Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí IV.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 360 min

360 min (360 min příprava)

3. 8. 2009 13:41

Suroviny pro 1

1

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota2 263 kJ / 541 kcal
Bílkoviny24,00 g
Tuky3,00 g
Vláknina39,00 g
Cholesterol0 mg
Sodík120 280 mg
Sůl300,00 g
Sacharidy85,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zelíčko nemá "škraloup" a je krásně tvrdé,tento recept dělám léta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Milare

6. 3. 2020 18:39

MílaO.: Přidávám se k upřímnému zděšení nad touhle napodobeninou kysaného zelí. Proč si dávat zdravé, klasicky kvašené zelí s obsahem vitamínů C a B, když můžeme béčko zničit pyrosiřičitanem, céčko sterilizací a do té od pohledu odporné směsky pčidat ještě ocet, abychom zajistili dokonalé překyselení organismu? Autorka receptu je nejspíš skrytá agentka farmaceutických společností pomáhající zajistit mezi obyvatelstvem dostatek případů rakoviny trávicího traktu. 8-(
Pro informaci:
www.akcniceny.cz/ecka-v-potravinach/e224-disiricitan-draselny-pyrosiricitan-draselny/
www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-neobsahuje-vitamin-c-zjistil-dtest/

MílaO.

28. 10. 2012 03:00

No potěš koště!Domácí kysané zelí s pyrosiřičitanem a octem! To snad nemůžete myslet vážně!
Disiřičitan sodný (též pyrosiřičitan sodný) je anorganická sloučenina se vzorcem Na2S2O5, v potravinářství se označuje jako E223 a používá se jako konzervant. Jedná se o bílý krystalický prášek se štiplavým sirným pachem a odpornou chutí. Hlavní oblastí použití je jako antioxidant a k chemické sterilizaci. Je chemicky velmi podobný disiřičitanu draselnému, se kterým lze v některých případech vzájemně zaměňovat. Obecně se preferuje spíše disiřičitan draselný, protože nezvyšuje obsah sodíku ve výživě.
Takže: 1 kg krouhaného zelí, 20g soli, trochu kmínu (ne moc, aby zelí nezhořklo), promíchat, nechat 3 - 4 hod. odležet, natlačit do sklenic,zavíčkovat (někdo šroubovací, někdo Omnia, šroubovací víčka zcela neutahovat), nechat stát v pokojové teplotě např.na plechu, kvůli přebublávající tekutině, asi 2 týdny, dokud se víčka nevtáhnou (Omnia)nebo to skoro nepřestane bublat (šroubovací pak dotáhnout) a uložit do chladna a temna. Vydrží až do léta či příštího podzimu, pokud se dřív nesní. Nesmí zhnědnout, tento rok se mi to stalo u 2 sklenic, tak jsem obsah musela přidat na kompost:-( Byla to výjimka, něco jsem zblbla.

Labuznik

16. 2. 2012 06:25

Hnede zeli s pyrosiricitanem..
No to snad neeeeeeeeeeee:no:

heca

30. 10. 2011 15:33

jollka:mockrat vam dekuji za takhle rychlou odpoved.kdyz ono je to tak tezke se vyznat v informacich na internetu,jeden rika vicka omina,jinej zase ,ze sroubovaci jsou take o.k.a vlastne jinou monzost nemam,protoze bydlim i italii a tady jsou jenom sroubovaci.ale podle toho,ze jedna flaska krasne pracuje,bych soudila,ze to asi tema vickama nebude,asi jsem neco udelala spatne ja.diky

jollka

30. 10. 2011 12:09

Já bych to nechala být a nevšímala bych si toho,ono začne pracovat a pak bych se snažila ho zpracovat mezi prvníma:-8 Evidentně se jedná o recept kysané zelí do sklenic tam by se měli používat obyčejná víčka!!;-)

