Kynutí a recepty z kynutého těsta

Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky, chleby nebo buchty, ale třeba i preclíky, bulky, pletence, bagety a knedlíky. Kynutí má zkrátka tradici, které nám jen tak někdo (nebo něco) nevezme. Největší radost nám ovšem dělají kynuté dobroty z domova.
K výrobě kynutého těsta přitom stačí tak málo. Základem jsou voda, mouka a droždí a až podle dalších přísad získá kynuté těsto své osobitější vlastnosti - vláčnost, nadýchanost, strukturu, sladkosti či slanost. S vybraným tukem, solí a třeba i mlékem nebo cukrem základ umíchejte, pak uhnězte, nečež ponechejte kvasinky udělat s vláčným těstem zbytek práce. S hotovým kynutým těstem pak můžete vytvořit voňavé zázraky, které potěší a nakrmí celou rodinu.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Topinky se sýrovou pomazánkou a slaninou
Přidáno před 13 hodinami

Bramborák s lilkem
Přidáno před 14 hodinami

Javornický guláš z divokého kance
Přidáno před 15 hodinami

Bezlepkový ovocný koláč
Přidáno před 20 hodinami

Vepřová panenka s volským okem
Přidáno před 20 hodinami

Čočka trochu jinak vařená
Přidáno 1. 4. 2023 10:16