na vaší troubě a zkušenostech s ní.

  3. Chléb vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřízce, nejlépe 12 hodin.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celožitný kváskový chléb

  • Dajda Dajda

    fazolka2009: Tak s tím naprosto souhlasím, tedy že doma si upečete něco, co v obchodu většinou nekoupíte!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    fazolka2009: díky :-8 někdy se nechám inspirovat zajímavým zahraničním receptem, ale v drtivé většině si je vymýšlím sama. Řídím se surovinami, které mám doma, svými chutěmi i zkušenostmi, získanými častým pečením. A taky oblíbenou metodou pokus - omyl ;-)

    Odpovědět

  • fazolka2009 fazolka2009(autor receptu)

    cathleen: Vsak ja taky nepsal o tvem blogu, jen obecne zkusenosti. :-* Zajimalo by me, kde beres inspiraci na takove mnozstvi druhu chlebu?:-O

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    fazolka2009: pěkné, děkuji. Pořád platí, co jsem psala poprvé - tahle žitná cihlička je velice vydařená a pěkná :-!:yes: (A v životě bych z blogu dotaz ani připomínku k receptu nesmazala. Nebudu riskovat, že se pak recept opět někomu nepovede ;-) )

    Odpovědět

  • fazolka2009 fazolka2009(autor receptu)

    recept upraven, doufám;-)

    Odpovědět

  • fazolka2009 fazolka2009(autor receptu)

    cathleen: Tak 15g, ale ono k tomu pristupuju s citem proste spetky. Ale kdyz sem to mel na vaze a daval spetky ukazalo to 15 jindy 12g. Vic rozhodne nesolim, spise naopak. A pokud je to mnozstvi v receptu nejak drazdive, tak ho upravim.

    Dajda: Ale ja neposuzuji neci zkusenosti, nehodnotim, nekritizuji, jen rikam at to nejdrive vyzkousi a pak ochutna. Obdivuji lidi s vasni a zalibou v necem, plusem je, kdyz o tom pisi blog, zverejnuji recepty. :yes: Kazdy to delat nemusi, ale neznamena to, ze nema zkusenosti. Treba jen nechce z duvodu ceske stourave povahy;-)
    Kazdopadne nekolikrat sem vyzkousel recepty z ruznych zdroju a stranek, dokonce sem pak i napsal pochvaly, nekdy i komentare na upravu kdy to nesedelo a dotycny to ze sveho webu vymazal, coz mi prijde zvlastni. No a nekdy se dle receptu pokrm nedal jist.:-)

    Vyzkousejte, pripadne si sul snizte jak uznate za vhodne, me jde o vysledek, coz je chutny chleba na hony vzdaleny tem obchodovym rozpekum a pseudo poctive vyrobe.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    fazolka2009: možná, že solíte více, než ostatní. U pečiva se dává 1,5-2% soli (množství mouky je bráno jako 100%). Proto jsem psala o 10-11 g soli. Když zadělávám těsto, sůl už nevážím, ale dávám prostě rovnou malou lžičkou - trefím to téměř na gram. Proto vím, kolik se do ní vejde soli a také to, že ani chlapská špetka (vlastně 3 špetky) to není. ;-)
    Ještě upravuji - teď píšeš 12-15 g, ale v receptu máš pouze tu horní hranici. Proto mě to zarazilo.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    fazolka2009: Myslím, že cathleen už těch chlebů vyzkoušela docela hodně. :-O Já sice nemám tak široký repertoár jako ona a peču stále jeden typ kváskového chleba (jen různě kombinuji mouky), ale 15 gramů soli na ani ne 1/2 kilogramu mouky mě taky připadá víc než hodně. Já dávám na 600 g mouky + mouku obsaženou v kvásku 2 zarovnané kávové lžičky soli, což je, jak poznamenala cathleen, 9 až 10 g, a úplně to stačí. Fakt ovšem je, že v Čechách se solí, až se hory zelenají! :-((

    Odpovědět

  • fazolka2009 fazolka2009(autor receptu)

    cathleen: Tak rozhodne to nesni speticka, ale spetka proste tri chlapske spetky:-D Chleba je opakovane vyraben a davano 12-15g a nikdo si nestezoval na presolenost. Naopak vzdy velmi rychle zmizi :-) Chutove je dobry. Nejdrive vyzkousejte a pak posudte jaky bude ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Chleba vypadá úžasně :yes::yes: - jen malá připomínka k množství soli. 15 g soli určitě nejsou jen 3 špetky, ale 3 rovné kávové lžičky, což je na nějakých 510-530 g použité mouky opravdu hodně a měli by s tím počítat ti, kteří budou chtít recept zrealizovat a dát jí jen 10-11 g.

    Odpovědět

Tématické fráze: celožitný chléb recept rozkvas a kváskový chléb plus rozkvas recept na kváskový chléb plus rozkvas recept chléb celozitny chleba receot kdy je pripraveny rozkvas na kvaskovy chleb kváskova zitna cihlicka recept celožitný domácí chléb recept na celozitny chleba

Zapomněl/a jsem heslo