Kysané zelí IV.
Vepřo - knedlo bez „zela” je jako cop bez mašle. Mějte doma vždy zásobu dobře připraveného křupavého kysaného zelíčka. Aby se vepřovému na talíři nestýskalo. Vaši strávníci vás za chutně připravené zelí budu milovat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 563 kJ / 3 481 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 184,00 g |
Tuky | 23,00 g |
Vláknina | 299,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 121,88 g |
Sůl | 300,00 g |
Sacharidy | 485,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí IV.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JqYK
Moje poznámka
Kysané zelí IV.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JqYK
Nejnovější recepty
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno 14. 5. 2025 18:09
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno 14. 5. 2025 12:59
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno 14. 5. 2025 12:27
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špagety à la carbonara
Alenas23 před 57 minutami
Ředkvičky na smetaně
Carlosss40 před 2 hodinami
Bramboračka č. 3
vakl1 před 2 hodinami
Nejlepší špenát
Danavoldrichova před 2 hodinami
Přílohový salát z opečených brambor
RadkaD. před 3 hodinami
Nakládané vepřové řízky
RadkaD. před 3 hodinami
Květákové bramboráčky
RadkaD. před 3 hodinami
Kedlubny v sýrovém těstíčku
daniela1262 před 5 hodinami
Linecký koláč s jahodami
zuzi777a před 16 hodinami
Tématické fráze:
domácí výroba kysaného zelí,
kysané zelí domácí výroba,
zelí s pyrosiřičitanem,
jak uchovat kysané zelí,
vyroba kysaneho zeli,
jak uvařit dobré kysané zelí,
domácí kysané zelí jak vyrobit,
kysané zelí recept,
výroba domácího kysaného zelí,
nádoby na kysané zelí,
kysané zelí výroba,
pirosiřičitan,
jak dlouho nechat kysat zelí,
nakládané zelí s pyrosiřičitanem,
kysané zelí recepty,
nadoba na kysane zeli,
zelí s pirosiřičitanem,
kysané zelí do sklenic,
sterilované zelí s pyrosiřičitanem,
jak uvařit kysané zelí
Suroviny:
zelí,
ocet,
sůl,
pyrosiřičitan,
voda
Komentáře (11)
https://www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-neobsahu...
Pro informaci:
www.akcniceny.cz/ecka-v-potravinach/e224-disiricitan-draselny-pyrosiricitan-draselny/
www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-neobsahuje-vitamin-c-zjistil-dtest/
Disiřičitan sodný (též pyrosiřičitan sodný) je anorganická sloučenina se vzorcem Na2S2O5, v potravinářství se označuje jako E223 a používá se jako konzervant. Jedná se o bílý krystalický prášek se štiplavým sirným pachem a odpornou chutí. Hlavní oblastí použití je jako antioxidant a k chemické sterilizaci. Je chemicky velmi podobný disiřičitanu draselnému, se kterým lze v některých případech vzájemně zaměňovat. Obecně se preferuje spíše disiřičitan draselný, protože nezvyšuje obsah sodíku ve výživě.
Takže: 1 kg krouhaného zelí, 20g soli, trochu kmínu (ne moc, aby zelí nezhořklo), promíchat, nechat 3 - 4 hod. odležet, natlačit do sklenic,zavíčkovat (někdo šroubovací, někdo Omnia, šroubovací víčka zcela neutahovat), nechat stát v pokojové teplotě např.na plechu, kvůli přebublávající tekutině, asi 2 týdny, dokud se víčka nevtáhnou (Omnia)nebo to skoro nepřestane bublat (šroubovací pak dotáhnout) a uložit do chladna a temna. Vydrží až do léta či příštího podzimu, pokud se dřív nesní. Nesmí zhnědnout, tento rok se mi to stalo u 2 sklenic, tak jsem obsah musela přidat na kompost
diky moc pokud mi nedkdo bude chtit poradit