heca

30. 10. 2011 11:35

jollka:vidim,ze umite krasne varit a delat domaci zelicko.ja to letos delam poprve,nadusala jsem ho do sklenic se sroubovacimi vicky,dala na tacek v kuchyni,jedna flaska evidentne pracuje,tece z ni stava a zeli bubla,druha nedela vubec nic a ve treti bylo mene zeli,tak jsem ji dolila solnych roztokem a take nedela nic.mam dilema,zdali ty nepracujici sklenice otevrit a eventualne jeste dolit roztokem,nebo to mam tak proste nechat a cekat.zeli je ve sklenicich 4 dny.a pokud nezacne kvasit a zustane bile je potom pozivatelne?
diky moc pokud mi nedkdo bude chtit poradit

jollka

18. 10. 2011 09:33

Pepinko,zelí normálně zavař aby chytly víčka .Zelí je krásně tvrdé nemusíš se bát.Já jsem přešla na recept kysané zelí do sklenic,je stejně dobré bych řekla i lepší a je to nejlevnější varianta zavařování zelí ikdyž se tohle vlastně nezavařuje.Uvidíš vyzkoušej každopádně tento recept je vyzkoušený ,dělala jsem ho asi 10 let a zelí nerozvaříš nikdy-to dělá ten pirosiřičitan;-)

Pepinka

18. 10. 2011 08:29

Taky nakládám do šroubovacích sklenic,ale letos si jich chci udělát více,tak mám dotaz,jestli ho mohu pak sterilovat a jak dlouho a na kolik stupňů,abych ho nerozvařila.Je to necelých 14 dní co mi kvasí a už teď vypadá dobře,až se mi sbíhají sliny,sklenice jsem dobře utáhla,ale mám strach aby se třeba nezačlo kazit,když toho chci více,může mi někdo poradit?Děkuji:-D

Jana Pá

7. 10. 2011 17:33

Nevím, neradím, ale my u nás doma jsme naložili 50 kg zelí,ještě to máme v soudku - asi tak 25 kg a je perfekto:yes:, před xxx lety jsem to zelí chtěla "uchovat" naložila do sklenic O,7 a nechala přejít varem,(což je zbytečné, tedy u nás):-O už to nedělám, protože to zelí zatím podle mého se samo uživí, nebo-li-ví, co dělá:-))

Pudivítrová

7. 10. 2011 17:00

:-(tak tímto zelíčkem bych se nevytahovala to je špatné nesmí zhnědnout ve flašce

Jikotka

3. 8. 2009 14:37

Bože děvčata,já bych neměla kam to dávat :-O:-O:-O tak holt si musím zelí kupovat :-(:-*:yes:

jollka

3. 8. 2009 13:57

Jo trošku hnědý to je ,ale neubírá mu to na chuti právě jsem zkoukla tvůj receptík,do nádoby to nedávám protože jí nemám,ale pomohla jsem si jinak dávám do igelitového pytle-silnější igelit dám do velké mísy a zatížím. Tuhle sklenici už mám druhý rok je poslední.Loni jsem dělat nemusela,předloni jsem udělala asi 60 sklenic tohle je zbytek:-(

JanaDorazinova

3. 8. 2009 13:50

Joli, nemáš to nějaké hnědé od té poloviny?:-O Mrkni na podobný recept, ale ten je bez octa, třeba se ti bude líbit. Mám to z loňska a mám poslední sklenici ještě ve sklepě a jedno načaté v lednici;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: domácí výroba kysaného zelí kysané zelí domácí výroba zelí s pyrosiřičitanem jak uchovat kysané zelí vyroba kysaneho zeli jak uvařit dobré kysané zelí domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept výroba domácího kysaného zelí nádoby na kysané zelí kysané zelí výroba pirosiřičitan jak dlouho nechat kysat zelí nakládané zelí s pyrosiřičitanem kysané zelí recepty nadoba na kysane zeli zelí s pirosiřičitanem kysané zelí do sklenic sterilované zelí s pyrosiřičitanem jak uvařit kysané zelí

Suroviny: zelí, ocet, sůl, pyrosiřičitan, voda

TopRecepty.cz

Kysané zelí IV.

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JqYK