Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 30 min

75 min (45 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Lokše, bramborové placky původem ze Slovenska, můžete využít jako přílohu ke svátečnímu obědu, kdy pečete kachnu nebo husu. Placky můžete naplnit restovanými kuřecími játry, jejich chuť tak dostane úplně nový rozměr.

Suroviny pro 4 porce

12-13 kousků

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 151 kJ /
3 143 kcal
Bílkoviny96,75 g
Tuky105,30 g
Vláknina48,18 g
Cholesterol 1,24 g
Sodík 6,69 g
Sůl16,45 g
Sacharidy429,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme, dáme vařit do osolené vody a přidáme trošku kmínu. Po uvaření slijeme a necháme vychladit. Krok 2: Vlažné brambory rozšťoucháme šťouchadlem. Nevadí, že tam zůstanou nerozšťouchané malé kousky nebo pár kmínů, právě naopak, my je potřebujeme. Krok 3: Na vál dáme polohrubou mouku, rozmícháme se solí a přidáme rozšťouchnuté vlažné brambory. Uděláme polotuhé, ale zároveň vláčné těsto. Některé brambory snesou víc mouky, tak mouku klidně přidáme. Uděláme z těsta váleček o průměru 6 cm, nakrájíme na 1,5 cm kolečka. Těsto nesmí u válení pružit a smrskávat se. Krok 4: Když si nejsme jisti, množstvím mouky, vyválíme zkušební placku. Nesmí se lepit na vál a trhat se.
Pokud ano, přidáme do těsta mouku. Krok 5: Rozpálíme teflonovou pánev a můžeme válet placky. Podsypáváme a válíme na sílu asi 3 mm, ne tenčí. Teď vidíme ty kousky brambor v těstíčku, které placky trošku nadýchnou. Netlačit na vál! Válet jemně. Krok 6: Na rozpálenou suchou pánev dáme placku a pečeme, než začnou naskakovat puchýřky hnědé barvy a placka se trošku nafoukne. Otočíme a pečeme stejně z druhé strany. Placky je ideální opékat na menším plamenu. Krok 7: Rozpustíme v husím sádle máslo, rozmícháme a hotovou horkou placku na talíři namažeme pečlivě mašlovačkou touto směsí. Nijak nešetříme a mažeme obě strany. Lokše jsou jemné, měkké, dají se lehce ukusovat. Krok 8: Do lokší lze dát masovou náplň z kuřecích jater.
Játra očistíme od blan a nakrájíme na kousky. Krok 9: Na pánvičce rozpálíme olej, na něm osmahneme nakrájenou cibuli, hned přidáme játra a opečeme, až jsou po přeříznutí kousků uvnitř propečená. Krok 10: Za stálého míchaní přidáme pepř a majoránku. Odstavíme, necháme prochladnout a osolíme. Krok 11: Umeleme v kuchyňském sekáčku na paštikovou konzistenci i s olejem z pánvičky. Plníme namazané horké lokše ihned po upečení a lehce srolujeme. Na jeden kus dáváme asi 3 lžičky náplně, docela to stačí, aby nebyly tak moc těžké a vydatné.

TIP: Jak připravit dokonalou pečenou kachnu

Zveřejněno 20. 10. 2014

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

V každém případě nechte kmín v těstě, nádherně zvedne chuť brambor v lokších, máslo v mazání ji jen potvrdí a jsou pak opravdu vynikající. Tyto lokše dělám velmi často, jsou velmi jemné, neztvrdnou a nejsou na druhý den gumové jako z hladké mouky. Jako přílohu dávám k fazolové s uzeným, nebo ke kachně a huse. Plněné, a taky přílohové, se mohou podávat i z pomalu kvašenými, křupavými okurkami, vhodně je to doplní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZD2R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZD2R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

Zdenka1: To je krása, jak se recept zabydlel. Na sladko jsem nezkoušela, ale věřím, že jsou s dobrými povidly na 1****! Hlavní je, že hospodyňka nemusí myslet den dopředu a vařit den dopředu brambory. :-D

Tak tentokrát jsem lokše připravola nasladko, potřené povidly a posypané mákem. Opět velká mňamka<3:-:-K.

Zdenka1:Dekuji, za odzkouseni, moc se tesim, ze chutnaly!:-K

Lokše se podařily a rodině moc chutnaly. Recept ukládám a moc za něj děkuji.

Jsem velmi překvapena, novým videem, k tomuto receptu. Tentokrát, ale velice příjemně. Tak to má vypadat!

Brzo je udělám , musí být vynikající.

Doufám.že žádná na dnes už nezbyla! Včera jsem uděla jenom pro nás dva 10 kousku ke kachním stehýnkám a nezbylo nic.

Recept dnes jsem udělala,jsou výborné.Pekla jsem je na suché pánvičce kterou jsem občas vytřela od přepálení suchou papírovou utěrkou.Děkuji.

clupmi: Tyhle takové nebudou,za to ručím!:-)

Veronika.Hrozna: Těsněwní pod hlavu válců :-)):-D:-), tak to mě pobavilo.

tejaja: Myslela jsem v restauraci nebo v Grobu a na vinobraní ,tam jsou tak tvrdý a gumové ,že z nich mužeš udělat těsnění pod hlavu valcu !:-(

Irrena:Když si zkušená kuchařka tak to posoudíš,jestli mužeš i polohrubou. Já to zase posoudit neumím,nejsem takový kuchařský genius,tak se držím receptu. Kodo umí ,umí....;-)

Veronika.Hrozna 23. 10. 2014 09:39
tejaja:Já myslím ty kupované , nebo v Grobu ! Párkrát jsme byly na huse a nikdy více,husa jako podešev a lokše jako gumové těsnění ! I na vinobraní byly lokše tak tuhé,že se daly jenom trhat a ne kousat. :-(

Výborný nápad:yes::yes::yes: Já, stejně jako Magdalenka, používám nejraději polohrubou mouku, i na pečení;-) Jak jsem přišla na Topky divila jsem se že většinou všichni pečou z hladké mouky, těsto mi připadá takové tužší, raději mám polohrubou;-)

:-p:-p Vyzkouším :-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
co jsou lokše, lokse ke kachne, bramborové lokše k huse, kachna a lokše, lokše, lokše recept, co ke kachně, placky ke kachně, kachna s lokšemi, husa z grobu, placky k huse, příloha k pečené kačeně, lokše jako priloha, lokše s husou, prave lokse, přílohy k pečené kačeně, pečená husa s lokšemi, kachna lokše, jak se delaji prave slovenske lokse, pečená husa z grobu

Suroviny:
brambory typ b, mouka polohrubá, sůl, kmín celý, sádlo husí, máslo, játra kuřecí, olej, cibule, pepř mletý, majoránka

Přidat fotografie receptu