Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové lokše (patenty, laty)

Bramborové lokše, známé také jako patenty nebo laty, jsou tradiční bramborové placky, které se připravují z jednoduchých surovin, ale svou chutí okouzlí každého. Jemně křupavé na povrchu a měkké uvnitř, lokše se podávají nasladko s povidly nebo naslano s husími játry, škvarky či zelím.

Hodnocení receptu je 4,6 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

20 placek

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 253 kJ /
1 973 kcal
Bílkoviny63,18 g
Tuky14,56 g
Vláknina31,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 562 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy381,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce. Ještě horké je oloupeme a prolisujeme (nastrouháme nebo důkladně rozmačkáme). Krok 2: Smícháme s vajíčkem, solí a moukou, aby vzniklo těsto, které se téměř dá válečkem rozválet. Ale pracujeme poměrně rychle, aby těsto nezačalo řídnout. Čím víc mouky použijete, tím budou placky tužší. Krok 3: Těsto rozdělíme na 20 dílků, z každého vytvarujeme kuličku a na pomoučené ploše válečkem rozválíme placku silnou sotva půl centimetru. Vyválené placky položíme na moukou poprášenou utěrku a dáme nahřát pánvičku. Jakmile je dost horká, snížíme teplotu plotýnky zhruba na polovinu. Krok 4: Do pánve zcela nasucho položíme první připravenou placku a 1-2 minuty opékáme. Ve chvíli, kdy se na spodní straně objeví hnědé puchýřky, můžete obrátit a dopéct z druhé strany. Hotová placka se v pánvi začne trochu nafukovat, to je znamení, že ji můžeme vyndat. Krok 5: Placičky po upečení potřeme máslem, povidly, smotáme a posypeme mákem. Pokud je nechcete hned plnit, položte je na talíř a přikryjte utěrkou, aby si zachovaly vláčnost a teplotu.

Zveřejněno 27. 2. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborové lokše (patenty, laty)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1X1j

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborové lokše (patenty, laty)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1X1j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Mnohí nedávajú do lokší vajce, ja tiež dávam, presne ako to je v recepte. U nás sú v obľube na slano i na sladko.

magdalenka: Děkuji za fotku a vyzkoušení receptu 😊 U nás také frčí jak varianta nasladko, tak naslano

U nás je jíme na sladko. Výborné, jako od maminky.

MiskaKulicka: Možná, ale hlasuji za česnek, na langoše, do bramboráků a lokše, jen dle individuální chuti .;-) Tedy ty, na slano!:-*

Veronika.Hrozna: nedorazí, musí se s ním velmi opatrně, jen trochu ovonět. Ale sto lidí, sto chutí :-8

Veronika.Hrozna: já tuto náplň nezkoušela, zmínila ji dole Eja57. Já pouze doplnila, že místo kopru bych dala špenát, protože kopr se u nás nejí. Ale lokše jako takové jsou nejlepší tradiční - nasladko s povidly a mákem, nebo naslano s máslem a bylinkami, jako příloha k masu a zelí ;-)

MiskaKulicka: Česnek ne, ten to dorazí, ale polévka s česnekem a lokšemi- může být, tak to jo! :yes::yes::yes:

MiskaKulicka: To je docela netradiční náplň, mořská ryba, špenát a sýr .... ! Já bych volila, něco, co zvedne tu fajnovou bramborovou chuť, dobře upečených a pořádně namazaných lokší. Něco z našich tradičních, domácích, běžně dostupných surovin.

zizala: Já to mám jednoduché, když chci tvrdé a dietní, zajdu do Slovenského Grobu na husí hody. :-D:-D:-D Jediné, co je měkké, je to víno k tomu, ale stejně říkám, že to víno musí být, jen proto, aby se člověk těmi lokšami a tvrdou husou neudusil. :-//

Tejaja: Já zase jen naslano, bez vejce ! Myslím, že naslano je vejce, naprosto zbytečné ! Lokše se netrhají u válení. Neválím natenko, ale minimum 3-5mm, aby byly vláčné. Dělám podle svého receptu, který se mi osvědčil na slano: Možná by šlo udělat toto těsto, i na sladko, ovšem odebrat sůl , místo 2 KL , bych dala 1/2 lžičky. Brambory jsou již trošku slané, když se vaří v osolené vodě. ;-) Kolik dáváš soli, na sladkou verzi?https://www.toprecepty.cz/recept/40595-lokse-jemne...

MiskaKulicka: :-) U nás na východe, na Šariši,sa robia lokše sladké, slané málo. Robíme ich podľa tohto receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/1713-lokse-sladke.... Sú vynikajúce.;-)

magdalenka: děkuji za zajímavé informace, ty kupované mně nikdy nelákaly a s nutellou už vůbec ne. Klasika je klasika. Babička je dělala právě jako přílohu k masu a zelí, omaštěné sádlem nebo výpekem z masa, to jsem měla také moc ráda. Děda si vzal pekáč od masa a plackama to vytřel do posledního zbytečku :-D:-8

Ty milujeme, potřené husím nebo kachním sádlem. Dietní to není, ale moc dobré <3:yes:

MiskaKulicka: máme vo zvyku hojne mastiť - najlepšie husacou alebo kačacou masťou...a tenké 2-3 mm...vynikajúce sú aj s kačacou alebo husacou pečeňou...na trhoch ich predávajú na rôzny spôsob, rôzne náplne, od prázdnych omastených s pečeňou, bryndzou, alebo orechy, mak, lekvár, tvaroh, čokoláda - ale klasika to už nie je...(nutella už je pre mňa des). Myslím, že na Slovensku je viac rozšírená slaná varianta, napr. aj ako príloha k sýtej polievke.
Ešte poznámka - ja ich robím vždy z deň dopredu uvarených a vychladnutých zemiakov.

magdalenka: nn suché ne, jsou potřené povidly, posypané mákem, cukrem a zakápnuté máslem. A nebo naslano s česnekem ????????

Suroviny:
brambory, mouka hladká, vejce, sůl, povidla švestková, mák, cukr, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu