Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí je jemně nakrájené nebo nakrouhané zelí, které prošlo kvašením za pomoci kyseliny mléčné, která se v něm vytvořila. Tato úprava zajistí trvanlivost zeleniny a přísun vitamínů po celou zimu.

Hlávkové zelí naložíme dvěma způsoby - do sklenic ve sladkokyselém nálevu jako salát (čalamádu) nebo ho necháme zkvasit ve vhodných nádobách. Při kvašení vzniká kyselina mléčná, která dá zelí jeho charakteristickou chuť a vůni a stává se pokladnicí zdraví prospěšných látek, vitamínů a vlákniny.

Kysané zelí do každé chalupy

Každá venkovská rodina pěstovala mnoho plodin a zelí patřilo mezi ně. Naše babičky i dědové moc dobře věděli, že kysané zelí zajistí zdraví celé rodině. Přidávalo se do polévek, omáček a placek, sloužilo jako příloha k pečenému masu i ke knedlíkům a plnily se jím slané koláče. Nejlepší zelí však bylo to, které si naši předci nandali přímo ze zeláku do misek a pochutnávali si na něm klidně celý den. Kysané zelí bylo účinným lékem na prevenci i léčení nachlazení, kašle i špatného zažívání a používalo se do obkladů při zánětech.

Jak vyrobit kysané zelí

Ke kysání zelí sloužily veliké keramické nádoby, zeláky, které byly součástí každé domácnosti. Zelí bylo levné a dostupné, proto se ho zpracovávalo velké množství a u krouhání se střídala celá rodina. Směs zelí, soli, kmínu a pepře napěchovaly babičky do zeláku, povrch zatížily a nechaly nádobu v teple tam, kde se topilo - v kuchyni, v pokoji, na chodbě nebo na schodech do sklepa. Po měsíci bouřlivého kvašení se hladina uklidnila a zelí se mohlo začít "ochutnávat". Při dodržení hygienických zásad vydrželo v nádobách celou zimu.

Kysané zelí ve sklenicích

Ne každé domácnosti však může vévodit velký zelák. Pro úsporu místa a pro zjednodušení procesu připravíme kysané zelí přímo do sklenic. Očištěné zimní zelí nastrouháme a promícháme se solí a kmínem - na 1 kg zelí 20 g soli a malá lžička kmínu. Necháme ho několik hodin stát, dokud nepustí šťávu a nezměkne. Pak ho napěchujeme do sklenic asi 3 cm pod okraj tak, aby bylo ponořené. Sklenice uzavřeme, naskládáme na plech a necháme je v teple. Víčka na sklenicích se vyboulí - když se srovnají, je zelí hotové. Uchováme ho v chladu.

Kysané zelí využijeme do mnoha pokrmů - a to zasyrova i s tepelnou úpravou. Je to zdravá, vitamíny nabitá pochoutka, na kterou se vyplatí zajistit místo v komoře nebo ve spíži.

Podívejte se na podrobný recept na bílé hlávkové zelí, kvašené ve sklenicích.

Komentáře

Další tipy a triky