Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocná přesnídávka je pyré, které se připravuje svařením ovoce s trochou vody, s cukrem, citrónovou šťávou a kořením. Uvařené ovoce se pasíruje přes cedník, mixuje nebo šlehá, aby bylo jemné a husté jako kaše.

Kuchyně našich babiček voněla sladkými moučníky, ovocem, bramborami, masem a zeleninou - některé vůně se nám vryly do paměti a zůstaly v ní až do dospělosti. Před zimou se zpracovávalo ovoce, které rostlo na zahradě, v lese nebo podél cest a v zimě se tak stalo zásobárnou vitamínů pro celou rodinu.

Zavařování jablek v babiččině kuchyni

Ještě v nedávné době nebyl v obchodech velký výběr ovoce kromě sezónního a babičky proto musely zpracovat vše, co se jim dostalo na stůl. Na podzim to byla lehce dostupná jablka, která byla sladká jako med a k jejich zavařování se nespotřebovalo tolik cukru. V každé domácnosti se vyráběly kompoty, sušily křížaly a zavařovala strouhaná jablka na zimní koláče a štrúdly. Pro ty nejmenší děti byly nejvhodnější zdravé přesnídávky z jemně mletých jablíček, které se míchaly s rozdrcenými piškoty nebo se strouhanou mrkví. 

Jak na chutné jablečné přesnídávky

V současnosti je na trhu mnoho druhů přesnídávek z různého ovoce, ale není nad ty vlastnoručně připravené, bez konzervantů a přidaných látek. Příprava je stejně jednoduchá jako byla za časů našich babiček. Jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Pak je pokrájíme a vložíme do hrnce, kde je posypeme trochou cukru a pokropíme vodou. Jablka dusíme, dokud se nerozpadají - pak je ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Kaši plníme do vymytých skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme po dobu 20 minut.

Čím vylepšit jablečnou přesnídávku

Jablečnou kaši můžeme ještě během vaření dochutit citrónovou šťávou, mletým hřebíčkem, skořicí, medem, vanilkou a zahustit pudinkovým práškem. Jablíčka můžeme míchat i s jiným ovocem - s hruškami, meruňkami, banány apod. Méně sladké ovoce dosladíme cukrem nebo medem podle toho, k čemu je používáme. Kaše a příkrmy pro miminka doslazovat nemusíme. Přesnídávky, které použijeme jako náplň do koláčů či pohárů, můžeme lehce dosladit.

Přesnídávky vydrží v chladnu až jeden rok. Stejným způsobem jako z jablek připravíme přesnídávky i z jiného ovoce. U některých druhů musíme ovoce pasírovat, aby neobsahovalo pecičky (rybíz, jahody, maliny).

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli