Kysané zelí IV.

jollka Kuchařka: jollka

Doba přípravy: 6 1 porce Zavařeniny 12 názorů

Suroviny

1,5 kg zelí
1,25 l octa
30 dkg soli
1,5 lžičky pyrosiřičitan
3 l převařené vody
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nakrouháme zelí přidáme ostatní ingredience pořádně propracujeme až zelí změkne.

  2. Dáme do nádoby na zelí a necháme kysat 6 týdnů, pak dáme do sklenic a zavaříme 25-35 minut jak chytnou víčka.

Poznámka

Zelíčko nemá "škraloup" a je krásně tvrdé,tento recept dělám léta

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Kysané zelí IV.

  • MílaO. MílaO.(neregistrovaný)

    No potěš koště!Domácí kysané zelí s pyrosiřičitanem a octem! To snad nemůžete myslet vážně!
    Disiřičitan sodný (též pyrosiřičitan sodný) je anorganická sloučenina se vzorcem Na2S2O5, v potravinářství se označuje jako E223 a používá se jako konzervant. Jedná se o bílý krystalický prášek se štiplavým sirným pachem a odpornou chutí. Hlavní oblastí použití je jako antioxidant a k chemické sterilizaci. Je chemicky velmi podobný disiřičitanu draselnému, se kterým lze v některých případech vzájemně zaměňovat. Obecně se preferuje spíše disiřičitan draselný, protože nezvyšuje obsah sodíku ve výživě.
    Takže: 1 kg krouhaného zelí, 20g soli, trochu kmínu (ne moc, aby zelí nezhořklo), promíchat, nechat 3 - 4 hod. odležet, natlačit do sklenic,zavíčkovat (někdo šroubovací, někdo Omnia, šroubovací víčka zcela neutahovat), nechat stát v pokojové teplotě např.na plechu, kvůli přebublávající tekutině, asi 2 týdny, dokud se víčka nevtáhnou (Omnia)nebo to skoro nepřestane bublat (šroubovací pak dotáhnout) a uložit do chladna a temna. Vydrží až do léta či příštího podzimu, pokud se dřív nesní. Nesmí zhnědnout, tento rok se mi to stalo u 2 sklenic, tak jsem obsah musela přidat na kompost:-( Byla to výjimka, něco jsem zblbla.

    Odpovědět

  • Labuznik Labuznik(neregistrovaný)

    Hnede zeli s pyrosiricitanem..
    No to snad neeeeeeeeeeee:no:

    Odpovědět

  • heca heca(neregistrovaná)

    jollka:mockrat vam dekuji za takhle rychlou odpoved.kdyz ono je to tak tezke se vyznat v informacich na internetu,jeden rika vicka omina,jinej zase ,ze sroubovaci jsou take o.k.a vlastne jinou monzost nemam,protoze bydlim i italii a tady jsou jenom sroubovaci.ale podle toho,ze jedna flaska krasne pracuje,bych soudila,ze to asi tema vickama nebude,asi jsem neco udelala spatne ja.diky

    Odpovědět

  • jollka jollka(autorka receptu)

    Já bych to nechala být a nevšímala bych si toho,ono začne pracovat a pak bych se snažila ho zpracovat mezi prvníma:-8 Evidentně se jedná o recept kysané zelí do sklenic tam by se měli používat obyčejná víčka!!;-)

    Odpovědět

  • heca heca(neregistrovaná)

    jollka:vidim,ze umite krasne varit a delat domaci zelicko.ja to letos delam poprve,nadusala jsem ho do sklenic se sroubovacimi vicky,dala na tacek v kuchyni,jedna flaska evidentne pracuje,tece z ni stava a zeli bubla,druha nedela vubec nic a ve treti bylo mene zeli,tak jsem ji dolila solnych roztokem a take nedela nic.mam dilema,zdali ty nepracujici sklenice otevrit a eventualne jeste dolit roztokem,nebo to mam tak proste nechat a cekat.zeli je ve sklenicich 4 dny.a pokud nezacne kvasit a zustane bile je potom pozivatelne?
    diky moc pokud mi nedkdo bude chtit poradit

    Odpovědět

  • jollka jollka(autorka receptu)

    Pepinko,zelí normálně zavař aby chytly víčka .Zelí je krásně tvrdé nemusíš se bát.Já jsem přešla na recept kysané zelí do sklenic,je stejně dobré bych řekla i lepší a je to nejlevnější varianta zavařování zelí ikdyž se tohle vlastně nezavařuje.Uvidíš vyzkoušej každopádně tento recept je vyzkoušený ,dělala jsem ho asi 10 let a zelí nerozvaříš nikdy-to dělá ten pirosiřičitan;-)

    Odpovědět

  • Pepinka Pepinka

    Taky nakládám do šroubovacích sklenic,ale letos si jich chci udělát více,tak mám dotaz,jestli ho mohu pak sterilovat a jak dlouho a na kolik stupňů,abych ho nerozvařila.Je to necelých 14 dní co mi kvasí a už teď vypadá dobře,až se mi sbíhají sliny,sklenice jsem dobře utáhla,ale mám strach aby se třeba nezačlo kazit,když toho chci více,může mi někdo poradit?Děkuji:-D

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Nevím, neradím, ale my u nás doma jsme naložili 50 kg zelí,ještě to máme v soudku - asi tak 25 kg a je perfekto:yes:, před xxx lety jsem to zelí chtěla "uchovat" naložila do sklenic O,7 a nechala přejít varem,(což je zbytečné, tedy u nás):-O už to nedělám, protože to zelí zatím podle mého se samo uživí, nebo-li-ví, co dělá:-))

    Odpovědět

  • Pudivítrová Pudivítrová(neregistrovaný)

    :-(tak tímto zelíčkem bych se nevytahovala to je špatné nesmí zhnědnout ve flašce

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Bože děvčata,já bych neměla kam to dávat :-O:-O:-O tak holt si musím zelí kupovat :-(:-*:yes:

    Odpovědět

  • jollka jollka(autorka receptu)

    Jo trošku hnědý to je ,ale neubírá mu to na chuti právě jsem zkoukla tvůj receptík,do nádoby to nedávám protože jí nemám,ale pomohla jsem si jinak dávám do igelitového pytle-silnější igelit dám do velké mísy a zatížím. Tuhle sklenici už mám druhý rok je poslední.Loni jsem dělat nemusela,předloni jsem udělala asi 60 sklenic tohle je zbytek:-(

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Joli, nemáš to nějaké hnědé od té poloviny?:-O Mrkni na podobný recept, ale ten je bez octa, třeba se ti bude líbit. Mám to z loňska a mám poslední sklenici ještě ve sklepě a jedno načaté v lednici;-)

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kysané zelí domácí výroba zelí s pyrosiřičitanem jak uchovat kysané zelí vyroba kysaneho zeli pirosiřičitan domácí výroba kysaného zelí nakládané zelí s pyrosiřičitanem nádoby na kysané zelí kysané zelí výroba jak dlouho nechat kysat zelí jak uvařit dobré kysané zelí zelí s pirosiřičitanem kysané zelí do sklenic sterilované zelí s pyrosiřičitanem jak uvařit kysané zelí kysané zelí s pyrosiřičitanem recept na kysané zelí nadoba na kysane zeli nakládání zelí s pyrosiřičitanem nádoba na zelí

Zapomněl/a jsem heslo