Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše jsou oblíbené bramborové placky, které patří do tradiční české kuchyně. Základem těsta jsou den předem uvařené brambory, najemno nastrouhané a smíchané s moukou. Z vytvořeného těsta se vyvalují tenké placky a pečou se nasucho.

Lokše nebo také patenty, laty či pekáče vzhledem trochu připomínají palačinky, ale jen na první pohled. Bramborové těsto vyžaduje důkladné propracování a vyvalování dotenka. Při pečení se na plackách tvoří tmavé puchýřky, hotové rovnáme na mělký talíř a potíráme je tukem, zůstanou pak vláčné.

1/15

    1 z 15

    Výborné lokše

    Výborné lokše Video

    Tenké bramborové placky patří mezi poklady české kuchyně. Recepty, které jsme získali od našich babiček se předávají z generace na generaci a některé mají stále velký úspěch, právě pro lokše to stoprocentně platí. Chutnají nasladko i naslano, někteří strávníci je mají rádi jen omaštěné.

    3 z 15

    Lokše s povidly a mákem

    Lokše s povidly a mákem

    Lokše jsou levné a chutné jídlo, které rády připravovaly naše babičky. Potřebujeme na ně předem uvařené brambory, mouku a trošku soli. Vypracované těsto rozdělíme na díly, každý z nich rozválíme a upečeme na kamnech nebo na suché pánvi či palačinkovači.

    5 z 15

    Bramborové lokše (patenty, laty)

    Bramborové lokše (patenty, laty)

    Množství hladké mouky se v jednotlivých receptech mírně liší, záleží také na použitých bramborách i způsobu jejich vaření. Na placky podle tohoto receptu budete potřebovat ještě vajíčko. Po upečení lokše potírejte máslem a k plnění použijte mák, povidla a cukr.

    6 z 15

    Plněné lokše

    Plněné lokše

    Na tyto bramborové placky budete potřebovat kromě brambor polohrubou mouku, po upečení je potřete tukem a naplňte kuřecím masem, připraveným na způsob číny. Výraznější chuť má náplň díky sušeným bylinkám, hořčici a sójové omáčce.

    9 z 15

    Bramborové lokše

    Bramborové lokše

    Místo obyčejné hladké mouky můžete těsto na lokše připravit z hladké špaldové mouky, lokše pak budou hrubší a také silnější na výšku. Pečte je nasucho pěkně dozlatova, po upečení je potírejte rozpuštěným máslem a podávejte je s povidly nebo "jen tak".

    10 z 15

    Lokše plněné sýrem

    Lokše plněné sýrem

    Lokše sice chutnají jako výborná příloha ale mohou být také samostatným jídlem. Podle tohoto receptu na ně použijte polohrubou mouku a brambory typu C, přidejte také vajíčko. Bramborové placky upečte tak, aby na každé straně vznikly hnědé puchýřky. Po upečení je potírejte tukem, dávejte na sebe a podávejte studené nebo teplé. K plnění použijte plátky sýra.

    12 z 15

    Bramborové lokše s husím sádlem

    Bramborové lokše s husím sádlem

    Bramborové placky se nazývají různými názvy, někdo je zná jako lokše, jiný jim říká pekáče. Naše babičky je uměly perfektně, přitom se jedná o jednoduché těsto z mála surovin, dobře vypracované a dotenka vyválené, poté jen nasucho upečené. Podle tohoto receptu vyzkoušejte placky potřít ještě zatepla husím sádlem, stačí jen z jedné strany.

    15 z 15

    Trhané patenty se sladkou smetanou

    Trhané patenty se sladkou smetanou

    Při rozvalování těsta na tenké placky je nutné podsypávání hladkou moukou, jinak by se těsto lepilo. S moukou to ale nepřehánějte, aby pak nebyly placky příliš tuhé. Placky můžete péct také na rozpáleném grilu s hladkým povrchem. Pečte je tak dlouho, až se na nich začnou tvořit tmavé puchýřky. 

1/15

Komentáře

Další tipy a triky